foto

Martin Preiss

  • nar. 1.1.1973 (47 let)
    Praha, Československo

Biografie

Martin Preiss má dnes již za sebou bohaté aktivity v divadle, televizi a dabingu, zatím však ani jednu filmovou roli. Narodil se a vyrůstal v Praze, díky rodičům, jimiž jsou významní herci Viktor Preiss (*1947) a Jana Preissová (*1948), by se mohlo zdát, že volba herectví pro něj byla automatická, ale úplně tak tomu nebylo. S rodiči sice od dětství navštěvoval divadlo, ale až v době dospívání propadl poezii a začal se zúčastňovat recitačních soutěží, přípravu k přijímačkám na DAMU absolvoval u Ladislava Freje. Přijetí na DAMU pro něj ale nebylo prioritou, takže se zároveň hlásil ke studiu jazyků na Filozofické fakultě. Nakonec vystudoval herectví na DAMU a již během školy hostoval v Národním divadle (Radúz a Mahulena, Měsíc pro smolaře), příležitostně se v menších rolích v různých formátech objevil i v televizi. Po absolutoriu na DAMU zamířil do Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde strávil dvě sezóny (1996-1998) a uplatnil se v inscenacích Paličova dcera, Večer tříkrálový nebo Dar Gorgony.

V roce 1998 se vrátil do Prahy a do Národního divadla tentokrát nastoupil jako stálý člen činohry. Bohaté příležitosti mu nabídl shakespearovský repertoár (Hamlet, Antonius a Kleopatra, Večer tříkrálový) nebo francouzská klasika (Cyrano z Bergeracu, Lakomec), zaujal také ve hře Rodinné sídlo napsané přímo pro Národní divadlo. Znovu hrál také menší role v televizi (ARROWSMITH, 1997; TŘI KRÁLOVÉ, 1998; SJEZD ABITURIENTŮ, 2000), později se začal objevovat i v televizních seriálech (VELMI KŘEHKÉ VZTAHY, 2007).

Kromě divadla se Martin Preiss výrazně uplatňuje v dabingu zahraničních filmů a seriálů, největší popularitu mu ale přineslo moderování populární soutěže CHCETE BÝT MILIONÁŘEM?, kterou na televizi Nova uváděl v letech 2003-2004. Pomohlo mu to ke zviditelnění, nedokázal ale zastavit klesající sledovanost ve srovnání s počátkem soutěže s předchozím moderátorem Vladimírem Čechem. Mezitím v roce 2004 odešel z Národního divadla a nové zázemí našel v Divadle Na Jezerce, velkou roli primáře Kopala pak hrál v zatím poslední sérii seriáli NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (2007).

Martin Preiss je rozvedený, z ukončeného manželství má dceru Viktorii, v současnosti žije se svou hereckou kolegyní Martinou Válkovou (*1975). V poslední době se Preiss věnuje i veřejným záležitostem a od roku 2010 je za stranu TOP 09 členem zastupitelstva v Praze-Kunraticích, kde žije od dětství.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Případ pro rybáře (TV film)
2012 Aplaus (TV film)
Vánoční hvězda (TV film)
2009 Smyčka (TV film)
Svědomí Denisy Klánové (TV film)
2003 Past (TV film)
Pekelná maturita (TV film)
2001 Chytit vítr (TV film)
1999 Sjezd abiturientů (TV film)
1998 Třikrát život, třikrát smrt (TV film)
1996 Smrt v zahradě Girardinů (TV film)
1994 Pohádka o splněných přáních (TV film)
Příběh kriminálního rady (TV film)
1993 Pohádka o věrnosti (TV film)

TV seriály

2019 Krejzovi (TV seriál)
Tibetská harmonie duše (S01E58)
Host do domu (S01E38)
Specialisté (TV seriál)
Nastavený čas (S04E17)
2018 Krejzovi (TV seriál)
Návštěva z personálního (S01E16)
2017 Doktorka Kellerová (TV seriál)
Dítě (S02E02)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Jak málo stačilo (S01E13)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Skutečný poklad (S03E15)
Výlety (S03E09)
Problémy terapie (S03E07)
další epizody (12)
České století (TV seriál)
Poslední hurá (1989) (E08)
Škoda lásky (TV seriál)
Úspěšný lov (S01E04)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Odhalení (S03E13)
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Velké finále (S01E33)
Štěnice (S01E29)
Hozená rukavice (S01E26)
další epizody (16)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Smrt lobbisty Mansdorfa (E04)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Vesnická balada (S02E09)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
První kytice (E02)
Výročí (E01)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
1998 Tři králové (TV seriál)
Pobožný střelec (E07)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Pražský písničkář (TV seriál)
Život za písničku (E05)
Úspěchy plné ztrát (E04)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Noční stín (E07)

Dokumentární

2008 Ve dvou se to lépe táhne (TV film)

Divadelní záznam

2003 Komedie omylů (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Moje místa (TV pořad)
2007 Na vlně první republiky (TV pořad)
2004 Báječný ženský (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Chcete být milionářem? (TV pořad) - mod.
Silvestr 2000 (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)