foto

Július Satinský

  • nar. 20.8.1941
    Bratislava, Slovenský stát
  • zem. 29.12.2002 (61 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Július Satinský nebyl jenom herec a komik, který společně vystupoval se svým kolegou a kamarádem Milanem Lasicou a uměl mluvit i výborně česky nebo maďarsky. Byl také autorem literatury pro děti a dospělé, dramatik, prozaik či fejetonista. Narodil se v Bratislavě 20. srpna 1941 a prožil zde prakticky celé dětství. Jeho herecký talent se projevoval již v dětství a roku 1958 vyhrál v recitační soutěži Hviezdoslavov Kubín. Vystudoval Střední pedagogickou školu, ovšem jako učitel poté nikdy nepracoval. Po maturitě chtěl studovat herectví ale nebyl přijat a tak se nakonec dostal na Vysokou školu múzických umění, kde v letech 1962 – 66 studoval dramaturgii. Od roku 1964 působil tři roky jako dramaturg v Československé televizi v Bratislavě.

Již od roku 1959 vystupovali jako komici s Milanem Lasicou v autorských relacích. Seznámili se ale již mnohem dříve při školním divadelním představení. Na konci 60. let účinkovali v bratislavské Tatra revue a později v Divadle na korze. V letech 1971 - 72 vystupovali společně v kabaretu Večerní Brno, jelikož na Slovensku měli zákaz umělecké činnosti.Poté se vrátili zpět a od roku 1972 společně vystupovali v opeře Nové scény v Bratislavě. Po šesti letech oba přestoupili do činohry v Nové scéně. V roce 1982 odešli účinkovat do nově otevřeného Studia S, které později přejmenovali na Studio L+S. Zde Július zůstal až do konce svého života. Populární dvojice zde 20. prosince 1999 oslavila 40 let svého vystupování.

Jejich scénky se vždy skládaly z několika částí (scénky - písničky - skeče - improvizované vstupy - atd.). Mnoho knih pro dospělé napsali společně, v knižní podobě měly scénky jiný řád. Z jejich společné tvorby jmenuji mj. “Nečekanie na Godota“ (1967), “Soireé“ (1968), “Lasica, Satinský a vy“ (1970), divadelní hru s názvem “Náš přítel René“ (1979) nebo “Trialog“ (1991), který sepsali společně s Miroslavem Horníčkem. Velmi známý byl jejich kabaretní program “Ktosi je za dverami“, ve kterém glosovali na aktuální témata. Z televize a filmu jsou známi např. z televizní komedie GIGLIHO ÁRIA (1966), z dramatu SLADKÉ HRY MINULÉHO LÉTA (1969) z rodinného filmu NEKONEČNÁ, NEVYSTUPOVAŤ (1979) ale především z komedie SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (1982), kde ztvárnili postavy ufonů vyslaných na Zem. Pan Satinský se u tohoto filmu podílel i jako spoluautor na dialozích.

Z ostatních rolí,kde nehrál společně s M. Lasicou hlavní role nebo hrál jen sám jsou nejznámější mj. filmy BULDOCI A TŘEŠNĚ (1981), S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT (1982) režisérky M. Poledňákové, kde ztvárnil roli doktora Alberta Horáka, jako Král Pikola v pohádkové komedii TŘI VETERÁNI (1983), pilot Štefan ve filmu Jiřího Menzela VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ (1985) a nebo král Valentýn v televizní pohádce RUMPLCIMPRCAMPR (1997). Jeho poslední filmová role byla v komediálním dramatu KRUTÉ RADOSTI (2002). Velmi známou roli ztvárnil v seriálu režiséra Vorlíčka KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI (1987) a znám je společným vystupováním v televizním pořadu HOVORY H.

V roce 1989 dostal titul “Zasloužilý umělec“ a začíná se věnovat publicistice. Měl své pravidelné rubriky v několika slovenských novinách a časopisech. Ve svých fejetonech vzbuzoval ve čtenářovi aby se stal samostatnou osobností a využíval při tom prvky slovní hry a nevynechával i prózy či festy. Pro děti mj. napsal knihu pohádek “Rozprávky uja Klobásu“ (1996). Je autorem námětu grotesky VE VLAKU (1969) a nadaboval principála z pohádky PERINBABA (1985). Společně s M. Lasicou a hudebním skladatelem Jaroslavem Filipem vydali tři desky “Bolo nás jedenásť“ (1981), “S vetrom opreteky“ (1982) a “My“ (1987). Z divadelních rolí si zahrál mj. v inscenacích REVIZOR od Nikolaje Gogola, MARNÁ SNAHA LÁSKY od W. Shakespeara, v Moliérově dílu TARTUFFE nebo hlavní postavu Stalina ve hře STALIN, kterou napsal Gaston Salvatore.

Július Satinský byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla tanečnice ze slovenské Lúčnice Olga Lajdová. Ta ale tragicky zemřela při koupání na Panenských ostrovech. Byli spolu 20 let. Július byl z její smrti těžce otřesen a chtěl se upít k smrti, protože jeho život ztratil jiskru. Později ale poznal doktorku z protialkoholního Vieru Satinskou (*1955) a s tou se také v roce 1985 oženil. Narodily se jim dvě děti, dcera Lucie a syn Ján. Pan Satinský zemřel v Bratislavě 29. prosince roku 2002, kdy podlehl následkům rakoviny tlustého střeva.

V roce 2003 byl vyznamenán In memoriam, slovenskou Medailí Za zásluhy. Slovenská astronomická společnost po něm pojmenovala planetku 15946 objevenou 8. ledna 1999 na observatoři Modra-Piesky. Kromě planetky má ale i svoji sochu v bratislavské Dunajské ulici, kterou odhalil jeho dlouholetý kolega a přítel Milan Lasica 24. září 2006. Socha je 3,5 metrů vysoká a je u ní umístěna tabule se Satinského výrokem "Na naši ulici je svoboda". Za zmínku stojí uvést, že se tento všestranný člověk, který si žil bohémským způsobem života, za svůj život pětkrát stěhoval, ale pokaždé se jeho domov nacházel právě v Dunajské ulici...

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2008 Dve poviedky s Mariánom Labudom (TV film)
2002 Kruté radosti
1998 O kouzelném zvonu
1997 Orbis Pictus
Rumplcimprcampr (TV film)
1996 Modrá ruža (TV film)
Požírač medvědů (TV film)
1995 Námluvy (TV film)
1993 Kanárská spojka
Profesor Bernhardi (TV film)
Výkupné za náčelníka
1991 Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Ženské oddelenie (TV film)
1989 Kolotoč (TV film)
Semaforová rozprávka (TV film)
Turandot (TV film)
Vážení přátelé, ano
Zlatňanka (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
Čertiská (TV film)
1988 Dědeček (TV film)
Lovecký nôž (TV film)
Umývanie hláv (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
Čertovo vrece (TV film)
1987 Pehavý Max a strašidlá
Posledná hodina (TV film)
1986 Ako Juliana zachraňovala hádankovú ríšu (TV film)
Můj hříšný muž
Utíkejme, už jde!
Velká filmová loupež
Zkrocení zlého muže
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Vesničko má středisková
Výlet do Paríža (TV film)
Škriepnici (TV film)
1984 Bé rímska trojka lomeno šesť (TV film)
Pesničky do každého počasia - Vstupujte po jednom! (TV film)
Prodavač humoru
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Ukradnutý biely slon (TV film)
1983 Bezvýznamná žena (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Malvína z Bretónska (TV film)
Tři veteráni
1982 S tebou mě baví svět
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
1981 Buldoci a třešně
Plavčík a Vratko
Pohádka svatojánské noci
Pomocník
Prefíkaná vdova (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Eva Eva (TV film)
Nečakaná návšteva (TV film)
Snehuliaci (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
1979 Dve frašky (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Ťaví zadok (TV film)
1978 Husári (divadelní záznam)
Klebetnice (TV film)
Nekonečná - nevystupovat
Parížsky život (TV film)
Revízor (divadelní záznam)
Smoliari
1969 Sladké hry minulého léta (TV film)
Slavnost v botanické zahradě
1968 Lasica & Satinský a hostia: Soirée (TV film)
1967 Cézar a detektívi
1966 Gigliho ária (TV film)
Kyvadlo (TV film)
1965 Nylonový mesiac
1962 Mladé letá (TV film)
Sizyfos a smrť (TV film)
Výlet po Dunaji
1961 Vždy možno začať

TV seriály

2000 My tři braši od muziky (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (6)
Teta (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Blesky nad Čertovkou (E02)
1981 Bol raz jeden tato (TV seriál)
1976 Neporaziteľná Vilma (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Momentálně jsem mrtvý... (S07E02)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Poslední gróf (S04E01)
2002 Podivuhodný svet Júliusa Satinského (TV film)
1986 Návšteva (TV film)

TV pořady

2007 Chacha, cheche, chichi...! (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2002 Promülle (TV pořad)
2001 7EDEM s r. o. (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Bonzáčik (TV pořad)
Co takhle dát si Gotta (TV pořad)
Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Všetci sú za dverami (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Mít svůj kout (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
Večer televízneho archívu (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
1992 Moje omyly (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1990 Aby bylo veselo (TV pořad)
Deti hudobníci (TV pořad)
Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1989 Križiak Potemknin (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Mojich sedem divov (TV pořad)
1984 Polnočná premiéra (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1981 Okna vesmíru dokořán (TV pořad)
1979 Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Drevený program (TV pořad)
Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
Ktosi je za dverami (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Podvečer při živáňské (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)
Hovory H (TV pořad)
1966 Dvaja v lunaparku (TV pořad)
Silvester na Dunaji (TV pořad)
1964 Večery pre dvoch (TV pořad)
1962 Skok sem skok tam (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1979 Ťaví zadok (TV film)
1966 Škandál v Melodias banke (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(129)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace