foto

Kara Tointon

  • nar. 5.8.1983 (37 let)
    Essex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Kara Louise Tointon je anglická herečka známá v Anglii především rolí Dawn Swann v telenovele BBC EastEnders a v roce 2010 jako vítězka televizního seriálu BBC Strictly Come Dancing (česká verze StarDance aneb když hvězdy tančí).

Kara se narodila rodičům Kenovi (*1948) a Carol Tointonovým (1957–2019). Společně se svou sestrou Hannah – rovněž herečkou – byla vychována v Leigh-on-Sea. Obě sestry navštěvovaly Školu svatého Michaela, Leigh a St Hilda's School, Westcliff-on-Sea, Essex. V sedmi letech byla Kaře diagnostikována dyslexie. Ve škole měla hodiny řeči a dramatu. Asi rok, když byla teenager, chodila s Jamesem Bournem z kapely Busted.

Její první profesionální herecké zkušenosti přišly, když hrála roli Brigitty v Sound of Music na Cliffs Pavilion. Její první vystoupení v televizi bylo jako kompars v EastEnders v roce 1994, kdy hrála školní kamarádku Sonii Fowler. V roce 2001 si zahrála roli studentky Pauline Young v první sérii seriálu Teachers. V červnu 2005 bylo tisku odhaleno, že se připojí k BBC soap EastEnders jako nová postava, Dawn Swann, což se stalo.

Z nejvýraznějších filmových rolí, díky nimž je známá více i v Česku, stojí za pozornost její hlavní role Megan Barret v akčním dramatu Inspektor Regan (2012), Sarah Barwell v akčním mysteriozním thrilleru Pekelná jízda (2013), či jako Tiggs ve vědecko fantastickém hororu Let's Be Evil (2016).

V červenci 2010 natočila dokument pro BBC Three s názvem Kara Tointon: Don't Call Me Stupid („Neříkej mi hlupáku“). Program zkoumal jaký dopad může mít dyslexie na životy lidí. Tointon odhalila, že trpí dyslexií a má věk čtení 12letého dítěte. Během programu navštívila Školu Shapwick v Somersetu, která se specializuje na vzdělávání žáků s dyslexií, a hovořila s žáky o jejich zkušenostech.

V září 2014 se Tointon zúčastnila Great North Run, aby získal peníze pro charitativní organizaci, která byla založena na pomoc těžce nemocným dětem a dospívajícím.

V listopadu 2018 se narodilo její první dítě, chlapec Frey, kterého má se svým snoubencem Mariusem Jensenem.

Josef "WANDRWALL" Fojtík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Let's Be Evil
2013 Pekelná jízda
2012 Inspektor Regan
2006 Jen trošku štěstí
2004 Hooligans
2003 Královna bojovnice
2001 Never Play with the Dead

TV seriály

2017 Henry IX (TV seriál)
The Halcyon (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
2016 Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S04E10)
Epizoda 9 (S04E09)
Epizoda 8 (S04E08)
další epizody (10)
2015 Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody (10)
2014 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Otevřené rány 2 (S08E02)
Otevřené rány 1 (S08E01)
2011 Bedlam (TV seriál)
2003 Keen Eddie (TV seriál)
Mile High (TV seriál)
2002 Dinotopie (TV seriál)
2001 Teachers (TV seriál)
Episode 8 (S01E08)
Episode 7 (S01E07)
Episode 6 (S01E06)
další epizody (8)
1997 Dream Team (TV seriál)
1985 EastEnders (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Divadelní záznam

2015 The Sound of Music Live (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2015 Mel & Sue (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
2004 Strictly Come Dancing (TV pořad)
Strictly Come Dancing: It Takes Two (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky