foto

Richard Widmark

  • nar. 26.12.1914
    Sunrise, Minnesota, USA
  • zem. 24.3.2008 (93 let)
    Roxbury, Connecticut, USA

Biografie

Richard Widmark vyrůstal v Princetonu a navštěvoval Lake Forest College, kde byl předsedou svého ročníku a kde se poprvé začal věnovat hereckému řemeslu. Herectví se nejen učil, nýbrž ho tu i vyučoval, a to až do svého newyorského rozhlasového debutu v roce 1938 v "Aunt Jenny's Real Life Stories". Svůj hlas propůjčil pravidelnému týdennímu rozhlasovému pořadu “Gangbusters”, obdobě českého Na stopě, jenž se vždy věnoval skutečným kriminálním případům a hledaným osobám, z nichž mnohé byly díky reakcím posluchačů opravdu dopadeny.

Záhy zamířil na Brodway, kde si svoji jevištní premiéru odbyl v roce 1943 představením "Kiss and Tell". Kvůli problémům s ušním bubínkem "musel" zapomenout na vojenskou kariéru a nezbylo mu, než aby se naplno věnoval herectví všeho druhu.

V roce 1947 dostal konečně Widmark v KISS OF DEATH velkou filmovou šanci, kterou proměnil v nezapomenutelnou roli Tommyho Uda, psychopatického gangsterského nájemného vraha, jenž se radostně pochechtává i ve chvíli, kdy shazuje na vozíček upoutanou starou paní, ztvárněnou Mildred Dunnock, s dlouhého schodiště. Tenhle v Hollywoodu neznámý vychrtlý (180 cm) blonďáček se stal pro diváky čtyřicátých let Dennisem Hopperem po Franku Boothovi. Přes obrovský úspěch byl Widmark zpočátku silně frustrován, neboť ze zavedeného herce divadelního a rozhlasového se z něj rázem stal chlapík, jemuž byly nabízeny pouze role ve stylu Tommyho Uda. Později si spíše ironicky stěžoval, že kvůli odchodu do Kalifornie musel doma zanechat kromě vydobytého postavení i "domek" s bazénem.

Zajistil si sedmiletý kontrakt s 20th Century Fox, od nichž se dočkal role sadistického týpka, který znepříjemňuje život Cornelu Wildeovi a Idě Lupino v ROAD HOUSE (1948) nebo odporného fanatika v NO WAY OUT (1950) se Sidney Poitierem. Prokázal však i svoji univerzalitu v roli schopné vůdčí postavy v DOWN TO THE SEA IN SHIPS (1949) a v Kazanově PANICE V ULICÍCH (1950).

Stále dokazoval, že mu i těžší charaktery nejsou cizí - podfukář v PICKUP ON SOUTH STREET (1953). V této době Widmark hrál doslova ve všem, válečnými filmy počínaje (HALLS OF MONTEZUMA - 1950, MÍSTO URČENÍ: GOBI - 1953), westerny nevyjímaje (ŽLUTÉ NEBE - 1949, THE LAW AND JAKE WADE - 1959) a romatickými komediemi konče (TUNNEL OF LOVE, THE - 1958), když se všech svých rolí zhostil s milou upřímností a poctivě.

V roce 1949 byly otisky jeho rukou i chodidel obtisknuty do betonu v Grauman's Chinese Theatre. Poté, co mu vypršela smlouva, se stal "nezávislým" hercem. V televizi se poprvé objevil v roce 1955 v "The Lucy Show". V pozdních padesátých letech se pustil do horlivé filmové práce. Po kolapsu hollywoodského studiového systému, si zahrál ve dvou vlastních filmech: v TIME LIMIT (1957) a v THE SECRET WAYS (1961), čímž dokázal, že ani práce producenta mu není vůbec cizí.

Po bohatých šedesátých letech, jež zahájil postavou Jima Bowieho v ALAMU (1960) a tvrdým žalobcem v Kramerově NORIMBERSKÉM PROCESU (1961) a vyplnil celou řadou dobrých westernů (1962 - JAK BYL DOBYT ZÁPAD, 1964- PODZIM ČEJENŮ, 1967 - CESTA NA ZÁPAD) i jiných dobrodružných filmů (1963 - DLOUHÉ LODI VIKINGŮ), si v následujícím desetiletí začal mnohem více vybírat, ačkoliv se občas nějakého přehmatu nevyvaroval (nepříliš vyvedený ROJ - 1978).

V sedmdesátých letech se jeho herecká kariéra poněkud zpomalila, avšak stále zůstával aktivní v televizních vodách. V roce 1971 si zahrál presidenta USA v televizním filmu VANISHED. O rok později zazářil ve vlastním šestidílném seriálu "MADIGAN". Nezapomenutelná je i jeho role oběti ve VRAŽDĚ V ORIENT EXPRESU (1974). Býval hostem pátečního nočního pořadu rádia CBS "Sears Mystery Theater" (1979).

Na podzim roku 1988 kabelová stanice American Movie Classics vysílala "Richard Widmark Film Festival." V poslední době se na obrazovce objevuje stále řídčeji, ale je vždy vítán a zachoval si pořádnou dávku autority a důstojnosti. V roce 2002 se dočkal jedné z největších poct, na něž se mohou těšit pilní představitelé westernových hrdinů: Byl uveden do Hall of Great Western Performers National Cowboy and Western Heritage Museum.

Takřka pětapadesát let (5.dubna 1942 - 2. března 1997) byl ženat s Jean Hazlewood, s níž měl jediné dítě, dceru Anne Heath, která se 1. ledna 1969 provdala za baseballovou legendu Sandy Koufaxe. Děvětadvacet měsíců po ovdovění se znovu oženil, tentokrát se Susan Blanchard.

Pohrobek

Herecká filmografie

Filmy

2008 Empire State Building Murders (TV film) - a.z.
1991 Za každou cenu
1989 Stalo se v Cold Sassy (TV film)
1988 Vlak do Texasu (TV film)
1987 Shromáždění starých mužů (TV film)
1985 Ztráta paměti (TV film)
1984 Všemu navzdory
1982 National Lampoon a kino
Techtle mechtle
Who Dares Wins
1981 A Whale for the Killing (TV film)
1980 All God's Children (TV film)
1979 Medvědí ostrov
Mr. Horn (TV film)
1978 Roj
V kómatu
1977 Domino
Horská dráha
Ultimátum
1976 The Sell Out
To the Devil a Daughter
1975 Last Day, The (TV film)
1974 Vražda v Orient expresu
1973 Brock's Last Case (TV film)
1972 Když legendy umírají
1971 Vanished (TV film)
1970 Moonshine War, The
1969 Smrt pistolníka
Talent for Loving, A
1968 Madigan
1967 Cesta na západ
1966 Pod kopyty stád
1965 The Bedford Incident
1964 Dlouhé lodi Vikingů
Let z Ašije
Podzim Čejenů
1962 Jak byl dobyt Západ
1961 Dva jeli spolu
Norimberský proces
The Secret Ways
1960 Alamo
1959 The Trap
Warlock
1958 The Law and Jake Wade
The Tunnel Of Love
1957 Saint Joan
Time Limit
1956 Poslední vůz
Run for the Sun
Rána na oplátku
1955 Prize of Gold, A
The Cobweb
1954 Hell and High Water
Zlato Apačů
Zlomené kopí
1953 Místo určení: Gobi
Take the High Ground!
Zátah na Jižní ulici
1952 Klepáním se neobtěžuj
My Pal Gus
O. Henry's Full House
Red Skies of Montana
1951 The Frogmen
1950 No Way Out
Noc a město
Panika v ulicích
Samurajové útočí
1949 Down to the Sea in Ships
Slattery's Hurricane
1948 Klub u cesty
The Street with No Name
Žluté nebe
1947 Polibek smrti

TV seriály

1972 Madigan (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2002 Dobe and a Company of Heroes (TV film)
Ten kluk bude točit
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1992 John Wayne's 'The Alamo'
Lincoln (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1986 Spencer Tracy Legacy: A Tribute by Katharine Hepburn, The (TV film)
1971 Režie: John Ford
1970 Shooting the Moonshine War
1955 1955 Motion Picture Theatre Celebration
1952 Screen Snapshots: Hollywood Night Life
1951 Screen Snapshots: Hopalong in Hoppy Land

Host

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace