foto

Jean Gaven

  • nar. 16.2.1922
    Saint-Rome de Cernon, Francie
  • zem. 5.5.2014 (92 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Jean Gaven má na svém kontě přes sedmdesát filmů, mezi převládající béčkovou produkcí různých žánrů můžeme najít i několik zajímavých titulů, v nichž jsme jej mohli vidět i u nás. Narodil se v malé vesnici Saint-Rome-de-Cermon v Pyrenejích, jeho otec tady pracoval jako poštmistr. Otec chtěl mít ze syna pilota, Jean Gaven však od dětství tíhnul k umění a za druhé světové války začal hrát divadlo.

Již ve dvaceti letech se dostal poprvé i před filmovou kameru, mladého námořníka Albertiniho hrál v melodramatickém příběhu studentů námořní školy KADETI OCEÁNU (Les cadets de l'océan, 1942) natočeném v jižní Francii. Na přelomu 40. a 50. let se Gaven stal oblíbeným filmovým hercem a točil i několik snímků ročně. Sympatická tvář, sportovní postava a také vesměs kladné role mu zajistily zástupy ctitelek. Do mezinárodního povědomí pronikl slavným příběhem o přátelství KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955), kde hrál jednu z hlavních rolí. O rok později byl starším přítelem J. L. Trintignanta v dramatu ZÁKON ULIC (La loi des rues, 1956).

Při natáčení kriminální komedie KOČKY NASTOLUJÍ PRÁVO (Les pépées font la loi, 1956) se seznámil s herečkou Dominique Wilms (*1930), dobovou hvězdou komerční produkce, a v roce 1957 uzavřeli manželství. Krátce nato spolu hráli ještě v dalších dvou filmech, ale zatímco Dominique Wilms nedlouho poté svou hereckou kariéru ukončila, Jean Gaven se nadále objevoval před kamerou, i když již jen ve vedlejších rolích. Kromě toho od počátku padesátých let hrál divadlo, nejčastěji účinkoval na scéně Théâtre de Paris, v další dekádě pak vystřídal několik dalších pařížských divadel.

Z jeho dalších výstupů před kamerou si zaslouží zmínku snímek LÉON GARROS HLEDÁ PŘÍTELE (Леон Гаррос ищет друга, 1961), který režisér Marcello Pagliero natočil v Sovětském svazu. Ve dvou u nás známých filmech odehrál vedlejší role policejních inspektorů po boku velkých hvězd Jeana Gabina a Charlese Bronsona (PAŠA – Le pacha, 1968; CESTUJÍCÍ V DEŠTI – Le passager de la pluie, 1969), poté dvakrát točil s režisérem José Giovannim (BEZ ZPÁTEČNÍ JÍZDENKY – Un aller simple, 1971).

Svůj umělecký profil obohacoval Jean Gaven od počátku šedesátých let také o řadu televizních seriálů různých žánrů, zatímco položky ve filmu začaly ubývat, příležitostně se nicméně objevoval i v mezinárodních produkcích (KDO ZABÍJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ ŠÉFKUCHAŘE? – Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, 1978). Nevelkou, ale zajímavou roli Leballecha, majitele pily, hrál ve filmu VRAŽEDNÉ LÉTO (L'été meurtrier, 1983). Filmová kamera zachytila Jeana Gavena naposledy jako advokáta Nervala ve filmu BIDOCHONOVI (Les Bidochon, 1996), od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Bidochon, Les
1994 Au beau rivage (TV film)
L'aigle et le cheval (TV film)
1992 Réveillon, c'est à quel étage?, Le (TV film)
Výstražné znamení
1991 Duplex (TV film)
1988 Juillet en septembre
1984 Venus
1983 Vražedné léto
1981 Signé Furax
1979 Un jour un tueur
1978 Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 Madame Claude
1976 Mal partis, Les
Trouble-fesses, Le
1975 Příhody dívky O
1972 Běh zajíce polem
1971 Bez zpáteční jízdenky
Où est passé Tom?
1970 Cestující v dešti
1969 L'officier recruteur (TV film)
1968 Paša
1966 Il Gioco delle spie
La Morale de l'histoire (TV film)
1965 Past na Popelku
1964 Peklo
1962 Nevítaný dědic
Pauvre Martin (TV film)
1961 Deux orphelines, Les (TV film)
Leon Garros hledá přítele
1959 Du rififi chez les femmes
Visa pour l'enfer
1958 Amour, autocar et boîtes de nuit
Les Aventuriers du Mékong
1957 Méfiez-vous fillettes
Rivière des 3 jonques, La
Čarodějky ze Salemu
1956 Zákon ulic
1955 Kdyby všichni chlapi světa
La Madone des sleepings
Les Pépées font la loi
Môme Pigalle, La
Sophie et le crime
1954 Grand pavois, Le
Obsession
1952 Crime du Bouif, Le
Ils étaient cinq
Le Boulanger de Valorgue
Plume au vent
Quatre sergents du Fort Carré, Les
1951 Demain nous divorçons
Duel à Dakar
Peau d'un homme, La
1949 Bataille du feu, La
Rapide de nuit
1947 Histoire de chanter
Six heures à perdre
1946 Fils de France
Tombé du ciel
1945 Assassin n'est pas coupable, L'
Cadets de l'océan, Les

TV seriály

1989 Policejní zpravodajská služba (TV seriál)
1987 Florence ou la vie de château (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1970 Maurin des maures (TV seriál)
1969 S.O.S. fréquence 17 (TV seriál)
1965 Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Host

TV pořady

1975 Midi-Première (TV pořad)
1957 Discorama (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky