Reklama

Reklama

Andrej Sokolov

Andrej Sokolov

nar. 01.04.1974 (50 let)
Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Andrej Nikolajevič Sokolov se narodil na apríla roku 1974 v Moskvě. Jeho životní cesta směřující k animovanému filmu začala u jiného druhu řemesla a to u dřeva, když se v roce 1993 vyučil truhlářem. V roce 1995 ukončil animátorské kursy Studia Pilot. Po ukončení školy až do roku 2000 pracoval jako animátor Studia Pilot a zároveň studoval v oblasti své původní profese na Státní akademii, kde získal titul inženýr – technolog pro výrobu nábytku. V roce 2001 debutoval jako režisér animovaným filmem LATEX, o roztouženém býkovi, který vymyslí nápaditou lest, aby se dostal ke kravám v ohradě. Film byl promítán na Filmovém festivalu v Taruse v roce 2001. V roce 2003 ukončil VGIK, fakultu doplňkové tvorby katedru režie animovaných filmů.

Velký úspěch měl jeho film z roku 2002 PODKIDYŠ (Nalezenec) o gepardovi, který z ničeho nic spadl z nebe doprostřed africké savany a snažil se najít si mezi zvířaty přátele. Film byl oceněn na VII. Celonárodním festivalu vizuálních umění v Tuaspě. Neméně úspěšný byl jeho film K JUGU OT SEVERA (2003) vyprávějící o dvou rybářích. Tento film se zúčastnil soutěžního programu na Filmovém festivalu v Suzdalu, získal cenu jako nejlepší animovaný film na druhém Mezinárodním filmovém festivalu ekologických filmů EKAFILM v Bělorusku v roce 2004, na osmém Mezinárodním televizním ekologickém festivalu SPASTI I SOCHRANIŤ v Chanty-Mansijsku a mnohá další.

Společně s dalšími režiséry se podílel na projektu Gora samocvětov (Hora drahokamů), v jehož rámci jsou představovány pohádky z jednotlivých oblastí Ruska i pohádky států sousedních; Andrej Sokolov režíroval pohádku SRDCE ZVÍŘETE (2006) a O PSU ROZKOVI (2009).

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Režisér

Scenárista

Krátkometrážní
2014

Cizinec mezi ledovci

Reklama

Reklama