foto

Bob Dylan

  • nar. 24.5.1941 (77 let)
    Duluth, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bob Dylan, vlastnám jménem Robart Allan Zimmerman se narodil 24.05.1941 ve městě Duluth, Minnesota, USA. Je muzikant, multi-instrumentalista, textař, básník, zpěvák, spisovatel, pak dlouho nic, režisér a v poslední řadě herec. Je legendou, která má na kontě kolem 40ti řadových alb a více než 500 písniček.

Stal se vzorem pro mnoho dalších skupin a jeho písně se dočkaly stovky předělávek. Někdo řekl, že kdyby Bob Dylan nebyl, některé skupiny by neměli co hrát. Ve filmu se Dylan poprvé objevil v roce 1965, kdy D.A. Pennebaker natočil legendární dokumentární film Don't Look Back o Dylanově turné po Británii. V roce 1973 si zahrál postavu Aliase ve filmu Sama Peckinpaha Pat Garrett a Billy The Kid, ke kterému také složil hudbu a známou píseň Knockin' On Heaven's Door – předělala snad každá rocková skupina 60' a 70' let. K jeho dalším nejslavnějším písním patří All Along the Watchtower, Hurricane či Positively 4th Street.

Mimo jiné je držitelem Commandeur de L'Ordre des Artes et des Lettres, nejvyššího kulturního ocenění francouzské vlády. Napsal také vlastní biografii, kniha vyšla česky a jmenuje se Chronicle. Todd Haynes se o něm rozhodl natočit film I'm Not There.

Tom.Magnum

Herecká filmografie

Filmy

2015 Steve Jobs - a.z.
2012 Elvis Found Alive - a.z.
2007 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana - a.z.
2003 Inkognito
1999 Look Back, Don't Look Back
1990 Hra s ohněm
1987 Hearts of Fire
1986 Bob Dylan in Concert
1973 Pat Garrett a Billy Kid
1964 Times They Are A-Changing, The (TV film)

Dokumentární

2018 Elvis Presley: Věčné hledání - a.z.
2017 Horn from the Heart: The Paul Butterfield Story - a.z.
Mr. Pori Jazz - a.z.
Trouble No More
2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
Nobel 2016: Litteraturpriset (TV film) - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Snapshots from the Tour
2013 Americká 60. léta (TV seriál)
Beatníci (TV film) - a.z.
Born in Chicago
The March (TV film) - a.z.
2012 Bob Dylan and the Band: Down in the Flood
2011 Bob Dylan Revealed
George Harrison: Living in the Material World - a.z.
2010 Paul McCartney Really Is Dead: The Last Testament of George Harrison
2009 Bob Dylan Never Ending Tour Diaries: Drummer Winston Watson's Incredible Journey
The People Speak
2008 Andy Warhol - Silver Factory (TV seriál)
How the West Was Lost
Inside Bob Dylan's Jesus Years: Busy Being Born... Again! - a.z.
Johnny Cash's America
The Power of Their Song: The Untold Story of Latin America's New Song Movement
2007 65 Revisited - a.z.
Bob Dylan: Greatest Hits
Pete Seeger: The Power of Song
Sedm epoch rocku (TV seriál)
The Birth of Rock (E01)
The Other Side of the Mirror: Bob Dylan at the Newport Folk Festival (TV film)
Tom Petty and the Heartbreakers: Running Down a Dream
True History of the Traveling Wilburys, The
2006 Andy Warhol: A Documentary Film (TV film)
Bob Dylan 1975-1981: Rolling Thunder and the Gospel Years
Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan (koncert) - a.z.
2005 Bob Dylan (TV film)
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
2003 World Tour 1966: The Home Movies - a.z.
2001 Příběh pop music (TV seriál)
1999 Eric Clapton & Friends in Concert
The Source: The Story of the Beats and the Beat Generation
1996 Mastercard Masters of Music Concert for the Prince's Trust (koncert)
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
Nico Icon - a.z.
Rock & Roll (TV seriál)
Rock'N'Roll: Dvorana slávy (koncert)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 4 (TV film)
Woodstock '94
1994 Great Music Experience, The (TV film)
1993 Bob Dylan: 30th Anniversary Concert Celebration (koncert)
Curious: The Velvet Underground in Europe - a.z.
Willie Nelson: The Big Six-0 (koncert)
1991 Leyendas de la guitarra (TV film)
1989 Unplugged (TV seriál)
1988 P.O.V. (TV seriál)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
Hard to Handle
Sun City/The Making of Sun City
1985 Live Aid (koncert)
We Are the World (koncert)
1978 Poslední valčík (koncert)
Renaldo and Clara
1976 Hard Rain (koncert)
1972 Concert for Bangladesh, The (koncert)
Eat the Document
1969 Johnny Cash! The Man, His World, His Music
1967 Festival
Neohlížej se
Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2016 Příběh písně (TV pořad) - a.z.
2012 The 17th Annual Critics' Choice Movie Awards (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Bob Dylan - The Night We Called It a Day (hudební videoklip)
Bob Dylan: Visions of Johanna (hudební videoklip)
2012 Duquesne Whistle (hudební videoklip)
2009 Beyond Here Lies Nothin' (hudební videoklip)
Bob Dylan - Must Be Santa (hudební videoklip)
2000 Bob Dylan - Things Have Changed (hudební videoklip)
1991 The Traveling Wilburys: Wilbury Twist (hudební videoklip)
1990 The Traveling Wilburys: Inside Out (hudební videoklip)
The Traveling Wilburys: She's My Baby (hudební videoklip)
1989 The Traveling Wilburys: End of the Line (hudební videoklip)
1988 John Lennon: God (hudební videoklip) - a.z.
The Traveling Wilburys: Handle with Care (hudební videoklip)
1985 Bob Dylan - Tight Connection To My Heart (Has Anyone Seen My Love) (hudební videoklip)
1984 Bob Dylan - Jokerman (hudební videoklip)
1965 Bob Dylan - Subterranean Homesick Blues (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

1973 Pat Garrett a Billy Kid

Hudební videoklipy

2015 Bob Dylan - The Night We Called It a Day (hudební videoklip)
Bob Dylan: Visions of Johanna (hudební videoklip)
2012 Duquesne Whistle (hudební videoklip)
2006 Bob Dylan - When the Deal Goes Down (hudební videoklip)
1991 The Traveling Wilburys: Wilbury Twist (hudební videoklip)
1990 The Traveling Wilburys: Inside Out (hudební videoklip)
The Traveling Wilburys: She's My Baby (hudební videoklip)
1989 The Traveling Wilburys: End of the Line (hudební videoklip)
1988 The Traveling Wilburys: Handle with Care (hudební videoklip)
1985 Bob Dylan - Tight Connection To My Heart (Has Anyone Seen My Love) (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Dokumentární

1978 Renaldo and Clara
1972 Eat the Document

Scenáristická filmografie

Hudební videoklipy

2015 Bob Dylan - The Night We Called It a Day (hudební videoklip)
Bob Dylan: Visions of Johanna (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(30)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace