foto

Eva Kantůrková

  • nar. 11.5.1930 (88 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Zajímavosti o tvůrci (2)

  • Jan Hus (TV film) (2015)

    - Knihu, která se stala předlohou pro snímek, napsala Eva Kantůrková v osmdesátých letech. Kantůrková spolupracovala i na scénáři spolu s režisérem Jiřím Svobodou. (Olík)

  • Smuteční slavnost (1969)

    - Zdeněk Sirový se koncem života proslavil švandrlíkovskou adaptací Černí baroni (1992), začínal však jako méně výrazný příslušník nové vlny 60. let. Adaptací románu Evy Kantůrkové „Smuteční slavnost“ z roku 1967 překonal léta dramaturgického tápání a postavil se po bok svým kolegům snímkem slučujícím syrovou baladickou stylizaci obrazu s citlivě vnímaným tématem nedávných společenských křivd. Práci na filmu ovšem dokončil v době, kde se jako následek okupace v roce 1968 začaly dít křivdy zcela nové. Mezi ně patřilo i rozhodnutí, aby místo do kin putovala Smuteční slavnost rovnou do trezoru a její tvůrce byl postupně odsunut do dabingu. Premiéry se tak film dočkal až v roce 1990. (Zdroj: Letní filmová škola)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Jan Palach
2015 Jan Hus (TV film)
1996 Ceremoniář
1969 Smuteční slavnost

TV seriály

1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Helga (E03)
Andy (E02)
další epizody (4)

Spisovatelská filmografie

Filmy

1996 Ceremoniář - kniha
1969 Smuteční slavnost - kniha

TV seriály

1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál) - kniha
Přítelkyně z domu smutku (E04) - kniha
Helga (E03) - kniha
Andy (E02) - kniha
další epizody (4)

Herecká filmografie

Dokumentární

2015 Akce Dým (studentský film)
2014 Jenom starý trezorový film (studentský film)
2008 Čtenářský deník 23 (studentský film)
1996 Co dělat?

TV pořady

2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1991 Z očí do očí (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace