foto

Ian Mune

  • nar. 1941
    Auckland, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ian Barry Mune je novozélandský režisér a herec charakterních rolí. Narodil se v Aucklandu a absolvoval Wesley College tamtéž.

Spolupodílel se na scénáři a hrál v prvním filmu Rogera Donaldsona, SLEEPING DOGS /1977/. Režíroval komedii CAME A HOT FRIDAY /1985/ podle románu Ronalda Hugh Morriesona, obsazenou nejznámějšímí novozélandskými komiky a herci, jako Billym T. Jamesem aj. Pod jeho vedením si zahrál Temuera Morrison postavu vulgárního maorského manžela Jakea "the Muss" Hekeho v pokračování původního filmu Once Were Warriors /1994/, WHAT BECOMES OF THE BROKEN HEARTED? /1999/, který vyhrál 9 z 13 nominací na novozélandské filmové ceny. Do dnešních dnů se jedná o Munův největší komerční úspěch. Mimo tento počin získal cenu CableAce Award /1993/ za režii epizody "Great Wide World Over There" ze seriálu THE RAY BRADBURY THEATER /1985-1992/ a cenu Golden Gryphon na filmovém festivalu Giffoni /1997/ za drama THE WHOLE OF THE MOON /1997/.

Jedním z jeho nejvíc zbožňovaných filmů je plnohodnotné drama THE END OF THE GOLDEN WEATHER /1991/ na motivy hry Bruce Masona, pod kterou se oba dva scénaristicky podepsali. V oscarovém snímku THE PIANO /1993/ s Harveym Keitelem, Holly Hunter a Samem Neillem hrál postavu reverenda. V roce 1994 hrál Mune Sira Roberta Muldoona v televizním miniseriálu FALLOUT, popisující konec vlády, kterou ve svém volebním období sir Muldoon vedl.

Režíroval původní díly krátce vysílaného televizního seriálu LETTER TO BLANCHY od Davida McPhaila a Jona Gadsbyho a mnoho dalších novozélandských televizních dramat. Mune byl "dodatečným režisérem druhé jednotky" filmového štábu THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING /2001/, stejně jako hercem postavy Boundera v této filmové adaptaci. Hrál Bustera Keatona v TV filmu LUCY: THE LUCILLE BALL STORY /2003/. V roce 2008 režíroval Mune TV film LIFE'S A RIOT , ve kterém hráli Andrew Grainger, Dominic Jennings a Alison Bruce.

V roce 1991 obdržel rytířský řád britského impéria OBE / Officer of the Most Excellent Order of the British Empire/. Je ženatý se spisovatelkou Josie Mune.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kiwi Christmas
2014 Domácí vězení
2013 Ghost Bride
2012 Two Little Boys
2010 The Insatiable Moon
Wound
2009 Nejsem Harry Jenson
2008 Píseň o dobru
2004 Generál Eisenhower (TV film)
Spooked
2003 Lucy (TV film)
2001 Cow
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 Divoké líbánky
1999 Nightmare Man
1997 Obnažené ženy mluví o svém životě
The Last of the Ryans (TV film)
1994 Kdysi byli bojovníky
1993 Piano
1988 Kdo z koho
1985 Dangerous Orphans
Shaker Run
1980 Nutcase
1977 Sleeping Dogs
1972 Rangiho úlovek

TV seriály

2016 Wanted (TV seriál)
2006 Báječná parta (TV seriál)
1994 Letter to Blanchy (TV seriál)
1992 Marlin Bay (TV seriál)
Shortland Street (TV seriál)
1977 Hunterovo zlato (TV seriál)
Moynihan (TV seriál)

Dokumentární

2001 Numero Bruno

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace