foto

Růžena Merunková

  • nar. 21.3.1940 (77 let)
    Lysá nad Labem, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká herečka, dabérka a recitátorka Růžena Merunková se narodila 21. března 1940 v Lysé nad Labem. Vyrůstala s rodiči ochotníky jako nejmladší z pěti sourozenců. Kouzelný svět divadla ji od dětství přitahoval a vyzkoušela si různorodé role, mj. ochotničila v rodinné cukrárně v představení pro hosty. Chodila do recitačního a tanečního kroužku a také na ping-pong. V osmi letech jí umřel tatínek, o tři roky později jim vzali cukrárnu a žily s maminkou a sestrou jen z nízkého důchodu. Přesto na dětství vzpomíná s láskou, pamatuje si jen na hezké věci. Po maturitě na nymburském gymnázium se přihlásila na přijímačky do nově založeného studia E. F. Burianem při DAMU. Ve stejný den uspěla u přijímaček na profesi zdravotní sestry, ale dala přednost divadlu.

Ve východočeském divadle v Pardubicích strávila dva roky, paralelně působila také v rozhlase. Hrála v Národním divadle, měla nabídku do Semaforu. Vzpomíná nejraději na angažmá v Realistickém divadle v Praze, kde působila celým osmadvacet let a hned od počátku dostávala velké role. Byla tam bezvadná parta herců: Jana Dítětová, Marta Vančurová, Jiří Adamíra a Jiřina Štěpničková – výborná bavička. Zde se seznámila se svým budoucím manželem Milošem Hlavicou.

Její padesátiletá kariéra zahrnuje velké množství divadelních a filmových rolí. Mezi nejznámější patří TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (1963), LÁSKA JAKO TRÁM (1967), VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968), POPELKA (1969), HODINA PRAVDY (1977), ZÁMEK NEKONEČNO (1983), DCERA NÁRODA (1990), IDEÁLNÍ MANŽEL (2001) nebo PF 77 (2003). Svůj hlas propůjčila postavám ve filmech a seriálech - JÁ CLAUDIUS, NĚCO NA TÉ MARY JE, GILMOROVA DĚVČATA, ZOUFALÉ MANŽELKY, V JAKO VENDETA, SHRECK. S oblibou se věnuje práci v rozhlase, kterou považuje za přínosnou už svým zaměřením na široký okruh diváků včetně nevidomých a jinak handicapovaných. Byla dokonce nominována na cenu Neviditelný herec v Přelouči. Po delší odmlce se vrátila na obrazovky v dramatu BLUDIČKY (2010) a v roce 2012 se představí rolí Pešlové v pokračování seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ IV.

Herečka je šťastně vdaná přes sedmačtyřicet let s hercem a malířem Milošem Hlavicou. Syn Lukáš je herec a režisér, dcera Anna byla také herečka, ale bohužel v roce 2008 zemřela po těžké nemoci. Růžena se ráda stará o tři vnoučata, ze všeho nejvíc je hodně vytížena babička. Těžkosti zvládá s úsměvem na tváři, vyzařuje z ní vnitřní síla a temperament. „Možná nás zlo vychovává být dobrými. Kdoví…“ Za celoživotní mistrovství v dabingu získala Cenu Františka Filipovského.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2016 Anděl Páně 2
2010 Bludičky (TV film)
2003 P.F. 77 (TV film)
2001 Ideální manžel (TV film)
1998 Hřích faráře Ondřeje (TV film)
Tajemství mořské panny (TV film)
1997 Princezna za tři koruny (TV film)
Rumplcimprcampr (TV film)
1996 Na hraně (TV film)
Poe a vražda krásné dívky (TV film)
1995 Rukama nevinnosti (TV film)
1993 Dick Whittington (TV film)
1992 Klíček ke štěstí (TV film)
1991 Hodina obrany (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
1990 Dcera národa (TV film)
Maryša (divadelní záznam)
Pernikářka a větrný mládenec (TV film)
1989 Rakovina vůle (TV film)
1988 Setníkův štít (TV film)
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
1987 Honza a drak (TV film)
Strašidla z Vikýře
1986 Dotyk zla (TV film)
Hrdina (TV film)
Výsledek testu (TV film)
1985 Malý vodní had (TV film)
Mládě (TV film)
O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
Perly a růže (TV film)
Veronika
1984 Angolský deník lékařky (TV film)
1983 Brácho, nespleť to! (TV film)
Zámek Nekonečno
1982 Milostný poločas (TV film)
Velké tajemství (TV film)
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
Kačenka (TV film)
Královna bludiček (TV film)
Neuvěřitelný příběh (TV film)
1979 Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Hodina pravdy
O myších ve staniolu
Parádní číslo (TV film)
Velryba - Abyrlev
1976 Jak ulovit tygra
1975 Dopisy Uljanových (TV film)
O té velké mlze
1974 Dům Doni Bernardy (TV film)
Noc oranžových ohňů
Trabant (TV film)
1973 Bláznova smrt (TV film)
1972 Hráč
Jak Anče s komtesou k modrému z nebe přišly (TV film)
Román lásky a cti (TV film)
Rozvod (TV film)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
Šťastné dny (divadelní záznam)
1970 Manon Lescaut (TV film)
1969 Popelka (TV film)
S láskou nejsou žádné žerty (divadelní záznam)
1968 Jak se Mette chtěla stát královnou (TV film)
Všichni dobří rodáci
1967 Láska jako trám (TV film)
1963 Čas jeřabin
Tři chlapi v chalupě
1961 Florián
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Okamžik, spojím!
1960 Lidé jako ty
Žalobníci

TV seriály

1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Milejší o celé milování (E03)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
Dárek k Vánocům (E09)
Rozsudek (E08)
1977 Třešňová babička (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh důchodkyně Kubánkové (E09)
další epizody (6)
1974 Zahrada (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)

Dokumentární

2009 Tak to byl Zahajda (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace