foto

Vladimír Šmeral

  • nar. 16.10.1903
    Drásov, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 15.3.1982 (78 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Šmeral se narodil v říjnu 1903 v Drásově na Moravě. Po maturitě na vyšší průmyslové škole vystudoval dramatickou konzervatoř v Brně. Své první angažmá získal v roce 1926 v Zemském divadle. Od počátku své divadelní dráhy byl považován za mimořádný herecký talent, stal se představitelem hrdinských romantických rolí, které byly často ovlivněny silným lyrismem. Byl temperamentní a měl kultivovaný klasický hlas, který mu poskytoval v průběhu celé jeho herecké dráhy řadu možností v rozhlase. Patřil k významným představitelům meziválečné levicově orientované avantgardy.

V roce 1933 odešel z Brna do divadla E. F. Buriana, kde si mj. zahrál v Žebrácké opeře (1934). Ve zdramatizované verzi Máchova Máje si zahrál postavu vězně (1935) a jako Václav IV. se objevil ve hře Kat (1936). V letech 1937-38 získal angažmá v Osvobozeném divadle a v následující sezóně krátce působil v Lidovém divadle v Praze (Unitaria). Následující divadelní sezónu se opět vrátil do Burianova Déčka, kde byl obsazen do role rytíře Des Grieux v prvním provedení Manon Lescaut (1940), ve hře Loretka si dále zahrál Karla. Tyto role Nezval napsal záměrně pro Šmerala, se kterým se dobře znal. Šmeral získal rovněž titulní roli v Burianově dramatizaci Dykova Krysaře. V letech 1941-44 herec působil v Městských divadlech pražských.

Vladimír Šmeral měl za manželku židovku a jelikož se s ní odmítl rozvést, v roce 1944 skončili v transportu do koncentračního tábora oba dva. Šmeralovi se nicméně podařilo před koncem války uprchnout a do osvobození se ukrýval u Adiny Mandlové. S touto femme fatale českého filmu ostatně prožil před svým zatčením vášnivý milostný vztah, který ale ukončil poté, co byla Mandlová po válce nařčena z kolaborace. Po válce vstoupil do angažmá ve Vinohradském divadle, kterému zůstal věrný až do odchodu do důchodu v roce 1979. Odehrál tam opět řadu významných divadelních rolí (Jan Hus - 1951 nebo Cyrano z Bergeracu - 1956).

Jako aktivní komunista se Šmeral po roce 1945 podílel na postupném zglajchšaltování české kultury a veřejného prostoru. Stal se členem řady divadelních a politických organizací a v letech 1948-53 sehrál zápornou roli svou bezvýhradnou podporou kultu osobnosti. Poškodil tím českou kulturu i svou pověst. V roce 1954 vydal knihu Hovory o divadle, kterou napsal jako hold sovětskému divadelnictví. Jeho politické přesvědčení ovlivnilo i výběr divadelních, filmových a televizních rolí. S velkým zaujetím ztvárňoval feudály a panovníky jako příslušníky historických reakčních kruhů (Zikmund v Jiráskově Janu Roháčovi - 1939) a vysoké církevní hodnostáře, které zobrazoval jako chladnokrevné intrikány a prospěcháře (Petr Angeli z Tylova Jana Husa - 1961 nebo Pius XII. z Hochhutova Náměstka).

K filmu Vladimír Šmeral pronikl relativně pozdě ve svých 34 letech díky autorské dvojici Voskovci a Werichovi. Pojilo jej k nim levicové politické přesvědčení a divadelní spolupráce, a tak nabídli svému příteli roli vůdce dělnické opozice a odpůrce fašismu ve filmu SVĚT PATŘÍ NÁM. V následujících letech se v rychlém sledu objevil v řadě milovnických a romantických rolí ve spíše podřadných filmech. Po osvobození republiky mu český film a televize nabídly řadu zajímavých, byť většinou vedlejších rolí. Z dlouhé řady jeho titulů vybočují dva snímky, kde si zahrál hlavní postavu a strhujícím způsobem ztvárnil záporné charaktery. V roce 1947 byl režisérem Slavíčkem obsazen do role malíře v hororově laděném mysteriózním dramatu PODOBIZNA. Přesvědčivě zde ukázal postupný patologický rozklad osobnosti muže, který dal přednost kariéře a bohatství před láskou a uměním.

V roce 1969 dostal nejzajímavější nabídku své herecké dráhy, když ho Otakar Vávra obsadil do role inkvizitora Bobliga v historickém dramatu KLADIVO NA ČARODĚJNICE. Šmeral zde vytvořil jednu z nejodpudivějších postav českého filmu, zcela amorálního, bezcitného a prospěchářského fanatika, který ničí životy nevinných lidí. Z dalších rolí stojí za zmínku půvabné zparodování ministra kultury Zdeňka Nejedlého ve filmu SKŘIVÁNCI NA NITI, doktor Vitásek v úsměvném kriminálním příběhu ČINTAMANI A PODVODNÍK nebo kníže Belzebub v televizní inscenaci DALSKABÁTY, HŘÍŠNÁ VES ANEB ZAPOMENUTÝ ČERT.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

1982 Revue na zakázku
Velké tajemství (TV film)
1981 Příjemce platí v dolarech (TV film)
Velké malé vody (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Děti zítřků
Temné slunce
1979 AEIOU
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Pavilón Z (studentský film)
1978 Skandál v Gri - Gri baru
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
1977 Příběh lásky a cti
Vítězný lid
Všichni proti všem
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Dům Na poříčí
Když vyjí vlci (TV film)
Čas lásky a naděje
1975 Osvobození Prahy
Poklad pod Černou hláskou (TV film)
Spodní proud (TV film)
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Pavlínka
Poslední královna (TV film)
Princezna Turandot (TV film)
Záhady v Alleghe (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Láska
Rafan (TV film)
Rodeo
Tři chlapi na cestách
Větrné moře
Země zlatých plodů (TV film)
1972 Podezření
1971 Hostinec U létavého draka (TV film)
Lekce
Otcové a děti (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
Svědectví mrtvých očí
Tajemství velikého vypravěče
Člověk není sám
1970 Kočka (TV film)
Už zase skáču přes kaluže
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Kladivo na čarodějnice
Skřivánci na niti
Směšný pán
1968 Lásko, měj se hezky (TV film)
Nejkrásnější věk
Oxfordská tragédie (TV film)
Černé světlo (TV film)
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Muž, který stoupl v ceně
Prager Legende (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Hotel pro cizince
Křišťálová noc (TV film)
Maigret a smutný Alfréd (TV film)
Noc bez úsvitu (TV film)
Poklad byzantského kupce
Sedm sestřiček (TV film)
1965 Bloudění
Hrdina má strach
Konec velké epochy (TV film)
1964 Bubny
Čintamani & podvodník
1963 Lucie
Čas plyne i v neděli (TV film)
1962 Měšťáci (TV film)
Polnočná omša
Pozdní láska (TV film)
1961 Božena Němcová (TV film)
1953 Výstraha
1951 Mordová rokle
1949 Dnes o půl jedenácté
Němá barikáda
Veliká příležitost
1948 Dvaasedmdesátka
1947 Nikola Šuhaj
Podobizna
Čapkovy povídky
1946 Hrdinové mlčí
Průlom
1945 Rozina sebranec
1944 Skalní plemeno
1943 Mlhy na blatech
1942 Karel a já
1941 Jan Cimbura
1940 Pro kamaráda
1939 Muž z neznáma
V pokušení
1938 Cestou křížovou
Soud boží
Vandiny trampoty
Vzhůru nohama
Zborov
1937 Bílá nemoc
Svět patří nám

TV seriály

1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Hořký ústup (E02)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Křížové tažení (E09)
Vzbouření (E06)
1975 My z konce světa (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Rozsudek (TV seriál)
1968 České pohádky (TV seriál)
O dvou poutnících (E05)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)

Dokumentární

2004 Vyznavač ticha (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál) - vyp.
Bez obav (S01E21) - vyp.
1978 Díky, pane Kříženecký (TV film)
1973 Chvilky s Vladimírem Šmeralem (TV film)
1954 Rychloraziči z Tisové
1953 Divadlo Československé armády
1951 Rok stalinské epochy
1950 Čína v boji
1937 Píseň o Podkarpatské Rusi

Scenáristická filmografie

Filmy

1948 Dvaasedmdesátka

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace