foto

Donald P. Bellisario

  • nar. 8.8.1935 (83 let)
    North Charleroi, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento americký televízny producent a scenárista sa narodil v roku 1935 v americkom meste Washington County v Pennsylvánii, presnejšie Cokeburgu. Zaujímavé je to, že jeho otec je Talian a matka je zo Srbska. Ako 20-ročný vstúpil do armády (US Marine Corps). Slúžil v nej 4 roky a získal hodnosť seržanta, a to ho aj priviedlo k natáčaniu filmov, ako napríklad NCIS.

Neskôr, v roku 1961, získal bakalársky titul zo žurnalistiky na Pennsylvania State University. Po ukončení školy sa stal reklamným textárom v agentúre v Lancasteri (1965). O tri roky neskôr sa stal riaditeľom v agentúre Bloom v Dallase. Po ôsmich veľmi úspešných rokoch v Dallase sa sťahuje do Hollywoodu a začína sa jeho scenáristická kariéra.

Na začiatku sa niečo priučil pri producentoch ako je Glen A. Larson. Neskôr sa preslávil  hlavne seriálmi, ako napríklad Magnum P. I., NCIS, Quantum Leap, JAG, Airwolf a ďalšie. Tie menej úspešné boli Tales of a Gold Monkey, Tequila and Bonetti a First Monday. Podieľal sa tiež na Battlestar Galactica či Black Sheep Squadron. V roku 1988 napísal a zrežíroval film Posledné pomazanie.

Rok 2007 bol preňho aj posledný rok, keďže ukončil svoju kariéru. Zámienkou k tomu bolo aj hlásené napätie s Markom Harmonom (Leroy Jethro Gibbs v NCIS), a to viedlo k odchodu z NCIS. Neskôr Bellisario žaloval CBS kvôli vytvoreniu NCIS: Los Angeles. Tvrdil, že podľa jeho zmluvy s programom by mal mať tiež profit z tohto seriálu. Žaloba sa predložila pred súd v roku 2011. Mimochodom, v tomto roku bol NCIS zvolený za najobľúbenejší americký seriál.

V roku 1956 si Bellisario vzal za ženu Margaret Schaffran, ale rozviedli sa v roku 1974. Mali spolu 4 deti a dve z nich sa tiež podieľali na NCIS a NCIS: Los Angeles. S druhou manželkou vydržal 5 rokov a mali spolu jedného syna. Tretie manželstvo s Deborah Pratt mu vydržalo sedem rokov a Bellisariovi prinieslo ďalšie 2 deti.

Teraz žije so svojou štvrtou manželkou a má dvoch nevlastných synov. Spolu žijú v Kalifornii a prechodne aj v Sydney.

RuslankoSVK

Režijní filmografie

Filmy

1988 Poslední pomazání
1987 Three on a Match (TV film)
1984 Airwolf (TV film)

TV seriály

2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Air Force One (S01E01)
JAG (TV seriál)
Ledová královna (S08E20)
2002 První pondělí (TV seriál)
2000 JAG (TV seriál)
Bumerang - 2. část (S05E16)
Bumerang - 1. část (S05E15)
1998 JAG (TV seriál)
Osudná hlídka (S03E19)
1997 JAG (TV seriál)
Loď duchů (S03E01)
1996 JAG (TV seriál)
Posádka mrtvých (S01E21)
1995 JAG (TV seriál)
Stín (S01E02)
Pilot (S01E01)
1989 Quantum Leap (TV seriál)
1984 Airwolf (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1978 Battlestar Galactica (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Destiny's Child (S16E01)
Date with Destiny (S15E24)
Fallout (S15E23)
další epizody (15)
2017 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Double Down (S15E10)
Ready Or Not (S15E09)
Voices (S15E08)
další epizody (24)
2016 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
The Tie That Binds (S14E10)
Pay to Play (S14E09)
Enemy Combatant (S14E08)
další epizody (23)
2015 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Kolo osudu (S13E11)
Pokrevní bratři (S13E10)
Den u soudu (S13E09)
další epizody (25)
2014 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pravidla domu (S12E10)
Na zemi (S12E09)
Vždy silný (S12E08)
další epizody (23)
2013 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Epidemie (S11E11)
Ďábelská trojice (S11E10)
Instinkt (S11E09)
další epizody (25)
2012 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Radši se měj na pozoru (S10E10)
Ďábelská trojka (S10E09)
Zmizelá (S10E08)
další epizody (23)
2011 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Dědic (S09E11)
Otcovy hříchy (S09E10)
Nezvěstná, druhá část (S09E09)
další epizody (25)
2010 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Falešný svědek (S08E10)
Cizí nepřítel, část druhá (S08E09)
Cizí nepřítel, část první (S08E08)
další epizody (24)
2009 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Víra (S07E10)
Dětská hra (S07E09)
Bez proudu (S07E08)
další epizody (24)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tichá noc (S06E11)
Autonehoda (S06E10)
Dýka v zádech (S06E09)
další epizody (19)
2007 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tělesný trest (S05E10)
Ztráty a nálezy (S05E09)
Určený cíl (S05E08)
další epizody (23)
2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Auto zabiják (S04E11)
Uzenáč (S04E10)
Zlobivá sestra (S04E09)
další epizody (24)
2005 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Modelové chování (S03E11)
Zelenáč (S03E10)
Past (S03E09)
další epizody (24)
JAG (TV seriál)
Příznivé větry a stoupenci moří (S10E22)
Tým snů (S10E21)
Neznámý voják (S10E20)
další epizody (12)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pouta (S02E10)
Neoprávněné vniknutí (S02E09)
Selhání srdce (S02E08)
další epizody (24)
JAG (TV seriál)
Čtyřprocentní řešení (S10E10)
Muž na mostě (S10E09)
V sousedství (S10E08)
další epizody (22)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Hlas ze záhrobí (S01E09)
Minimální ostraha (S01E08)
Pod pečetí mlčenlivosti (S01E07)
další epizody (9)
JAG (TV seriál)
Veselé vánoce (S09E11)
Tepová frekvence (S09E10)
Rána do týla (S09E09)
další epizody (24)
2002 JAG (TV seriál)
Všichni mí věrní (S08E11)
Zabiják (S08E10)
Když se lano přetrhne (S08E09)
další epizody (24)
2001 JAG (TV seriál)
Vyslyšené modlitby (S07E11)
Pucflek 2 (S07E10)
Pucflek 1 (S07E09)
další epizody (26)
2000 JAG (TV seriál)
Rodinná tajemství (S06E09)
Rozdílný mír 2. část (S06E08)
Rozdílný mír 1. část (S06E07)
další epizody (23)
1999 JAG (TV seriál)
Duchové Vánoc dávno minulých (S05E11)
Mimořádná událost (S05E10)
Urážlivé výroky (S05E09)
další epizody (24)
1998 JAG (TV seriál)
Rolničky (S04E11)
Černá stíhačka (S04E10)
Lid versus MacKenzieová (S04E09)
další epizody (24)
1997 JAG (TV seriál)
Ženský instinkt (S03E11)
Lid versus Rabb (S03E10)
Havárie (S03E09)
další epizody (26)
1996 JAG (TV seriál)
Posádka mrtvých (S01E21)
Ares (S01E20)
Zajatec (S01E19)
další epizody (12)
1995 JAG (TV seriál)
Výcvikový tábor (S01E09)
Simitar (S01E08)
Útěk (S01E07)
další epizody (9)
1984 Airwolf (TV seriál)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2007 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Anděl smrti (S04E24)
Trojský kůň (S04E23)
2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Ztráta paměti II. (S03E24)
Ztráta paměti I. (S03E23)
2005 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Zabít Ariho II. (S03E02)
Zabít Ariho I. (S03E01)
Smrtící polibek (S02E22)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Mrtvá neznámá (S02E04)
Pomsta (S01E23)
Noční můra (S01E16)
další epizody (4)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Minimální ostraha (S01E08)
Kletba (S01E05)
Mořský vlk (S01E03)
další epizody (4)
JAG (TV seriál)
Když tají ledy (S08E21)
Ledová královna (S08E20)
2000 JAG (TV seriál)
Bumerang - 2. část (S05E16)
Bumerang - 1. část (S05E15)
1999 JAG (TV seriál)
Hledání spřízněných duší (S04E22)
1998 JAG (TV seriál)
Oči černé (S04E01)
Srdečný pozdrav do Ruska (S03E24)
Osudná hlídka (S03E19)
1997 JAG (TV seriál)
Loď duchů (S03E01)
My občané (S02E01)
1996 JAG (TV seriál)
Posádka mrtvých (S01E21)
Ti, co přežili (S01E17)
Hemlock (S01E14)
další epizody (5)
1995 JAG (TV seriál)
Chyba pilota (S01E05)
Dezertér (S01E03)
Stín (S01E02)
další epizody (4)

Herecká filmografie

TV seriály

1998 JAG (TV seriál)
Srdečný pozdrav do Ruska (S03E24)
Den otce (S03E14)

Dokumentární

2018 United We Fan
2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(41)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace