foto

Petr Nárožný

  • nar. 14.4.1938 (79 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejpopulárnějších českých herců byl původně stavebním inženýrem, tato práce ho ale nenaplňovala, a tak se přes moderování pořadů hudební skupiny Rangers a komické výstupy s Miloslavem Šimkem a Luďkem Sobotou v divadle Semafor a v televizních pořadech dostal až k filmu. Přestože debutoval až ve svých pětatřiceti letech rolí cholerického závodníka Volejníka ve filmu JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, charismatickým a živelným hereckým projevem zaujal diváky i režiséry natolik, že v následujících dvaceti letech šel doslova z role do role. Mezi jeho nejvýraznější postavy patří agresivní šéfkuchař v crazy komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?, nenapravitelný pedant z černé komedie TEN SVETR SI NESVLÍKEJ nebo neúspěšný sňatkový podvodník z televizní "šéfovské" série Hynka Bočana. Proslul také jako komentátor animovaných filmů, zejména večerníčků jako Mach a Šebestová, Žofka a spol. nebo Hugo z hor.

Přestože často hrál i v komediích průměrných a podprůměrných, sám Nárožný vždy byl a je velkým profesionálem, uznávaným hercem, schopným radikálních proměn a citu pro timing. K humoru přistupuje s matematickou přesností, nebojí se výrazného vizuálního projevu, aniž by se uchyloval k samoúčelnému pitvoření nebo podbízivosti.

Po šedesátce Petr Nárožný poněkud zvolnil tempo, objevuje se častěji než ve filmu v televizních inscenacích a seriálech, ani dnes ovšem neváhá vyzkoušet nové disciplíny, jako bylo hraní v sitcomu ("Hospoda"), nebo moderování zábavného tv pořadu Zlatíčka.

Stuart "Oskar" Hample

Herecká filmografie

Filmy

2018 Policejní historky
2016 Dvojníci
Strašidla
2015 Stopy života - Poslední návrat (TV film)
2014 Piknik (TV film)
Princezna a písař (TV film)
2013 Čtyřlístek ve službách krále
2012 Láska je láska
Líbáš jako ďábel
Probudím se včera
2011 Autopohádky
Dušičky seniorov (TV film)
Léda (divadelní záznam)
Saxána a Lexikon kouzel
2010 Dešťová víla
2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Peklo s princeznou
2008 Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
2007 V hlavní roli (TV film)
2006 Impresário ze Smyrny (divadelní záznam)
2005 Eden - Zlatá karta (TV film)
Maska a tvář (divadelní záznam)
Restaurace U Prince (TV film)
2004 Nadměrné maličkosti: Duch modrého pokoje (TV film)
2003 Drátařík a hruška moudrosti (TV film)
Nadměrné maličkosti: Drámo (TV film)
Návrat do pouště (divadelní záznam)
2002 Útěk do Budína
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Tři Fuové
2000 Heda Gablerová (divadelní záznam)
1999 Kašpárkovy rolničky (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
O modrém ptáčku (TV film)
Vše pro firmu (TV film)
1997 Čarodějné námluvy (TV film)
Princezna za tři koruny (TV film)
1996 Bohatství slečny Kronkiové (TV film)
Koncert
Kouzelný měšec
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Den, kdy unesli papeže (TV film)
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
Malostranské humoresky
Omyl děda Vševěda (TV film)
Poslední slovo (TV film)
Usmívej se, lásko má (TV film)
1994 Hrnec
Marie Růžička (TV film)
Tři Alberti a slečna Matylda (TV film)
1993 Hotýlek v srdci Evropy
Jedna kočka za druhou
Nesmrtelná teta
Svatba upírů
Zvláštní schopnosti (TV film)
1991 Honorární konzul (TV film)
Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
Princezna Slonbidlo (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
O chlapečkovi, který se stal kredencí
O princi, který měl smůlu (TV film)
Stačí stisknout (TV film)
Strašidlo cantervillské (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Experiment profesora Rousse (TV film)
Jen ty a já (TV film)
Milionová láska (TV film)
Podivuhodný večer se slečnami (TV film)
Románek se vším možným (TV film)
Strom pohádek: O třech synech (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Honza a tajemná Hastroška (TV film)
Jak chameleon ke štěstí přišel
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
Muž s maskou (TV film)
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
O princezně na klíček (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Rizikové pracoviště (TV film)
1986 Co takhle svatba, princi? (TV film)
Česáč (TV film)
Mandarinkový pokoj (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
Nám se to stát nemůže (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Španělská paradentóza (TV film)
Velká sýrová loupež
1985 Já nejsem já
Mach a Šebestová k tabuli!
O chytrém Honzovi (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 Bandité (TV film)
Lucie, postrach ulice
S čerty nejsou žerty
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Tabákový kapitán (TV film)
1983 ...a zase ta Lucie!
Havran v panelovém domě
Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Hráči (divadelní záznam)
Prkýnkové želvy (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
1982 Doktorská pohádka (TV film)
Hlavní výhra (TV film)
Jak to bylo s hastrmanem?
Lék (TV film)
Šéfe, to je věc! (TV film)
Taneček přes dvě pekla (TV film)
Ze staré drogerie (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Herečka (TV film)
Knedlíky (TV film)
Loutka, přítel člověka
Neberte nám princeznú (TV film)
Netopýr (TV film)
Pytláci
V podstatě jsme normální
Začalo to karafiátem (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Hrdina se nebojí (TV film)
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Něco je ve vzduchu
Nenechte se rušit! (TV film)
Panenka (TV film)
Paruka (TV film)
Pohádka z šafránové louky (TV film)
Ten svetr si nesvlíkej
Změna napětí (TV film)
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Lustr (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Pan Vok odchází
Silvestr svobodného pána (TV film)
Trafika (TV film)
1978 Decentní večer (divadelní záznam)
Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Oh, Shetlandy
Plotýnky na tři dny (TV film)
Poplach v oblacích
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Jen ho nechte, ať se bojí
Když kluci drží basu (TV film)
Koncert pro mantinely (TV film)
Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Román mourovatého kocoura
Talíře nad Velkým Malíkovem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dveře (TV film)
Hra o jablko
„Marečku, podejte mi pero!“
Parta hic
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Anna, sestra Jany
Páni kluci
Romance za korunu
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Osamělý mrtvý muž – 2. část (E02)
Osamělý mrtvý muž – 1. část (E01)
Trpaslík (TV seriál)
Sobota (E06)
Pátek (E05)
Čtvrtek (E04)
další epizody (5)
2016 Trpaslík (TV seriál)
Pondělí (E01)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Příběh sňatkového podvodníka (E08)
2010 Okresní přebor (TV seriál)
Návštěva z kraje (E16)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Maruška (E02)
2005 Eden (TV seriál)
Zlatá karta (E01)
Mach a Šebestová na cestách (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Vzácná návštěva (E11)
Ženy a zpěv (E10)
Zabijačka (E09)
další epizody (11)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Útěk do Budína (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (4)
2001 Pučálkovic Amina (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
Neúplné zatmění slunce (E06)
Poprava českých pánů (E05)
Od čerta k ďáblu (E04)
další epizody (6)
1999 Mach a Šebestová na prázdninách (TV seriál)
1997 Hospoda (TV seriál)
Pes (S02E26)
Veselka (S02E25)
Kukátko (S02E24)
další epizody (26)
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Draculův švagr (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Schůze (S01E26)
Dlužník (S01E25)
Bomba (S01E24)
další epizody (25)
Žofka ředitelkou zoo (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Cirkus svět (E05)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
další epizody (6)
Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pan děkan mění názor (E26)
Rumburak kontra Fantomas (E25)
Výlet někam jinam (E24)
další epizody (21)
Strašidla a spol. (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Pestrý život jedné kočky (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Žofka a spol (TV seriál)
1987 Hugo z hor (TV seriál)
Kamarádi, uličníci a medvídek Chlup (TV seriál)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Sanitka (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Ukradené sluchátko (E13)
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (E12)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Pašeráci (E07)
Karneval (E06)
Poplach (E05)
další epizody (4)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva (E10)
1981 Cvalda Olda (TV seriál)
Škola za školou (TV seriál)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Oponentura (S02E05)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Oběť pro kamaráda (E11)
1980 Lucie, postrach ulice (TV seriál)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Policejní pes (E09)
Vzorné chování (E08)
1979 Mach a Šebestová (TV seriál)
Piráti (E07)
Přírodní zákony (E06)
1978 Mach a Šebestová (TV seriál)
Zoologická zahrada (E05)
Kropáček má angínu (E04)
1977 Mach a Šebestová (TV seriál)
Člověk neandrtálský (E03)
Školní výlet (E02)
1976 Mach a Šebestová (TV seriál)
O utrženém sluchátku (E01)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2016 Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Tajemství Luďka Soboty (TV film)
2014 Magický Činoherní klub (TV seriál)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
Bohdalka je NAŠE (TV film)
Film o filmu Saxána a Lexikon kouzel (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Králové (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Květa Fialová (TV film)
Neobyčejné životy: Petr Nárožný (TV film)
Tak to byl Zahajda (TV film)
2007 Předčasná úmrtí: Promovaní chalupáři (TV film)
2006 Ladislav Smoček (TV film)
13. komnata Květy Fialové (TV film)
13. komnata Pavla Bobka (TV film)
2005 Divoká krev Jiřího Císlera (TV film)
Kouzlo Afriky (TV seriál)
2004 Zpráva z Černé díry
2003 Markýz Gero - postrach slezského lidu (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
2002 Krajina domova (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Jak se točilo Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (TV film)
Ztracený hlas (TV film)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Oči Petra Čepka (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Bylo nás pět a padesát (TV film)
1991 Ciao, Italia!
1990 Pod stejným nebem
1988 Večírek (TV film)

TV pořady

2014 Všechno nejlepší (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Díky, Marie! (TV pořad)
2011 Sportu zdar! (TV pořad) - a.z.
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2009 Karneval na Barrandově (TV pořad)
Kniha mého srdce (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2005 Večerníček má narozeniny (TV pořad)
Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Jednou v roce na Vánoce (TV pořad)
Na mušce (TV pořad)
Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2001 Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
1999 Abeceda zdraví (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Ptákoviny (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Zajíc v pytli (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
Silvestr je za dveřmi (TV pořad)
1973 Miloslav Šimek & Petr Nárožný & Luděk Sobota: Nejslavnější scénky (TV pořad)
Ze Soboty na Šimka (TV pořad)
Zpívá Karel Gott (TV pořad)
1971 Půlhodinka s Rangers - Pouze pro Plavce (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 To nejlepší z Rangers-Plavců 1967-1973 I. (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace