foto

Tony Blair

  • nar. 6.5.1953 (64 let)
    Edinburgh, Lothian, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský politik a bývalý premiér Anthony Charles Lynton „Tony“ Blair je rodákom zo škótskeho Edinburghu. Po tom, čo v roku 1975 vyštudoval právo sa stal členom Labouristickej strany.

Na popularite a de facto aj moci začať naberať najmä v 90-tych rokoch, a to až do tej miery, že v roku 1997 ako líder opozície doviedol svoju stranu k víťazstvu vo voľbách, po dlhých 18-tich rokoch. Stal sa premiérom krajiny a úzko spolupracoval predovšetkým s USA. Spoločne sa podieľali na viacerých vojnových intervenciách, napr. v bývalej Juhoslávii či na Blízkom a Strednom východe. To, že takmer vždy verne stál po boku Američanov sa neskôr ukázalo ako nešťastné riešenie, keďže po celom svete sa vzniesla kritika a rôzne obvinenia či kauzy. Pochopiteľne to poškodilo aj jeho imidž a popularitu najmä medzi domácimi voličmi. Napriek tomu sa však Tony Blair stal v roku 2005 najdlhšie slúžiacim britským labouristickým premiérom a v tom istom roku, 5. mája doviedol labouristov k historickému tretiemu volebnému víťazstvu za sebou.

Na čele Labouristickej strany bol vystriedaný 24. júna a o tri dni neskôr rezignoval na post premiéra Veľkej Británie.

V súčasnej dobe sa bývalý trojnásobný premiér okrem iných aktivít (predovšetkým diplomatických a poradných) venuje aj charitatívnej organizácii „Tony Blair Faith Foundation“, ktorú založil v roku 2008.

M "MikaelSVK" H

Herecká filmografie

Filmy

2016 Brexageddon?! (TV film) - a.z.
2013 Diana - a.z.
2010 Mo (TV film)
Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2007 Diana - poslední dny princezny (TV film)
2004 ¡Hay motivo!
Omagh (TV film)
2003 Day Britain Stopped, The (TV film)
The Deal (TV film)
2002 Project, The (TV film)
South Africa Freedom Day: Concert on the Square
1997 Čínský hlavolam
1992 Election 92 (TV film)

TV seriály

2006 The Amazing Mrs Pritchard (TV seriál)
2004 Show Catherine Tateové (TV seriál)
Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Bouřková fronta, část 2. (S04E02) - a.z.
2003 Simpsonovi (TV seriál)
Obtěžoval jsem anglickou královnu (S15E04)

Dokumentární

2017 Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět (TV film) - a.z.
2016 Hero with a Thousand Faces
Oasis in Their Own Words (TV film) - a.z.
The Killings of Tony Blair
2013 Class of 92, The
Iraq War, The (TV seriál)
Sir David Frost: That Was the Life That Was (TV film)
2012 Alžběta a její premiéři (TV film) - a.z.
The Diamond Queen (TV seriál)
2011 Putin, Russia and the West (TV seriál)
2010 Bible: Historie (TV seriál) - a.z.
Odpočítávání
Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
Válka, kterou nevidíte
2009 Iran and the West (TV seriál)
La traversée du désir
50 años de (TV seriál)
2008 Being W
Tajemství řeči těla (TV film)
2007 Concert for Diana (koncert)
Der Geist des Geldes - a.z.
Taking Liberties
Tony Blair (TV film)
Trap: What Happened to Our Dream of Freedom, The (TV film)
Všechno je v pohodě - herec, a.z.
2006 Ban the Sadist Videos!: Part 2
Cesta na Guantánamo
Dans La Peau De Jacques Chirac
Planeten
TV's 50 Greatest Stars (TV film)
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
Live Aid Remembered (TV film)
2004 Fahrenheit 9/11
The Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear (TV seriál)
2003 Comedy Connections (TV seriál)
Fogh bag facaden (TV film)
Live Forever
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 Century of the Self, The (TV seriál) - a.z.
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
2001 Endgame In Ireland (TV film)
1998 Diana: The Mourning After
1996 Six O'Clock News
1994 Network First (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2011 Piers Morgan Tonight (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Comic Relief 2007: The Big One (TV pořad)
2006 Al Jazeera English (TV pořad) - a.z.
Ce soir (ou jamais!) (TV pořad)
2005 The Colbert Report (TV pořad)
2004 Big Fat Quiz of the Year, The (TV pořad)
Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2002 Mo Mowlam (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
The Wright Stuff (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
maybrit illner (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
Unseen Frank Skinner TV Show, The (TV pořad)
1996 Caiga quien caiga (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 Frank Skinner Show, The (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Have I Got News for You (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1987 Dispatches (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 Frontline (TV pořad)
1982 Channel 4 News (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
13 heures le journal (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad) - a.z.
1980 Newsnight (TV pořad)
1978 The South Bank Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace