Reklama

Reklama

Jurij Borisovič Norštejn

Jurij Borisovič Norštejn

nar. 15.09.1941 (82 let)
Andrejevka, Penzská oblast, Sovětský svaz

Biografie

Považovat animovaný film za dětský žánr by bylo značně limitující. Jakkoliv se díla jednoho z klasiků ruského animovaného filmu mohou líbit i dětem a navzdory tomu, že často vycházejí z dětských písní a říkaček, jsou určena především dospělému publiku. Jurij Borisovič Norštejn se narodil 15. září 1941 v obci Andrejevka v Penzské oblasti, kde byli jeho rodiče v evakuaci. Vyrostl v Moskvě, v Severovýchodní administrativní oblasti označované jako Mariin háj. Kresbě se věnoval od mládí, v letech 1956-58 se učil na umělecké škole Krasnopresněnské oblasti.

Poté v letech 1959-61 studoval obor animace na Sojuzmutflimu. Po skončení školy od roku 1961 do roku 1989 v Sojuzmutlfilmu pracoval, umělecky se podílel na tvorbě loutkových i kreslených filmů, spolupracoval s takovými osobnostmi, jako např. s Ivanem Ivanovem-Vanem, s nímž vytvořil film VREMENA GODA (Roční období 1969) na hudbu P. I. Čajkovského. V letech 1989-2006 pracoval v Dětském fondu R. Bykova. Jako režisér úzce spolupracoval s uměleckým režisérem F. A. Jarbusovem.

V letech 1979-1996 přednášel na fakultě animovaných filmů v kursech pro scénáristy a režiséry. V roce 1993 stál s A. J. Chržanovským, F. S, Chitrukem a E. V. Nazarovem u zrodu školy pro animátory Šar, kde přednášel až do roku 1998. Přednášel v mnoha zemích, v Velké Británii, USA, Francii, Švýcarsku, Maďarsku; v podstatě by se dal s lehkou nadsázkou označit za animátorského učitele národů. Opakovaně publikoval odborné články v časopise 'Mudrosť vymysla'; jako režisér a výtvarník se podílel i na reklamních šotech nebo na pořadu Spokojnoj noč, malyši!, což je obdoba našich večerníčků.

Objevil se v několika dokumentech, jako JURIJ NORŠTEJN (1991), RUSSKAJA MAGIJA (2004), v cyklu SVĚT ANIMACE NEBO ANIMACE SVĚTA (2001), SKAZKI STARÉHO ARBATU (2004) a řadě dalších.

Norštějna má většina diváků zafixovaného především jako režiséra poetických pohádek, i když vzhledem k zvoleným námětům a především výtvarnému ztvárnění by se možná slušelo slovo pohádka dát do uvozovek. Nejznámějším z jeho filmů je POHÁDKA POHÁDEK (1979), což je příběh čerpající z lidové ukolébavky o malém šedém vlkovi. Oblibě ukolébavky nasvědčuje její užití v dalších ruských filmech; ukolébavka zazní např. v pohádce Krásná Varvara (1969), nebo ve filmu Komisařka (1967).

Jurij Norštejn za své dílo získal řadu ocenění; film BITVA U CHERŽENCA (1971) byl promítán na prvním Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Záhřebu, vyhrál hlavní cenu v soutěžním programu, hlavní cenu vyhrál i na Mezinárodním filmovém festivalu animovaných filmů v New-Yorku. Stejně úspěšný osud na filmových festivalech animovaných filmů měl i film VOLAVKA A ČÁP (1974) o ne příliš šťastném partnerském soužití dvou ptáků, tento film byl promítán na festivalu v Annency, ve finském Tampere, Teheránu, Melbourne a dalších festivalech. Za tento film a za filmy JEŽEK V MLZE (1975) a LIŠKA A ZAJÍC (1973) získal Národní cenu SSSR. V roce 1989 získal Takrovského cenu za přínos filmovému umění. V roce 1991 se stal nositelem francouzského řádu umění a literatury. V roce 1995 získal cenu Triumf, v roce 1996 se stal Národním umělcem ruské federace za přínos v oblasti umění. V roce 2000 získal cenu 'Vlastní kolej' Vladimira Vysockého. V roce 2004 získal rovněž japonský 'Řád vycházejícího slunce'.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Režisér

Scenárista

Krátkometrážní
1979

Pohádka pohádek

1974

Caplja i žuravl

Herec

Reklama

Reklama