foto

Morgan Freeman

  • nar. 1.6.1937 (80 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Uznávaná hollywoodská veličina je odedávna přitahována širým obzorem, létacími stroji a vesmírem. Doma si suší Oscara a touží po roli v bláznivé komedii.
 
Vysoký, postarší, černý herec s klidným výrazem a vyzrálým hlasem rozhodně nepatří k těm, kteří by zásobovali média svými výstřednostmi a aférami jakéhokoli druhu. Vyhledávaným hercem se stal až po čtyřicítce, skutečné slávy dosáhl po padesátce, takže téměř půlstoletí jeho života zůstává skryto. Vyjadřuje se jedině k filmovým problémům a dnes už si nikdo ani nedovoluje pokládat mu jiné otázky.
 
Narodil se v těžkých životních podmínkách v Mephisu, krátce před tím než propukla druhá světová válka. V mládí se potýkal s alkoholem, na němž skončilo jeho první manželství, ačkoli se poprvé oženil až ve třiceti. Podruhé mu už bylo skoro padesát a toto manželství trvá dodnes. Má dva syny, dvě dcery, desítku vnoučat a přebírá ceny za celoživotní přínosy do filmového světa.
 
Od dětství miloval film i oblaka, toužil po tom stát se pilotem a jako mechanik strávil několik let (1955 – 1959) u amerického letectva. Nakonec se své dobrodružné sny rozhodl realizovat skrze film. Po příchodu do Los Angeles v roce 1959 pracoval jako pomocný kancelářský úředník a studoval herectví na Los Angeles Community College, později v Pasadena Playhouse. Hned po tom ještě absolvoval u tanečního instruktora Matta Mattoxe v New Yorku. V polovině šedesátých let odstartovala jeho jevištní kariéra. Debutoval v černošské verzi muzikálu Hello, Dolly (1968) na Broadwayi. Svůj talent naplno rozvíjel od muzikálu přes shakespearovská díla až po moderní dramata, což okomentoval „nelituji toho, protože na jevišti jsem načerpal spoustu zkušeností, které se mi velice hodily v práci před kamerou.“ Živil se jako profesionální tanečník, člen kočovné divadelní společností a téměř nepatrnými rolemi ve filmech.
 
Začal pracovat v televizi, v roce 1971 se objevil v dětské dobrodružné podívané Kdo říká, že neumím jezdit na duze? a především nastoupil do pravidelného účinkování v dětské show The Electric Company, například po boku černošského komika Billa Cosbyho. V pořadu pro děti, které mají potíže se čtením vystupoval sedm let v roli Easy Readera, hraběte Draculy a mnoha dalších postav. Dostal se tak do diváckého povědomí, natočil pár televizních snímků, ale ještě dlouho čekal na pořádnou filmovou příležitost, která přišla v roce 1980 ve vězeňském dramatu Brubaker s Robertem Redfordem a v Očitém svědkovi se Sigourney Weaver, kde si zahrál prvního z dlouhé řady policistů a detektivů. Ty v osmdesátých letech pravidelně střídal se zápornými postavami až mu jedna z nich – postava nebezpečného newyorského pasáka vynesla nominaci na Oscara (Chytrák, 1987).
 
Jedna ruka s úspěchem
 
„Myslím si, že úspěch vznikl v pravou chvíli – tehdy, když měl přijít. Kdyby se to stalo dřív, možná bych nedozrál k rolím, které pro mne hodně znamenají. A také by mne možná zničil.“ Rok 1989 mu přinesl několik podstatných rolí. Vystřihnul si arogantního ředitele střední školy v dramatu Lean on Me, v historickém dramatu z občanské války (Glory) si s Denzelem Washingtonem a Matthewem Broderickem zahráli důstojníky a Freeman na něj dodnes rád vzpomíná „Nevím, který z mých filmů je můj nejoblíbenější, ale myslím, že nejdůležitější byl Glory.“ Druhou oscarovou nominaci a vstup do nejširšího diváckého povědomí znamenala nostalgicky pojatá komedie Řidič slečny Daisy o vztahu věrného černošského šoféra a jeho zaměstnankyně, staré židovské vdovy z Atlanty, která v něm nakonec nalezne nejbližšího přítele.
 
Dobrých nabídek od té doby přibývalo a stále přibývá. Zahrál si v dobrodružném kousku s Kevinem Costnerem Král zbojníků Robin Hood, to mu bylo už 54 let a stával se nestárnoucím hercem devadesátých let. Rok na to Freeman trávil čas v Africe, když přišla nečekaná nabídka od jeho přítele Clinta Eeastwooda na roli ve westernu Nesmiřitelní. Vedle toho se zařadil mezi režírující herce a debutoval dramatem Bopha!, odehrávajícím se v Jihoafrické republice během apartheidu a líčícím osudy černého policisty (Danny Glover) a jeho rodiny. Příliš úspěšné však nebylo a Morgan Freeman se už od té doby drží výhradně druhé strany kamery. Do poloviny tohoto desetiletí získal už třetí oscarovou nominaci, tentokrát za odsouzeného vraha, který se proměňuje z životního cynika v muže nacházejícího ztracenou víru v lidství (Vykoupení z věznice Shawshank). Následoval jeden z jeho nejslavnějších detektivů - Somerset z thrilleru Sedm a důstojník ze Smrtící epidemie v tomtéž roce. Ve slušnou známost vešel i kriminalista Dr. Alex Cross, kterého si zahrál dokonce dvakrát. Poprvé jsme se sním setkali ve Sběrateli polibků (1997) a podruhé v Jako pavouk (2001). Nestal se armádním pilotem, jak si přál, ale svět filmu mu nabídl role vysokých důstojníků (Pavučina snů, Smrtící epidemie).
 
Poklidné stárnutí mezi oblaky, filmy a sny
 
Hraje množství rolí, které nejsou napsány výhradně pro Afroameričana a od poloviny devadesátých let je většinou obsazován do úloh stárnoucích distingovaných gentlemanů. Když tvůrci Drtivého dopadu hledali ideálního představitele pro prvního černého prezidenta Spojených států, nemohl jím být lépe nikdo jiný, než Morgan Freeman. V komedii Božský Bruce dodal tvář samotnému Bohu. V Sestřičce Betty ztělesnil pro změnu nájemného vraha, který do tajů řemesla zaučuje svého synka. Rozhodně se nezastavuje ani v osmašedesáti letech a do filmografie si dopisuje tituly jako Batman začíná. Nato se objevil u Luka Bessona v sentimentálním thrilleru s Jetem Li Utržený z řetězu a na příští rok má rozdělané čtyři projekty. Jeho loď, na níž mu nezbývalo nikdy moc času, bude asi kotvit ještě nějaký čas opuštěná v Karibiku. Zdá se, že pro Freemana má před zábavou stále přednost například jeho produkční společnost Revelation Entertainment a bluesový klub Ground Zero, který otevřel před pár lety v mississippském Clarksdale.
 
Žije v Charlestonu v Mississippi a řeší potíže se svou žádostí o registraci jména Morgan Freeman jako obchodní značky. Loni byl dokonce zatčen a dostal zákaz létání, když si se svým letadlem bez povolení věže klidně přistál na letišti v New Jersey. Bez pochyb se zařadil mezi uznávané hollywoodské osobnosti, ale pravý hollywodský Oscar mu stále scházel. Nepřibližoval se mu ani svým vysněným a stále odkládaným dramatem o Nelsonu Mandelovi Long Walk to Freedom. Až letos svou čtvrtou nominaci proměnil ve zlatou sošku a to díky dalšímu filmu u Clinta Eastwooda, Million Dollar Baby, kde ztvárnil trenéra mladé boxerky.
 
Splnil si sny o létání i filmování, ještě ale plánuje výlet do vesmíru. Nedávno podepsal dohodu, že se zúčastní první vesmírné, turistické cesty se společností, která již buduje flotilu vesmírných plavidel pro komerční účely. Hodlá zaplatit pouhého čtvrt milionu dolarů za to, že bude jedním z osmi pasažérů rakety, jenž odstartuje v roce 2008. Snad se mu někde mezi planetami nezalíbí natolik, aby se rozhodl začít hrát u mimozemské konkurence. 

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Angel Has Fallen
The Nutcracker and the Four Realms
2017 Cold Warriors
Down to a Sunless Sea
Loupež ve velkém stylu
Villa Capri
2016 Ben Hur
Pád Londýna
Podfukáři 2
2015 Hybná síla
Last Knights
Méďa 2
2014 LEGO® příběh
Lucy
Můj přítel delfín 2
Transcendence
5 Flights Up
2013 Frajeři ve Vegas
Nevědomí
Pád Bílého domu
Podfukáři
2012 Kouzlo Belle Isle
Temný rytíř povstal
2011 Barbar Conan
Můj přítel delfín
Wish Wizard
2010 Red
2009 Invictus: Neporažený
Staří a neklidní
Zlodějská partie
2008 Temný rytíř
Wanted
Zatmění slunce (TV film)
2007 Božský Evan
Gone, Baby, Gone
Chuť lásky
Než si pro nás přijde
2006 Kontrakt
Nabít a zabít
10 položek a méně
2005 Batman začíná
Mimo zákon
Utržený ze řetězu
Válka světů - vyp.
Žít po svém
2004 Million Dollar Baby
Velká rána
2003 Božský Bruce
Guilty by Association
Muž, který zabil
Pavučina snů
2002 Nejhorší obavy
Těžký zločin
2001 Jako pavouk
2000 Podezření
Sestřička Betty
1999 Vzpoura v Port Chicagu (TV film)
1998 Drtivý dopad
Povodeň
Screening
1997 Amistad
Sběratel polibků
1996 Moll Flandersová
Řetězová reakce
1995 Sedm
Smrtící epidemie
1994 Vykoupení z věznice Shawshank
1992 Nesmiřitelní
Síla muže
1991 Robin Hood: Král zbojníků
1990 Ohňostroj marnosti
1989 Fešák Johnny
Glory
Opři se o mě
Řidič slečny Daisy
1988 Čistý a střízlivý
Výkupné (TV film)
1987 Boj o život (TV film)
Chytrák
1986 Resting Place (TV film)
1985 Marie
That Was Then... This Is Now
The Execution of Raymond Graham (TV film)
1984 Harry a syn
Učitelé
1981 Death of a Prophet (TV film)
Očitý svědek
The Marva Collins Story (TV film)
1980 Attica, stát New York (TV film)
Brubaker
1979 Coriolanus
Hollow Image (TV film)
Julius Caesar
1978 Roll of Thunder, Hear My Cry (TV film)
1974 Out to Lunch (TV film)
1973 Blade
1971 Kdo říká, že neumím jezdit na duze?
1966 Man Called Adam, A

TV seriály

1985 The Atlanta Child Murders (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)
1971 Electric Company, The (TV seriál)

Dokumentární

2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2016 Příběh boha (TV seriál)
2015 International Jazz Day
The C World
2014 Lennon or McCartney - a.z.
Madagaskar: Království lemurů 3D - vyp.
We the People
2013 Eastwood Directs: The Untold Story
Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
JFK: A President Betrayed
Last White Knight, The
2012 B. B. King
Casting By
2011 Návrat do divočiny 3D
Zvědavost (TV seriál)
2010 Cestování červí dírou s Morganem Freemanem (TV seriál)
Clint Eastwood
2009 People Speak, The
Prom Night in Mississippi
30 for 30 (TV seriál)
2008 Where the Water Meets the Sky - vyp.
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
e²: The Economies of Being Environmentally Conscious (TV seriál)
The Electric Company's Greatest Hits & Bits (TV film)
2005 Blues Divas
Mise na Měsíc 3D
Putování tučňáků - vyp.
Slavery and the Making of America (TV seriál)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Genius - Pocta Ray Charlesovi (TV film)
Hunting of the President, The
Survivors of the Shoah: Visual History Foundation
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2001 Making of 'Along Came a Spider', The
Shawshank: The Redeeming Feature (TV film)
2000 Acapulco Black Film Festival (TV film)
Režiséři: Clint Eastwood
1999 Making of 'Amistad', The
The Directors (TV seriál)
1997 Long Way Home, The
1996 Cosmic Voyage
1995 Inside the White House (TV film)
Promised Land, The (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Bravo Profiles (TV seriál)
1992 Clint Eastwood on Westerns (TV film)
1991 Neglect Not the Children (TV film)
Robin Hood: The Myth, the Man, the Movie (TV film)
True Story of Glory Continues, The
1990 Civil War, The (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)

TV pořady

2017 Deep in the Heart of Texas: Dave Chappelle Live at Austin City Limits (TV pořad) - vyp.
The Age of Spin: Dave Chappelle Live at the Hollywood Palladium (TV pořad) - vyp.
2016 Oscar 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
24 Hours of Reality and Live Earth: The World Is Watching (TV pořad)
2014 20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Screen Junkies Show, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Black Movie Awards, The (TV pořad)
Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
Waratte iitomo! (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1993 Bopha!

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(14 079)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace