foto

Denver Pyle

  • nar. 11.5.1920
    Bethune, Colorado, USA
  • zem. 25.12.1997 (77 let)
    Burbank, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Denver Dell Pyle byl americký filmový a televizní herec. Snad nejvíc zapamatovatelným se stal díky ztvárnění Briscoea Darlinga v několika epizodách sitcomu THE ANDY GRIFFITH SHOW /1960-1968/ nebo jako Uncle Jesse v seriálu THE DUKES OF HAZARD /1979-1985/.

Pyle se narodil v Bethune v oblasti Kit Carson County v Coloradu, otci - farmáři Benu H. Pyleovi a jeho ženě Maude. Po absolvování střední školy, navštěvoval Pyle krátce Colorado State University, ale studií zanechal právě kvůli showbusinessu. Než vstoupily USA do II.sv.války, působil Pyle jako člen hudební kapely a bubeník. Poté se přidal k americkým námořním silám.

Po válce se Pyle plně vrhnul na svou filmovou kariéru. Během 50. a 60.let hrál v několika filmech a TV produkcích. Jako guest star se 14x objevil ve westernovém seriálu THE RANGE RIDER /1951-1953/ a v roce 1954 ztvárnil pravou ruku bandity Sama Basse v seriálu STORIES OF THE CENTURY režiséra Jima Davise.

Jako George Hansen hrál v drama seriálu THE PUBLIC DEFENDER /1954-1955/ a jako policejní detektiv si zahrál po boku Raymonda Burra v noir filmu PLEASE MURDER ME /1956/. V 60.letech hrál Pyle v několika westernových seriálech jako PONY EXPRESS /1959-1960/, THE MAN FROM BLACKHAWK /1959-1960/ nebo v TOMBSTONE TERRITORY /1957-1960/.

Často hrával ve westernech Johna Forda. S Williamem Holdenem hrál ve westernech THE HORSE SOLDIER /1959/ a THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE /1962/. S Johnem Waynem hrál tennesseeského vojáka ve westernu THE ALAMO /1960/. Jednou z prvních rolí Denvera Pyla byla postava zločince v seriálu ADVENTURES OF SUPERMAN /1954-1958/ v epizodě "Beware the Wrecker". Taky se objevil v kultovním seriálu THE TWILIGHT ZONE /1959-1964/, kde hrál v epizodě " Black Leather Jackets".

Ve westernovém dramatu GUNSMOKE /1952-1961/ se objevil celkem 14x, jako Bena Thompsona jej mohli diváci 2x vidět v seriálu THE LIFE AND LEGEND OF WYATT EARP /1955-1961/ a 7x ve sbírkovém seriálu DICK POWELL'S ZANE GREY THEATER /1956-1961/. Pyle ztvárnil postavu dědečka Tarletona ve všech dvacetišesti dílech seriálu TAMMY /1965-1966/, dále roli texaského rangera Franka Hamera v dramatu BONNIE AND CLYDE /1967/ ale nejvíc je znám divákům pro roli stýčka Jesseho v seriálu společnosti CBS, THE DUKES OF HAZARD /1979-1985/. Navíc hrál postavu Mad Jacka v třicetišesti epizodách seriálu THE LIFE AND TIMES OF GRIZZLY ADAMS. Mimoto režíroval a psal scénář k western-seriálu DIRTY SALLY /1974/ s Jaenette Nolan v hlavní roli.

V pozdějších letech svého života hrál většinou v TV projektech a postupně šel do hereckého důchodu. Jeho poslední filmovou rolí byla postava podvádějícího hráče pokeru, skočivšího do řeky ve filmu MAVERICK /1994/ spolu s Melem Gibsonem a Jodie Foster.

V roce 1984 vyhrál cenu Golden Boot Awards a v roce 1997 bylo jeho jméno položeno na chodník slávy v Hollywoodu. Jeho hvězda se nachází na adrese: 7083 Hollywood Blvd. V roce 1955 se oženil s Marilee Carpenter – produkční asistentkou filmové společnosti 20th Century Fox. Spolu měli syny Davia a Tonyho. V roce 1970 se rozešli ale dál spolu vycházeli, radili a asistovali při svých hereckých projektech až do Pyleovi smrti v roce 1997. V roce 1983 se přesto Pyle podruhé oženil s Tippie Johnston.

Pyle zemřel na rakovinu plic na Štědrý den roku 1997. Byl pohřben do neoznačeného hrobu na hřbitově Forreston Cemetery ve Forrestonu v Ellis County na jihu Texasu.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1997 The Dukes of Hazzard: Reunion! (TV film)
1994 Father and Scout (TV film)
Maverick
1993 Wind in the Wire (TV film)
1987 Delta Fever
1986 Return to Mayberry (TV film)
1981 Legenda divočiny
1978 How Bugs Bunny Won the West (TV film)
Legend of the Northwest
Once Upon a Starry Night (TV film)
Return from Witch Mountain
1977 Guardian of the Wilderness
1976 Adventures of Frontier Fremont, The
Buffalo Bill a Indiáni
Hawmps!
Last of Mrs. Lincoln, The (TV film)
Vítejte v L.A.
1975 Boy Who Talked to Badgers, The
Death Among Friends (TV film)
Winterhawk
Útěk na čarodějnou horu
1974 Murder or Mercy (TV film)
Prasečí farma (TV film)
Sidekicks (TV film)
The Legend of Hillbilly John
The Life and Times of Grizzly Adams
1973 Cahill, U. S. marshal
1971 Hitched (TV film)
Something Big
1968 5 Card Stud
Bandolero!
1967 Bonnie a Clyde
Tammy and the Millionaire
Vítejte do Zlých časů
1966 Gunpoint
Incident at Phantom Hill
1965 Honáci
Mara of the Wilderness
Shenandoah
Velké závody
1964 Black Like Me
Mail Order Bride
Podzim Čejenů
1963 Terrified
1962 Geronimo
Muž, který zastřelil Liberty Valance
1960 Alamo
Domů z hor
1959 Dobrý den na věšení
Kavaleristé
King of the Wild Stallions
Nedozírný vliv
1958 Bitter Heritage (TV film)
China Doll
Fort Massacre
Kolt pro leváka
Party Crashers, The
1957 Destination 60,000
Domino Kid
Jet Pilot
Souboj v Durangu
The Lonely Man
1956 7th Cavalry
I Killed Wild Bill Hickok
Please Murder Me
The Naked Hills
Yaqui Drums
1955 Ten Wanted Men
To Hell and Back
Top Gun
Zuřivý úsvit
Útěk do bezpečí
1954 Command, The
Drum Beat
Johnny Guitar
Ride Clear of Diablo
The Boy From Oklahoma
The Yellow Mountain
1953 A Perilous Journey
Column South
Fighting Lawman, The
Goldtown Ghost Riders
Gunsmoke
Rebel City
Texas Bad Man
The Lone Hand
Topeka
Vigilante Terror
1952 Canyon Ambush
Desert Passage
Fargo
Man from the Black Hills
Maverick, The
Mutiny
Oklahoma Annie
1951 Drums in the Deep South
Million Dollar Pursuit
Rough Riders of Durango
The Hills of Utah
1950 Captain China
Customs Agent
Dynamite Pass
Federal Agent at Large
Flying Saucer, The
Singing Guns
The Old Frontier
1949 El Paso
Flame of Youth
Hellfire
Pozdě na slzy
Red Canyon
Rim of the Canyon
Streets of San Francisco
The Big Wheel
1948 Marshal of Amarillo
Muž z Colorada
Train to Alcatraz
1947 Devil Ship
The Guilt of Janet Ames
Where the North Begins

TV seriály

1995 Cybill (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 The Dukes (TV seriál)
1980 Enos (TV seriál)
1979 The Dukes of Hazzard (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 Life and Times of Grizzly Adams, The (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 How the West Was Won (TV seriál)
1975 Family Holvak, The (TV seriál)
Karen (TV seriál)
1974 Dirty Sally (TV seriál)
Petrocelli (TV seriál)
The Manhunter (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
The New Perry Mason (TV seriál)
1972 Kung Fu (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
The Waltons (TV seriál)
1968 Here Come the Brides (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
1967 Hondo (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
The Guns of Will Sonnett (TV seriál)
The High Chaparral (TV seriál)
1965 Tammy (TV seriál)
1964 Gomer Pyle, U.S.M.C. (TV seriál)
Slattery's People (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Black Leather Jackets (S05E18)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Channing (TV seriál)
Mr. Novak (TV seriál)
Temple Houston (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
The Lieutenant (TV seriál)
1962 Empire (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Ripcord (TV seriál)
The Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
National Velvet (TV seriál)
Overland Trail (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
Stagecoach West (TV seriál)
The Andy Griffith Show (TV seriál)
The Aquanauts (TV seriál)
The Tall Man (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
Two Faces West (TV seriál)
Wrangler (TV seriál)
1959 Bold Venture (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Bourbon Street Beat (TV seriál)
Hotel de Paree (TV seriál)
Kraft Mystery Theater (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Law of the Plainsman (TV seriál)
Men Into Space (TV seriál)
Pony Express (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
Riverboat (TV seriál)
Shotgun Slade (TV seriál)
The Deputy (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
The Man from Blackhawk (TV seriál)
Wichita Town (TV seriál)
1958 Bat Masterson (TV seriál)
Behind Closed Doors (TV seriál)
Bronco (TV seriál)
Jefferson Drum (TV seriál)
Lawman (TV seriál)
Mike Hammer (TV seriál)
Rescue 8 (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
The Texan (TV seriál)
1957 26 Men (TV seriál)
Casey Jones (TV seriál)
Code 3 (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Man Without a Gun (TV seriál)
Maverick (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
The Court of Last Resort (TV seriál)
The Gray Ghost (TV seriál)
The Real McCoys (TV seriál)
The Restless Gun (TV seriál)
Tombstone Territory (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Broken Arrow (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
Sheriffs of the USA (TV seriál)
State Trooper (TV seriál)
The Adventures of Jim Bowie (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Buffalo Bill Jr (TV seriál)
Cheyenne (TV seriál)
Crossroads (TV seriál)
Frontier (TV seriál)
Fury (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
My Friend Flicka (TV seriál)
Steve Donovan, Western Marshal (TV seriál)
Tales of the Texas Rangers (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
The Life and Legend of Wyatt Earp (TV seriál)
The Millionaire (TV seriál)
1954 Adventures of the Falcon (TV seriál)
Annie Oakley (TV seriál)
Climax! (TV seriál)
Disneyland (TV seriál)
Lassie (TV seriál)
Medic (TV seriál)
Public Defender (TV seriál)
Stories of the Century (TV seriál)
The Lineup (TV seriál)
The Lone Wolf (TV seriál)
1953 Commando Cody: Sky Marshal of the Universe (TV seriál)
I'm the Law (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
The Man Behind the Badge (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 Adventures of Superman (TV seriál)
Cowboy G-Men (TV seriál)
Crown Theatre with Gloria Swanson (TV seriál)
Death Valley Days (TV seriál)
Hopalong Cassidy (TV seriál)
Ramar of the Jungle (TV seriál)
1951 The Adventures of Kit Carson (TV seriál)
The Range Rider (TV seriál)
The Roy Rogers Show (TV seriál)
1950 The Cisco Kid (TV seriál)
The Gene Autry Show (TV seriál)
1949 The Lone Ranger (TV seriál)

TV pořady

1976 Family Feud (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1979 The Dukes of Hazzard (TV seriál)
1968 The Doris Day Show (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace