foto

Jaroslav Štercl

  • nar. 18.11.1919
    Blovice, Československo
  • zem. 4.4.1996 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Štercl se narodil v listopadu 1919 v Blovicích u Plzně. Jeho dědeček pocházel z Bavorska a do Čech jej přivedl obchod s chmelem. Jaroslavův otec se přestěhoval do Prahy a neúspěšně se zde pokusil podnikat ve stavebnictví. V letech hospodářské krize rodina trpěla nedostatkem a několikrát se stěhovala. Jaroslav nepatřil k pilným a disciplinovaným žákům. Navštěvoval klasické gymnázium v Londýnské ulici, dvakrát ale propadl, a tak zkusil pokračovat ve studiu na gymnáziu na Kodaňské ulici ve Vršovicích. Ani v tomto případě nebyl úspěšný, teprve na potřetí se mu podařilo na otcovo přání úspěšně dostudovat Vyšší průmyslovou školu stavitelskou v Betlémské ulici.

Od dětského věku se Štercl seznamoval s filmem a divadlem. Mimo jiné navštěvoval čtení pohádek Vlastou Burianem v budově rozhlasu na Vinohradech a chodil i na revue do smíchovské Arény. Vlasta Burian spolu s Ferencem Futuristou se ostatně stali jeho velkým hereckým vzorem pro své živelné herectví a smysl pro komiku. V pouhých 17 letech vstoupil do herecké branže. Od počátku ho fascinoval kabaret bezprostředním kontaktem s diváky a možností využívat improvizaci. Prošel řadou kabaretů a divadélek, jako byly Kabaret mladých, Rozmarné divadlo, Alhambra a později Kabaret U Tomáše či Kabaret U Fleků. Během 2. světové války sám založil Divadýlko na dlani, které sídlilo ve Štěpánské ulici. Písničky, které na této scéně zazněly, později částečně převzal do svého repertoáru Ondřej Havelka.

Celoživotním koníčkem a láskou se Šterclovi stal tramping. Měl důkladně zmapované okolí Prahy, podnikal výlety kolem Divoké Šárky a do brdských lesů. Nejvíce si oblíbil legendární osadu Ztracenka u Štěchovic. Vášnivě rád četl knihy Jacka Londona a o mnoho let později se mu podařilo procestovat USA, kde pochopitelně nevynechal ani vysněnou Aljašku. Obliba trampingu přinesla své ovoce v podobně mnoha trampských písní, které složil a nazpíval.

Štercl byl po celý život především kabaretní komik a osobitý autor revuí, kabaretních výstupů, her a programů, při kterých často spolupracoval s Františkem Rozvaldem. Objížděl estrády po celé republice a získal si velkou popularitu, i když do televize se nedostával příliš často. Jeho humor zůstal odbornou kritikou nedoceněn, protože se zaměřoval spíš na diváka z lidu. Vystupoval v rozhlase, příležitostně i v televizních estrádách a soutěžích.

Ve filmu se sice objevil záhy po válce, šlo ale bez výjimky o drobné role, které nicméně profesionální bavič hrál s nenapodobitelným šarmem. Nejdříve se mihnul ve veselohrách PRÁVĚ ZAČÍNÁME (1946), PAROHY (1947) a ČERVENÁ JEŠTĚRKA (1948), ale cizí mu nebyly ani dramatické látky, a tak se objevil ve filmech ROHÁČ Z DUBÉ nebo ve válečném dramatu PAST. V dobově oblíbené komedii HUDBA Z MARSU si zahrál pumpaře a ve veselohře FLORENC 13:30 řidiče aerovky. K jeho svým způsobem typickým a nejvíce zapamatovatelným rolím patří opilý poštmistr v parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA či výstup ve skeči MAGNETICKÉ VLNY LÉČÍ. Profesním údělem Jaroslava Štercla zůstaly doprovodné postavičky.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

1989 Volná noha
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1977 Štipku soli (TV film)
1975 Letní romance (TV film)
Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a velký ples (TV film)
1972 Na tý louce zelený (divadelní záznam)
1970 Na kometě
Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
Papá Offenbach (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Světáci
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1967 Happy end
Ta naše písnička česká
1966 Čertouská poudačka (TV film)
Dýmky
Poklad byzantského kupce
Předpověď: nula (studentský film)
Revue v mlze (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Ukradená vzducholoď
1965 Člověk proti sobě (TV film)
Magnetické vlny léčí (TV film)
Odhalenie Alžbety Báthoryčky
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
Táto, sežeň štěně!
Za pět minut sedm
1963 Einstein kontra Babinský
1962 Ztráty a nálezy (TV film)
1961 Florián
Hledá se táta!
Každá koruna dobrá
1959 Zpívající pudřenka
1958 Hvězda jede na jih
O lidech a tramvajích
Ruka ruku neumyje
1957 Florenc 13,30
1956 Přišel na návštěvu
1955 Hudba z Marsu
1950 Past
1948 Červená ještěrka
1947 Jan Roháč z Dubé
Jaro
Nikdo nic neví
Parohy
1946 Mrtvý mezi živými
Právě začínáme

TV seriály

1971 Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1963 Můj přítel štvanec (TV seriál)

Dokumentární

2007 Moudrý šašek (TV film)
1978 Lučištníci a lukostřelci
1973 Herci-novinári (TV film)
1964 Sparta - Slavia
1963 Vůně benzínu

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Humor barevně a černobíle (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1989 Velké lásky Standy Procházky (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
1984 Elixír věčného mládí (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1973 Televizní pouť (TV pořad)
Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1972 Silvestr budiž pestr (TV pořad)
1971 Setleři po čtyřiceti letech (TV pořad)
1967 Osm vteřin a dost (TV pořad)
Souboj s pamětí (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)

Hudební videoklipy

1961 Milan Chladil: Jezdím bez nehod (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace