foto

Asen Šopov

  • nar. 5.1.1961 (59 let)
    Sofie, Bulharsko

Biografie

Český kameraman Asen Šopov se narodil v lednu 1961 v bulharské Sofii. Tam studoval mezi roky 1978-1980 Střední odbornou školu fotografie. Od roku 1984 studoval pětiletý obor Filmová a televizní kamera na pražské FAMU. Jeden z jeho prvních filmů natočil rok po ukončení studia - režisérem byl Ondřej Trojan, film se jmenoval „Pějme píseň dohola". Mezi jeho další filmy se mohou zařadit úspěšný Maharal, Martin a Venuše, Dvojníci nebo Želary, za které získal nominaci na Českého lva. Točil také řádku televizních seriálů - třeba Až po uši, Ohnivý kuře nebo Doktoři z Počátků. Za kameru získal také několik ocenění – třeba Cenu diváků za film Maharal (Carrousel Rimousky Film Festival, Kanada).

Jakub "SimpanzJi" Kos

Kameramanská filmografie

Filmy

2017 Miluji tě modře
2016 Dvojníci
Pirko
2012 Martin a Venuše
Tufelki
2011 Westernstory
2010 Doktor od jezera hrochů
2003 Želary
1998 Elixír lásky (TV film)
1997 KusPoKusu
1994 Baščovanský a zať (TV film)
1990 Pějme píseň dohola

TV seriály

2020 Místo zločinu Ostrava (TV seriál)
Krvavý olej (E13)
Konec tiskaře (E12)
Všechny barvy léta (E11)
další epizody (13)
2018 Tátové na tahu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Děti na útěku (S05E46)
Nevydařený kšeft (S05E45)
Konec jedné lásky (S05E44)
další epizody (12)
2017 Ohnivý kuře (TV seriál)
Staronové rodiny (S03E10)
Výbuch (S03E09)
Konec starých časů (S03E08)
další epizody (8)
Až po uši (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Rodinné hodnoty (S02E06)
Láska na grilu (S01E32)
Jeden velkej mejdan (S01E31)
další epizody (5)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Smrt na biofarmě (E06)
Návrat staré lásky (E05)
Opožděná vražda (E04)
další epizody (6)
2014 Až po uši (TV seriál)
Epizoda 13 (S01E13)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
další epizody (13)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Odhalení (S01E14)
Kouzelná krabička zasahuje! (S01E13)
Věc veřejná (S01E08)
další epizody (10)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Někteří chtějí až moc (S02E08)
Zlámaná srdce (S02E07)
Hříšný tanec (S02E06)
další epizody (4)
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Dva kohouti (S01E25)
Hvězdná válka (S01E24)
Cukr a bič (S01E23)
další epizody (24)
Trapasy (TV seriál)
Provokatér (S05E12)
Nápadník (S05E11)
Krtek (S05E10)
další epizody (9)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Básník (E01)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)
Dlužní úpis (S01E13)
Velký flám (S01E12)
Vítězství (S01E11)
další epizody (13)
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
Cesta světla (E05)
Camera obscura (E04)
Loupež (E03)
další epizody (5)
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Něco tam vrže – Vánoce (E06)
Paruka – Grandi (E05)
Pes – Motokára (E04)
další epizody (6)
1995 Historky od krbu (TV seriál)
Časem vrah, vrahem čas (S01E07)
Já vás chápu, pane prezidente (S01E06)
1994 Historky od krbu (TV seriál)
Cesta (S01E05)
Sestry B. (S01E03)

Dokumentární

2014 Rozsudek (TV seriál)
Rozvod jako řemen (S01E10)
Vychovatelka (S01E06)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
1999 Nesmírná odyssea (TV film)
1995 Dancing Barefoot (TV film)
1994 Kdo je kdo - Monika Načeva (TV film)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)

Hudební videoklipy

2011 Imodium - Polarity (hudební videoklip)
1993 Už jsme doma - Hollywood (hudební videoklip)

Divadelní záznam

1997 Pumelice lesní moudrosti (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Cizinec je našinec (TV seriál)

Fanoušci tvůrce