foto

Kate Burton

  • nar. 10.9.1957 (61 let)
    Ženeva, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kate pochází ze slavné herecké rodiny. Její matkou byla producentka Sybila Burtonová a otcem nikdo jiný než na šest Oskarů nominovaný Richard Burton. Tím pádem se dá i napsat, že její nevlastní matkou byla poté, co se jí rodiče rozvedli a otec se podruhé oženil, jistá Elizabeth Taylorová.

Kate vystudovala Brownovu Univerzitu, odkud si odnesla bakalářský titul z oboru rusistiky a evropské historie. Už na vysokoškolských studiích se začala zajímat o divadlo a na prknech i hrát. Této svojí vášni se dále věnovala i na následných studiích na Yale University.

V roce 1985 si Kate po tříleté známosti vzala uměleckého ředitele jedné losangeleské divadelní skupiny a producenta několika broadwayských muzikálů Michaela Ritchieho. Zůstali spolu dodnes. Mají dvě děti – syna Morgana Ivora (*1988) a dceru Charlotte Frances (*1998).

Kate na sebe poprvé upozornila na divadle v roce 1982, když si na Broadwayi střihla roli ve hře PRESENT LAUGHTER. Brzy nato následovaly další a další role a z Kate se stala uznávaná divadelní herečka. V roce 2002 byla nominovaná hned na dvě prestižní sošky Tony – za hlavní roli v Ibsenově hře HEDDA GABLEROVÁ a také za své účinkování ve SLONÍM MUŽI. Na divadle hraje dál.

Kate se mimo to dostala i do filmu – zmínit můžeme například LEDOVOU BOUŘI, starou ALENKU V ŘÍŠI DIVŮ, VELKÉ NESNÁZE V MALÉ ČÍNĚ nebo KLUB ODLOŽENÝCH ŽEN. Podle vlastních slov Kate ve všech těchto filmech hrála "buď milou ženušku nebo milou mrtvou ženušku".

Snad nejvíce rolí si Kate ale odehrála v televizi. V ní začala pravidelně pracovat na začátku osmdesátých let. V roce 1996 si za ztvárnění postavy s rakovinou prsu ve filmu ze série ABC AFTERSCHOOL SPECIAL odnesla cenu Emmy. Zahrála si i v ZÁKONU A POŘÁDKU, ZÁPADNÍM KŘÍDLE nebo SOUDKYNI AMY. Zajímavé je, že ve dvou svých nejznámějších televizních rolích – v seriálu ZACHRAŇ MĚ a v CHIRURZÍCH – obě její postavy trpí Alzheimerovou chorobou.

Spolupráce s tvůrkyní CHIRURGŮ Shondou Rhimes, se Kate velmi vyplatila. Pár let poté, co ji Shonda nechala v tomto seriálu umřít, obsadila ji do poměrně významné vedlejší role ve svém novém projektu SKANDÁL.

Jumpstar

Herecká filmografie

Filmy

2018 First Light
2017 Matter and Manner
2015 Amok
Krvácející srdce
Martyrs
2014 Naboso
Zdánlivé bezpečí
2012 2 dny v New Yorku
Mariachi Gringo
Svobodná umění
2011 Vpich
2010 127 hodin
Consent
Nezapomeň na mě
2009 Kings of Appletown, The
Spůner
Washingtonienne (TV film)
2008 Co se vlastně stalo
Max Payne
Něco za něco
2007 Lovely by Surprise
Supreme Courtships (TV film)
2006 Sherrybaby
2005 Hranice života
Zánik Empire Falls (TV film)
2003 Deník Ellen Rimbauerové (TV film)
2002 Erotománie (TV film)
Nebezpečná známost
Nevěrná
2000 Opportunists, The
1998 Celebrity
1997 Ellen Foster (TV film)
Ledová bouře
1996 August
Klub odložených žen
Lekce (TV film)
1993 Love Matters (TV film)
Život s Mikeym
1987 Uncle Tom's Cabin (TV film)
1986 Velké nesnáze v Malé Číně
1969 Tisíc dnů s Annou

TV seriály

2018 This Is Us (TV seriál)
The Fifth Wheel (S02E11)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
The Escape (S09E21)
2017 Viceprezident(ka) (TV seriál)
Justice (S06E04)
Chirurgové (TV seriál)
Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story (S14E07)
2016 Jak prosté (TV seriál)
Tam, kde spočívají mrtví (S04E11)
2015 Extant (TV seriál)
The Greater Good (S02E13)
Double Vision (S02E12)
Zugzwang (S02E11)
další epizody (6)
2014 Mizera (TV seriál)
2013 Revoluce (TV seriál)
Noc, kdy v Georgii zhasla světla (S01E14)
2012 Made in Jersey (TV seriál)
Skandál (TV seriál)
Grant: For the People (S01E07)
The Trail (S01E06)
Crash and Burn (S01E05)
Viceprezident(ka) (TV seriál)
Catherine (S01E03)
Dobročinná akce (S01E01)
Dobrá manželka (TV seriál)
Long Way Home (S03E17)
2011 Grimm (TV seriál)
Bears Will Be Bears (S01E02)
Pilot (S01E01)
Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Bully (S12E18)
2010 The Deep End (TV seriál)
Dobrá manželka (TV seriál)
Velký úklid (S02E04)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Plavec se topí (S01E10)
2008 Eleventh Hour (TV seriál)
Médium (TV seriál)
To Have and to Hold (S04E03)
2006 Spravedlnost (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Dnes přišel čas (S03E01)
Včera (S02E18)
Cesta tam a zase zpátky (S02E15)
další epizody (4)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Sem s bolestí! (S02E05)
Zapírej, zapírej, zapírej (S02E04)
Donuť mě se neovládnout (S02E03)
další epizody (6)
Closer (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Spor o kosti (S02E10)
2004 Zachraň mě (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Slow News Day (S05E12)
Právo a pořádek (TV seriál)
Darwinian (S14E11)
2001 100 Centre Street (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Pohádka o odpuštění (S01E08)
Právo a pořádek (TV seriál)
Armed Forces (S12E02)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1994 Monty (TV seriál)
1992 Home Fires (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Sisters of Mercy (S02E17)
1991 Brooklyn Bridge (TV seriál)
1985 Evergreen (TV seriál)
Spenser: For Hire (TV seriál)
1984 Ellis Island (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2005 Ernest Hemingway: Rivers to the Sea (TV film)
2002 Swimfan: The Girlfriend from Hell

TV pořady

2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1976 Live From Lincoln Center (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace