foto

Anthony Page

  • nar. 21.9.1935 (82 let)
    Bangalore, Karnataka, Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec a režisér, celým jménem Anthony Frederick Montague Page, se narodil v Indii. Jeho matka se jmenovala Pearl Valerie Montague Page, otec Frederick Charles Graham Page a byl brigádní generál (označení nejnižšího stupně v generálské hierarchii).

Už jako mladý se Anthony zajímal o filmy, rád četl knihy, jezdil na koni a cestoval. V New Yorku navštěvoval kurzy herectví v Neigborhood Playhouse School of the Theatre, poté v letech 1948 - 1954 chodil na soukromou školu Winchester College. Této škole byla udělena kulturním časopisem Tatler v roce 2010 cena „Škola roku", protože splňovala nejlepší tradice vzdělanosti ze všech škol ve Spojeném království. Dále pokračoval ve studiu na univerzitě v Oxfordu, na Magdalen College.

Svou kariéru začal v Royal Court Theatre v Londýně jako asistent režie (1958), v letech 1964 - 65 působil jako umělecký režisér, v letech 1961 - 62 také působil v Dundee Repertory Theatre. Je členem Directors Guild of America (DGA) - Spolek amerických režisérů.

Jeho první tvorbou z režijní filmografie byl snímek z roku 1968 - The Parachute (Padák), který u nás není moc známý, ve Velké Británii však byl za tento snímek oceněn režisérem roku. Následovalo několik u nás méně známých snímků, až v roce 1977 natočil film z prostředí ústavu psychicky narušených pacientů I Never Promised You a Rose Garden, kde si zahrál i Mel Gibson. Rok poté následoval thriller Zproštění viny z prostředí katolické internátní školy. V roce 1979 natočil mysteriózní thriller Lady Vanishes, což je remake HitchcockovA Zmizení staré dámy z roku 1938. V roce 1981 se začíná věnovat životopisným dramatům, jako první můžeme vidět Příběh Patricie Nealové, který seznamuje diváky se skutečným příběhem slavné hollywoodské herečky Patricie Nealové. Dva roky nato se objevuje další životopisné drama Grace Kelly, věnováno monacké kněžně Grace. Tento film byl natočen rok po Graceině tragické autonehodě. Následuje několik průměrných filmů jako Monte Carlo, Samé lži, nebo seriál Ve stínu hákového kříže, kde zachycuje vzestup nacistů. Roku 1991 natočil film Černobyl a dva roky na to se věnuje válečné tématice ve snímku Císařovi hosté, který pojednává o skupině uvězněných žen během 2. sv. v. a o jejich spolčení na základě touhy po svobodě. V roce 1994 natočil Page oblíbený snímek Middlemarch, jehož děj je zasazen do 19. století a vykresluje zde osudy jednotlivých postav. Podle skutečné události natočil roku 1998 akční drama Lidská bomba, ve kterém napadne ve škole psychopat třídu plnou dětí. Mezi jeho další filmy, které režíroval, patří např. Bill, Johnny Belinda, Bill na vlastních nohou a Druhé podání.

Co se týče herecké filmografie, zahrál si v roce 1970 po boku Sylvestera Stallona v dramatickém krimi thrilleru Není úkrytu, tři roky nato si stihl zahrát ve dvou filmech, které u nás nejsou moc známé - Who Killed Mary What's 'Er Name? a Family Honor. V roce 1981 ho můžeme spatřit ve snímku Prince of the City, jedná se rovněž o dramatický krimi thriller a v roce 1990 ho můžeme spatřit ještě jednou po boku Sylvestera Stallona v komedii A Man Called... Rainbo, jehož děj se odehrává v roce 1969 a pojednává o americkém vojákovi, který utíká z války ve Vietnamu a přidává se ke skupině hippies.

Lucbric

Režijní filmografie

Filmy

2008 Moje zinková postel (TV film)
1998 Lidská bomba (TV film)
1993 Císařovi hosté
1991 Absolute Hell (TV film)
Černobyl (TV film)
1988 Scandal in a Small Town (TV film)
1987 Samé lži (TV film)
1986 Druhé podání (TV film)
Heartbreak House (TV film)
Monte Carlo (TV film)
1985 Murder: By Reason of Insanity (TV film)
1984 Forbidden
1983 Bill na vlastních nohou (TV film)
Grace Kelly (TV film)
1982 Johnny Belinda (TV film)
1981 Bill (TV film)
Příběh Patricie Nealové (TV film)
1980 F.D.R.: The Last Year (TV film)
1979 The Lady Vanishes
1978 Zproštění viny
1977 I Never Promised You a Rose Garden
1976 Collision Course: Truman vs. MacArthur (TV film)
F. Scott Fitzgerald in Hollywood (TV film)
1974 The Changeling (TV film)
The Missiles of October (TV film)
1973 Alpha Beta
Pueblo (TV film)
1968 Inadmissible Evidence
Parachute, The (TV film)

TV seriály

1994 Middlemarch (TV seriál)
1989 Ve stínu hákového kříže (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace