foto

Amy Heckerling

  • nar. 7.5.1954 (65 let)
    Bronx, New York City, New York, USA

Biografie

Režisérka, scénáristka a producentka Amy Heckerling se narodila 5. května 1954 v Bronxu v rodině účetních. Během dětství se rodina stěhovala do Queens. Amy navštěvovala High School of Art and Design na Manhattanu a po jejím absolvování roku 1970 studovala na New York University, kde získala magisterský titul na AFI Conservatory v oboru filmové tvorby. Není bez zajímavosti, že si v jednom z jejích studentských filmů střihl roli spolužák Joel Silver.

Pět let se pokoušela prorazit, točila krátké filmy a čekala na první úspěch. Ten se dostavil roku 1980 s uvedením jejího prvního celovečerního filmu ZLATÉ ČASY NA RIDGEMONT HIGH podle scénáře tehdy ještě nepříliš známého novináře z časopisu Rolling Stone Camerona Crowea, který napsal podle vlastních zážitků ze střední školy v San Diegu. Film se stal hitem a odrazovým můstkem pro řadu budoucích hvězd jako Nicolas Cage, Forest Whitaker, Jennifer Jason Leigh a především Sean Penn. Na film o několik let později volně navazovala série FAST TIMES (1986) stanice CBS, na které se Amy Heckerling podílela scénářem, produkcí i režií. Úspěch se ovšem neopakoval a série byla měsíc po premiéře z obrazovek stažena.

Amyn další počin, parodie na gangsterky JOHNNY DANGEROUSLY (1984) s Michaelem Keatonem, by se dal označit jako propadák. Tato komedie ale v dalších letech získala punc kultovního filmu. V roce 1985 převzala Amy režisérské otěže po Haroldu Ramisovi a dokončila druhé pokračování střeštěných eskapád Clarka Griswolda a jeho rodiny s názvem BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ V EVROPĚ. Komedie byla komerčně poměrně úspěšná, ale s přílišnou oblibou u kritiky se nesetkala.

Během svého těhotenství v roce 1985 dostala Amy nápad na námět filmu, ke kterému sama napsala scénář. Tak vznikla roku 1989 její nejznámější komedie KDOPAK TO MLUVÍ, která do jisté míry zachránila v té době skomírající kariéru Johna Travolty. Film, ve kterém nemluvně vtipně glosuje hlasem Bruce Willise dění kolem sebe, byl jedním z největších kasovních hitů toho roku. I proto se pokusila Amy navázat druhým pokračováním, na jehož scénáři spolupracoval i Amyn tehdejší manžel Neal Izrael, a opět to byl šlágr. Třetí díl z roku 1993 už vznikl bez její účasti. Téma využil producent Ed Weinberger pro seriál BABY TALK, který běžel dvě sezóny na stanici ABC.

Po několikaleté pauze dokončila Amy roku 1995 romantickou komedii BEZMOCNÁ s Alicií Silverstone a Brittany Murphy. Filmová modernizace románu Emma anglické autorky Jane Austenové přenesená do prostředí omladiny v Beverly Hills byla úspěšná a okouzlila diváky. Film se stal opět předlohou pro TV seriál PRAŠTĚNÁ HOLKA, který běžel v letech 1996-1999 na ABC a později ho převzala UPN.

V následujících letech natočila Amy Heckerling nepříliš úspěšné komedie KŘUPAN (2000) s Jasonem Biggsem a NESTANU SE TVOJÍ ŽENOU (2007) s Michelle Pfeiffer. Kromě toho se Amy věnuje především produkci (nejvýznamějším počinem byla komedie s Willem Ferrellem NOC V ROXBURY z roku 1998) a práci pro televizi. V roce 2011 má premiéru její hororová komedie VAMPS.

V roce 1996 Amy Heckerling získala National Society of Film Critics Award za scénář filmu BEZMOCNÁ a v roce 1999 Crystal Award pro ženský přínos ve světě filmu. Je dvakrát rozvedená a má dceru Mollie Saru Izrael (nar. 1985), která si zahrála několik malých rolích ve filmech své matky.

Genero

Režijní filmografie

Filmy

2012 Upírky
2007 Nestanu se tvojí ženou
2000 Křupan
1998 Noc v Roxbury
1995 Bezmocná
1990 Kdopak to mluví 2
1989 Kdopak to mluví
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
1984 Johnny Dangerously
1982 Zlaté časy na Ridgemont High
1978 Getting It Over with

TV seriály

2019 Weird City (TV seriál)
Below (E06)
Chonathan & Mulia & Barsley & Phephanie (E05)
2016 Red Oaks (TV seriál)
Independence Day (S02E05)
"The Bris" (S02E04)
2015 Red Oaks (TV seriál)
After Hours (S01E08)
Body Swap (S01E07)
2014 Mizera (TV seriál)
Zajatci předměstí (TV seriál)
Victor Ha (S03E02)
2013 The Carrie Diaries (TV seriál)
Hush Hush (S01E08)
2012 Super drbna (TV seriál)
Monstrózní ples (S06E05)
Kněz a krásná nevěsta (S05E12)
2005 Kancl (TV seriál)
Kočka (S01E06)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
1986 Fast Times (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Upírky
2007 Nestanu se tvojí ženou
2000 Křupan
1995 Bezmocná
1990 Kdopak to mluví 2
1989 Kdopak to mluví
1978 Getting It Over with

TV seriály

1996 Praštěná holka (TV seriál)
1991 Baby Talk (TV seriál)
1986 Fast Times (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2000 Křupan
1998 Noc v Roxbury
1988 Life On the Flipside (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace