foto

David Huffman

  • nar. 10.5.1945
    Berwyn, Illinois, USA
  • zem. 27.2.1985 (39 let)
    San Diego, California, USA

Biografie

David Oliver Huffman byl hercem jak hlavních tak i mnoha vedlejších rolí ve filmech, TV seriálech ale i divadelních her. Huffman byl znám divákům především v 70. a 80.letech 20.století. Slibně nastartovaná kariéra tohoto talentovaného herce byla navždy přerušena jeho zavražděním v roce 1985.

Často vystupoval v divadelních hrách na Broadwayi a v mezičase hrál v mnoha vedlejších rolích v televizních seriálech, filmech a show. Známým se stal zejména díky titulní roli v TV historickém filmu TOM EDISON: THE BOY WHO LIT UP THE WORLD /1979/, která mu pak přinesla další herecké příležitosti, jako účinkování v romantickém dramatu ICE CASTLES /1979/, v dramatu se Sylvesterem Stallonem a Rodem Steigerem, F.I.S.T. /1979/, v mystery hororu BLOOD BEACH /1980/, v dobrodružném dramatu ST.HELENS /1981/ nebo v akčním thrilleru s Clintem Eastwoodem FIREFOX /1982/.

V roce 1985 byl Huffman zavražděn v San Diegu v Kalifornii. Vrahem byl zloděj Genaro Samano Villanueva. Huffman právě nakoupil sušenky na zakončovací party s herci ze hry Of Mice and Men divadla Old Globe Theatre, když náhle spatřil 16-letého Villanuevu, jak se vkrádá do karavanu kanadského manželského páru. Začal jej pronásledovat do nedalekého parku Balboa Park, kde jej Villanueva dvakrát smrtelně bodnul šroubovákem. Villanueva byl ilegálním mexickým imigrantem, studentem střední školy San Diego High School a byl odsouzen na 26 let vězení. Huffman měl za týden natáčet 3-dílnou TV minisérii NORTH AND SOUTH /1985,1986, 1994/, kde se v hlavní roli blýsknul mladý Patrick Swayze. Huffmanovi bylo pouhých 39 let...

Zanechal po sobě režisérku a držitelku filmových ocenění Phyllis Huffman, se kterou měl dvě děti.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1984 Children in the Crossfire (TV film)
When She Says No (TV film)
1983 Last Plane Out
Tom Edison: The Boy Who Lit Up the World (TV film)
Vrah se nikdy nemýlí (TV film)
Šumivé cyankáli (TV film)
1982 Ohnivá liška
1981 Sidney Shorr: A Girl's Best Friend (TV film)
St. Helens
Tvář za milión dolarů (TV film)
1980 Baby Comes Home (TV film)
Blood Beach
Leo and Loree
1979 Cibulové pole
1978 Křídla v Kitty Hawk (TV film)
Ledové království
P.Ě.S.T.
Wolf Lake
1977 In the Matter of Karen Ann Quinlan (TV film)
1976 Amelia Earhart (TV film)
Eleanor and Franklin (TV film)
Rosemary má děťátko 2 (TV film)
1974 F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles' (TV film)
Gun, The (TV film)
1973 Pueblo (TV film)

TV seriály

1983 The Mississippi (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)
Remington Steele (TV seriál)
T.J. Hooker (TV seriál)
1979 Trapper John, M.D. (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
Testimony of Two Men (TV seriál)
1976 Bert D'Angelo/Superstar (TV seriál)
Captains and the Kings (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
1974 Lincoln (TV seriál)
Little House on the Prairie (TV seriál)
Nakia (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
Love Story (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Host

TV pořady

1975 Good Morning America (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace