foto

Ian Mune

  • nar. 1941
    Auckland, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ian Barry Mune je novozélandský režisér a herec charakterních rolí. Narodil se v Aucklandu a absolvoval Wesley College tamtéž.

Spolupodílel se na scénáři a hrál v prvním filmu Rogera Donaldsona, SLEEPING DOGS /1977/. Režíroval komedii CAME A HOT FRIDAY /1985/ podle románu Ronalda Hugh Morriesona, obsazenou nejznámějšímí novozélandskými komiky a herci, jako Billym T. Jamesem aj. Pod jeho vedením si zahrál Temuera Morrison postavu vulgárního maorského manžela Jakea "the Muss" Hekeho v pokračování původního filmu Once Were Warriors /1994/, WHAT BECOMES OF THE BROKEN HEARTED? /1999/, který vyhrál 9 z 13 nominací na novozélandské filmové ceny. Do dnešních dnů se jedná o Munův největší komerční úspěch. Mimo tento počin získal cenu CableAce Award /1993/ za režii epizody "Great Wide World Over There" ze seriálu THE RAY BRADBURY THEATER /1985-1992/ a cenu Golden Gryphon na filmovém festivalu Giffoni /1997/ za drama THE WHOLE OF THE MOON /1997/.

Jedním z jeho nejvíc zbožňovaných filmů je plnohodnotné drama THE END OF THE GOLDEN WEATHER /1991/ na motivy hry Bruce Masona, pod kterou se oba dva scénaristicky podepsali. V oscarovém snímku THE PIANO /1993/ s Harveym Keitelem, Holly Hunter a Samem Neillem hrál postavu reverenda. V roce 1994 hrál Mune Sira Roberta Muldoona v televizním miniseriálu FALLOUT, popisující konec vlády, kterou ve svém volebním období sir Muldoon vedl.

Režíroval původní díly krátce vysílaného televizního seriálu LETTER TO BLANCHY od Davida McPhaila a Jona Gadsbyho a mnoho dalších novozélandských televizních dramat. Mune byl "dodatečným režisérem druhé jednotky" filmového štábu THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING /2001/, stejně jako hercem postavy Boundera v této filmové adaptaci. Hrál Bustera Keatona v TV filmu LUCY: THE LUCILLE BALL STORY /2003/. V roce 2008 režíroval Mune TV film LIFE'S A RIOT , ve kterém hráli Andrew Grainger, Dominic Jennings a Alison Bruce.

V roce 1991 obdržel rytířský řád britského impéria OBE / Officer of the Most Excellent Order of the British Empire/. Je ženatý se spisovatelkou Josie Mune.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Other Side of Heaven 2: Fire of Faith
2017 Kiwi Christmas
2014 Domácí vězení
2013 Ghost Bride
2012 Two Little Boys
2010 The Insatiable Moon
Wound
2009 Nejsem Harry Jenson
2008 Píseň o dobru
2004 Generál Eisenhower (TV film)
Spooked
2003 Lucy (TV film)
2001 Cow
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 Divoké líbánky
1999 Nightmare Man
1997 Obnažené ženy mluví o svém životě
The Last of the Ryans (TV film)
1994 Kdysi byli bojovníky
1993 Piano
1988 Kdo s koho
1985 Dangerous Orphans
Shaker Run
1980 Nutcase
1977 Sleeping Dogs
1972 Rangiho úlovek

TV seriály

2017 Wanted (TV seriál)
Episode 2 (S02E02)
2016 Wanted (TV seriál)
Episode 4 (S01E04)
2010 Tajemství Pravdy (TV seriál)
Torn (S02E11)
2006 Báječná parta (TV seriál)
1994 Letter to Blanchy (TV seriál)
1992 Marlin Bay (TV seriál)
Shortland Street (TV seriál)
1988 Erebus: The Aftermath (TV seriál)
1977 Hunterovo zlato (TV seriál)
Moynihan (TV seriál)

Dokumentární

2001 Numero Bruno

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace