foto

Jiří Menzel

  • nar. 23.2.1938 (82 let)
    Praha, Československo

Zajímavosti o tvůrci (74)

  • Léto s gentlemanem (2019)

    - Jiří Menzel byl zvažován ne režisérský post, ale ze zdravotních důvodú z toho sešlo. (Duoscop)

  • Tlumočník (2018)

    - Natáčení filmu trvalo 37 dnů – od dubna do začátku června 2017. Na konci listopadu se Jiří Menzel ocitl v kritickém zdravotním stavu v nemocnici. Tlumočník měl premiéru v únoru 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. Jiří Menzel si tady měl v den svých osmdesátin převzít cenu Kamera Berlinale udílenou osobnostem, k nimž má festival zvláštní vztah. Cenu za něj přebíral představitel George Graubnera Peter Simonischek, s nímž se měl Menzel v průběhu natáčení Tlumočníka velmi sblížit. (klukluka)

  • Tlumočník (2018)

    - Producent Rudolf Biermann se nechal jako Dr. Rudolf Biermann zvěčnit na ceduli s rezidenty v domě, v němž postava ztvárněná Jiřím Menzelem hledá vraha svých rodičů. (klukluka)

  • Vlk z Královských Vinohrad (2016)

    - Jan Němec, který se dokončení filmu bohužel nedožil, po několika letech příprav zahájil natáčení na filmovém festivalu v Cannes v létě 2015, kde zaznamenal osudový rok 1968. Tři zástupci české nové vlny včetně Němce (těmi dalšími byli Miloš Forman a Jiří Menzel) měli tehdy šanci získat Zlatou palmu. Levicoví francouzští filmaři v čele s Jean-Lucem Godardem ale pod vlivem revolučních studentských bouří festivalovou soutěž předčasně ukončili. Osudovou ránou Němcovy slibné mezinárodní kariéry byl pak o několik týdnů později příjezd ruských tanků do Prahy. (Zdroj: Boskovice Festival)

  • Bohumil Hrabal „Takže se stalo, že...” (2014)

    - "Kdyby se ve filmu objevili všichni, tak by to byl výčet tak na dvě hodiny podobně jako dokument Rok bez Magora (2012). Mluví v něm například Honza Slavíček, který bydlel v ulici Na hrázi nad Hrabalem, režisér Jiří Menzel nebo Jan Němec a celé je to věnované Věře Chytilové, která odešla do filmového nebe," řekl režisér na představení snímku v Hrabalem oblíbené pražské pivnici U Zlatého tygra. (Zdroj: ceskenoviny.cz) (Kmotr76)

  • Za zavřenými dveřmi (2012)

    - Ve scéně, kdy chirurg (Jiří Menzel) vstupuje do pokoje pacienta Tibora (Károly Eperjes), se ve dveřích objevuje režisér István Szabó. (CarloRizzi)

  • Kawasakiho růže (2009)

    - Původně režisér Hřebejk uvažoval, že by do hlavních rolí obsadil kolegy-režiséry. Váženého profesora měl hrát Jiří Menzel, emigranta Jan Němec a bývalého estébáka Jiří Krejčík. Němec nabídku odmítl okamžitě, Menzel vzápětí, proto Krejčíka už ani neoslovil. (Taninaca)

  • Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam) (2006)

    - Jaroslav Weigel mluvil o tom, že divadelní dialogy procházejí vývojem, jako příklad si vybral legendární úryvek monologu obra Koloděje. Autoři napsali: Vševěd: „A jak on dojde až sem, tak se to najednou převáží a žbluňk, už je ve vodě. A tam on plave. On trpaslík je dobrý plavec.“ Reakce bývali na tuhle repliku spíše vlažné. Když ale v roli Koloděje jeden čas zaskakoval režisér Jiří Menzel, zaimprovizoval a lakonicky dodal „...on trpaslík je dobrý plavec, ale nevydrží...“ Teprve tehdy dostala věta pointu a diváci to jaksepatří ocenili a replika od té doby zůstala ve hře takto. (sator)

  • Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

    - Před natočením filmu samotného předcházel letitý boj o filmová práva na dílo Bohumila Hrabala. Začalo to na konci 80. let, kdy film chtěl zrealizovat Karel Kachyňa. Po revoluci se práva dostala producentovi Jířímu Sirotkovi, který ale počítal na režii s Jířím Menzelem. V polovině 90. let se do sporu vložil Bohumil Hrabal, který prodáná práva prodal skupině lidí okolo Karla Kachyňi. Mezitím práva na film získala TV Nova od Jířího Sirotky. Ta nejdříve film nabídla Janovi Svěrákovi, nakonec se na poslední chvíli rozhodla pro Jiřího Menzela. (Zdroj: Rozmarná léta českého filmu) (Shakaar)

  • Napola: Hitlerova elita (2004)

    - Dům, kde slavil narozeniny otec Alberta, Gauleiter Heinrich Stein (Justus von Dohnanyi), je ten samý dům, který byl použit ve filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále jako Hotel Tichota (Hotel Dítě). Tato budova sloužila v době protektorátu Čechy a Morava pro výchovu české mládeže v duchu myšlenek Třetí Říše, tzv. Kuratorium - obdoba Hitlerjugend. (Bobek27)

  • Chlípník (TV film) (2002)

    - Snímek mohl původně režírovat Jiří Menzel. Nakonec ale z toho sešlo a realizace snímku byla tzv. “na odpis“. S tím se ale nesmířil producent Zdeněk Polák, který sehnal na nízkorozpočtový projekt peníze a oslovil režiséra Zeno Dostála. (Stocki)

  • Hospoda - Randevú (S02E13) (epizoda) (1997)

    - Jedná se o jedinou epizodu, ve které zazní křestní jméno doktora Práška (Jiří Menzel), Jindřich. (Duoscop)

  • Knoflíkáři (1997)

    - Jiří Menzel a Viktor Preiss odmietli rolu Jiřího (Bořivoj Navrátil). (Raccoon.city)

  • Draculův švagr (TV seriál) (1996)

    - Režisér seriálu Karel Smyczek mal veľmi dlho strach osloviť Jiřího Menzela, aby v seriáli prijal postavu vraha. Keď si však Menzel prečítal scenár, rolu prijal a začal sa na natáčanie tešiť. (Jello Biafra)

  • Hospoda (TV seriál) (1996)

    - Jiří Menzel není hospodský typ, a tak za jediný klad svého účinkování v seriálu považuje to, že si z honoráře nechal zrekonstruovat koupelnu. (cundak)

  • Hospoda (TV seriál) (1996)

    - Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí Jaroslava Dudka. Bylo napsáno 10 dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali by vyzněly dětinsky. Z dramaturgických posudků (samotné scénáře se nedochovaly), které jsou na oficiálním facebookovém profilu seriálu, se můžeme dozvědět i názvy dílů (1 - Návrat, 2 - Kalkulace, 3 - Šolích, 4 - Vedoucí, 5 - Medium, 7 - Marodi, 10 - Marketing). Ve třetí sérii se Jonáš (Václav Knop) měl stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl  vracet domů z vězení a nastoupit k Babulovi do kotelny. Rovněž měla přibýt nová postava novináře Meluzína, který nahrazoval MUDr. Práška, neboť jeho představitel Jiří Menzel se za účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat. (cundak)

  • Hospoda (TV seriál) (1996)

    - Jiří Menzel (MUDr. Prášek) nepije pivo, když už se musel napít, vždycky ho hned vyplivl nebo vyléval. Potom režisér díky své dobrotě scénář přepracoval tak, že pil víno. Ani to nebylo pravé. Nalévali mu pouze rybízový džus. (Ded@M@tes)

  • Hospoda - Kuchař (S01E02) (epizoda) (1996)

    - JUDr. Zatloukal (Jan Kanyza) v jedné chvíli tyká Dr. Práškovi (Jiří Menzel), přestože jinak mu výhradně vyká. (6thSun)

  • Lotrando a Zubejda (1996)

    - Film měl původně režírovat Jiří Menzel, ale nedohodl se na výtvarném zpracovaní. (ForGump)

  • Obecná škola (1991)

    - Ve filmu si zahráli tři slavní čeští režiséři, a to Karel Kachyňa jako školní inspektor, Jiří Menzel, který ztvárnil gynekologa, a Irena Pavlásková jako tramvajáková. (alonsanfan)

<< předchozí 1 2 3 4

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2018 Tlumočník
2017 Jako z filmu
2016 Vlk z Královských Vinohrad
2012 Signál
Za zavřenými dveřmi
2009 Operace Dunaj
2008 Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 A bárány utolsó megkísértése (TV film)
Medvídek
2006 Rokonok
2004 Világszám!
2002 Zatopený hřbitov
Útěk do Budína
2000 Když děda miloval Ritu Hayworthovou
1999 Všichni moji blízcí
Zimní víla (TV film)
1998 Joint Venture
1997 Franciska vasárnapjai
1996 Truck Stop
1995 Má je pomsta
1994 Jak si zasloužit princeznu
Příliš hlučná samota
1993 Malá apokalypsa
1992 Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)
Všechno co mám rád
1991 Obecná škola
1990 Zvláštní bytosti
Zvonokosy (TV film)
1989 Něžný barbar
Stvoření světa (TV film)
1987 Dámská jízda (TV film)
1986 Utíkejme, už jde!
1985 Albert (TV film)
1984 Hra v oblacích
1983 Fandy, ó Fandy
Sedm křížků (TV film)
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Srdeční problémy
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Švédská zápalka (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Povídka malostranská (TV film)
Upír z Feratu
1979 Hra na telo
Každou středu
Koportos
Modrá planeta
1978 Báječní muži s klikou
Frau gegenüber, Die
1976 Hra o jablko
1973 Třicet panen a Pythagoras
1972 Nevděk světem vládne
1971 Slaměný klobouk
1970 Nevěsta
1969 Skřivánci na niti
1968 Spalovač mrtvol
Zločin v šantánu
1967 Dita Saxová
Rozmarné léto
Soukromá vichřice
1966 Flám
Hotel pro cizince
Návrat ztraceného syna
Ostře sledované vlaky
U telefonu Martin
1965 Bloudění
Motýl (studentský film)
Nikdo se nebude smát
Pension pro svobodné pány (TV film)
Perličky na dně
Volejte Martina
1964 Dobrá rada je nad zlato
Hory hory
Každý den odvahu
Kdyby tisíc klarinetů
Místo v houfu
Obžalovaný
1961 Strop (studentský film)

TV seriály

2014 Až po uši (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Velká očekávání (S01E08)
1. Máj (S01E04)
2003 Útěk do Budína (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Vše pro republiku (E03)
Rozpad monarchie (E02)
Láska a ideály (E01)
Hospoda (TV seriál)
Pes (S02E26)
Veselka (S02E25)
Kukátko (S02E24)
další epizody (24)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Schůze (S01E26)
Dlužník (S01E25)
Bomba (S01E24)
další epizody (22)
1991 Pražský student (TV seriál)

Dokumentární

2018 CzechMate – Hledání Jiřího Menzela
Ota Hofman (TV film)
Ten okamžik (TV seriál)
Pád z nebe (E03)
2016 Arzenál (TV seriál)
Ostře sledovaná digitalizace (E01)
Jiří Menzel - Komedie není legrace
2015 Magický Činoherní klub (TV seriál)
Tajemství Mariána Labudy (TV film)
Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
2014 Bohumil Hrabal „Takže se stalo, že...”
Milan Čorba (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 27. obraz
Těžká léta československého filmu (TV seriál)
Příběhy slavných (TV seriál)
Bróďa (S13E10)
2012 Perličky Jiřího Menzela (TV film)
Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jiří Menzel (S04E09)
Marián Labuda (S04E03)
Václav Neckář (S04E01)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Jiří Suchý a Jiří Menzel (E40)
Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (E13)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Film o filmu: Skřivánci na niti (TV film)
Stovku má člověk jednou za život (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
František Řehák (S02E19)
Příběhy slavných (TV seriál)
Jak je důležité míti Hraboše (S11E07)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Josef Abrhám (S01E11)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
Jiří Menzel (S01E09)
Příběhy slavných (TV seriál)
Tak to byl Zahajda (S10E03)
2008 Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)
Rendezök cérnaszálon
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jitky Zelenohorské (S04E14)
Příběhy slavných (TV seriál)
Samotářka Míla (S09E07)
Tak akorát (S09E01)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Já si ten život sním syrovej (S07E08)
2004 Tatínek
Příběhy slavných (TV seriál)
Osudové opojení Františka Vláčila (S05E09)
Tichý muž (S05E03)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
Příběhy slavných (TV seriál)
Chlap má umřít v botách (S04E03)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Marnost nad marnost (S03E11)
Život je drsnej chlapec (S03E06)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Já se tam vrátím... (S01E22)
Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal (S01E10)
Sametová kocovina
1999 Jiří Menzel a český film (TV film)
Semafor atd. (TV seriál)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1978 Magistři smíchu
1966 Příležitost promluvit
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

Divadelní záznam

1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Příběhy filmů (TV pořad)
Slavná filmová místa (TV pořad)
2014 Česká hlava 2014 (TV pořad)
2011 Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Komici na jedničku (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
Rozmarné léto s Rudolfem Hrušínským (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Ve vedlejší roli Spejbl a Hurvínek (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Legendy taneční hudby (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 326)