foto

Arnošt Goldflam

  • nar. 22.9.1946 (71 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Arnošt Goldflam se narodil v Brně v rodině s židovskými kořeny. Jeho matka se v době války ukrývala u Lvova, nacistické razie přežila schovaná za skříní, odkud vycházela pouze v noci. Těžké trauma se na ní podepsalo, zemřela, když bylo Arnoštovi 18 let. Jeho dětství a dospívání kromě citově založené matky ovlivňoval také prakticky založený otec, který se plný energie dožil takřka stovky let a několikrát se stačil oženit. Goldflam byl v dětství vášnivým čtenářem a rozhodl se svůj život zasvětit umění. Vystudoval JAMU a v té době se stal součástí brněnské bohémy. Poznal se s Frantou Kocourkem, Miroslavem Krobotem nebo Bolkem Polívkou. Krátce působil v dnes neexistujícím satirickém divadle Večerní Brno a v amatérském Divadle X.

Nejvýraznějším obdobím jeho práce bylo působení v brněnském (dříve prostějovském) HaDivadle v letech 1978-1993. Významně tehdy spoluvytvářel brněnskou kulturní scénu. Byl režisérem, ale důvěrně poznal všechny divadelní profese. Protože měl k dispozici jen omezený počet herců, nezbývalo mu než obsazovat i sebe, a tím se postupně dostával do povědomí diváků, ale i televizních a filmových režisérů. Od poloviny 80. let začal být pravidelně obsazován do menších televizních a filmových rolí. Sám sebe nepovažuje za psychologického, ale za typového herce. Bývá obsazován do rolí rázovitých postaviček, díky kterým má schopnost přes malý prostor daný významem jeho role utkvět v paměti diváků. Objevil se např. ve snímcích NĚŽNÝ BARBAR, VYŽILÝ BOUDNÍK nebo BUMERANG, ale největší ohlas přinesly filmy DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG a LOTRANDO A ZUBEJDA, kde se objevil v roličce obchodníka s českou bižuterií.

Třebaže Arnošt Goldflam začal v malých rolích vystupovat v divadle Na provázku už během svých vysokoškolských studií, svoji hereckou dráhu považuje za okrajovou. V současnosti je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých divadelníků, je autorem více než 50 divadelních her a dramatizací, které významně posunuly divadelní obor dopředu. Je také autorem úspěšných knih, v České televizi má vlastní publicistický pořad ZA DVEŘMI JE ARNOŠT GOLDFLAM a pravidelně se objevuje v různých publicistických a zábavných programech. Několikrát např. účinkoval v MANÉŽI BOLKA POLÍVKY.

V současné době pohostinsky režíruje, především v pražských a brněnských divadlech. Učí rovněž na JAMU a DAMU. Z četných divadelních her stojí za zmínku např. Biletářka, Návrat ztraceného syna, Ředitelská lóže nebo Masochista. Příležitostně v divadle i vystupuje. Arnošt Goldflam je podruhé ženatý, z prvního manželství má dospělou dceru. Jeho současná partnerka Petra Goldflamová - Štětinová je výtvarnicí a scénografkou. Mají syna ve školním věku a malou dcerku.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2017 Absence blízkosti
Špunti na vodě
Úkryt v zoo
2016 Elixír života
Teorie tygra
2015 Každou vteřinu (studentský film)
2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
2013 Donšajni
Duch nad zlato (TV film)
Obchodníci
Sněžný drak (TV film)
2012 Konfident
Setkání s hvězdou: Boleslav Polívka (TV film)
Šťastný smolař (TV film)
2011 Guláš (studentský film)
Villa Faber (TV film)
V peřině
2008 František je děvkař
2007 O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
Velkofilm (TV film)
2005 Autodidakté architektury nitra (studentský film)
Blízko nebe
Jasnovidec (TV film)
2004 Modrý Mauritius (TV film)
2003 Nuda v Brně
2001 Podzimní návrat
Vyhnání z ráje
2000 Otesánek
1999 Muž s duchem (TV film)
Nevěsta pro Paddyho (TV film)
Píseň o lítosti (TV film)
Sjezd abiturientů (TV film)
1998 Císař a tambor
Převeliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb Betlém (TV film)
1996 ...ani smrt nebere
Bumerang
Jubileum (TV film)
Lotrando a Zubejda
1995 Fany
Malostranské humoresky
Mutters Courage
1994 Divadelní román (TV film)
1993 Zázračné dítě (TV film)
Zmrazený Vasil (TV film)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Kačenka a zase ta strašidla
1991 Dnes večer na Chmelnici (divadelní záznam)
Poslední (TV film)
Vyžilý Boudník
1990 Pražákům, těm je hej
1989 Něžný barbar
Zvířata ve městě
1987 O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
1985 Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně (TV film)
Šahrazád (TV film)
Tichá radosť
1984 Vrah (TV film)
1983 Don Šajn
Hrom do kapelníka (TV film)
Klíče (TV film)
Tisícročná včela
1982 Kaskadér (TV film)
Šťastný domov (TV film)
1981 Obraz (TV film)
1975 Potulné pohádkové divadlo (TV film)
1974 Potulné pohádkové divadlo (TV film)

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Zpěvačka (E08)
Kapitán Exner (TV seriál)
Bláznova smrt - 2. část (E12)
Bláznova smrt - 1. část (E11)
Na dosah ruky - 2. část (E10)
další epizody (12)
2016 Pálava (TV seriál)
2013 Špačkovi v síti času (TV seriál)
Kompas pro tatínka (E16)
Na útěku (E10)
Ředitel Bohumilius I. (E09)
další epizody (6)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Případy pana Janíka (E11)
Okno do hřbitova (TV seriál)
Vzkaz od nebožky (E05)
2009 Poste restante (TV seriál)
Zase doma (E06)
Proč bychom se netopili (TV seriál)
Poslední plavba (E10)
Návrat háčků (E09)
Vodácká svatba (E07)
další epizody (8)
2007 Trapasy (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Havrani (S03E06)
Dědic (S03E05)
2005 Bazén (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Kozácká vodka (E05)
Maturita (E04)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
Večery Analogonu (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 4 (E04)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Ochotníci (S02E04)
1998 Cestování s dětmi (TV seriál)
Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1994 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
Vlakem na Vídeň (E04)
1993 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Kavárna Daubner (E02)
Zázraky u rabína (E01)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)

Dokumentární

2017 Husa na provázku (TV seriál)
2016 Šedá zóna (TV seriál)
2015 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Místa, kudy chodil Janáček (TV film)
13. komnata Jana Hrušínského (TV film)
2014 Spoutaná řeka pod Orlíkem
2013 The Tap Tap v Opeře (koncert)
2010 Autoškola sobě (TV film)
2009 Film o seriálu Poste restante (TV film)
Rajské zahrady (TV seriál)
2008 13. komnata Luby Skořepové (TV film)
2007 Kreslen světem Dalibor Chatrný (TV film)
2006 Táta jako máma (TV seriál)
2005 Otcem v požehnaném věku (TV film)
2001 Jan Saudek a Arnošt Goldflam o fotografii a kolem... (TV film)
1996 Domov ztracený (TV film)
Portréty: Herbert Thomas Mandl (TV film)
1991 Případ Salieri (TV film)
Třicet minut Miloše Štědroně (TV film)

TV pořady

2017 Ceny české filmové kritiky 2016 (TV pořad)
2015 Kancelář Blaník (TV pořad)
Selfíčko s Gerem (S03E16)
2014 (Vel)Mistr E (TV pořad)
2013 Polívka na víně (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Koule (TV pořad)
Možná přijde i charita (TV pořad)
Na forbíně TM (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Na houby (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Zrcadlení (TV pořad)
2010 Tentokrát se budu smát já (TV pořad) - a.z.
2008 Čtenářský deník (TV pořad)
Vzhůru dolů! (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Lidské osudy (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Edův pohádkový balík (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
2002 Divadlo žije! (TV pořad)
2001 Písničky z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Ve dveřích je A.G. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 HaDivadlo a přátelé (TV pořad)
1993 Kabinet múz (TV pořad)
1992 To byl Franta Kocourek (TV pořad)
1991 Hudba na pomezí (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Doma u Hitlerů (divadelní záznam)
1992 Sci-fi aneb Slavný Peterka (TV film)
1991 Biletářka (TV film)
1984 Vrah (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1999 Café Proklatec (TV film)
1991 Dnes večer na Chmelnici (divadelní záznam)

Dokumentární

2005 Portréty: Zeno Kaprál - básník (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace