foto

Isaac Asimov

  • nar. 2.1.1920
    Petrovichi, Smolenská oblast, Rusko, Sovětský svaz
  • zem. 6.4.1992 (72 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Isaac Asimov, narozen jako Izák Judovič Ozimov spatřil světlo světa poprvé nejspíš 2. ledna 1920, v ruské vesnici Petrovič. V roce 1923 imigroval s celou rodinou do USA, a občanem se stal v roce 1928. Je pozoruhodné, že nikdy neuměl rusky, ani Rusko od svého odjezdu do USA nenavštívil. Dětství strávil v Brooklynu, a během něj se také naučil již v pěti letech sám číst. První články prodával do časopisů již v devatenácti letech, psát je však začal už v jedenácti. Později nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde v roce 1939 promoval.

Když zuřila 2. světová válka, sloužil Asimov na námořní základně ve Filadelfii. I přes to, že ho do armády nechtěli přijmout kvůli krátkozrakosti, nastoupil do ní v roce 1945. Jeho jediná povídka, kterou v době služby u armády napsal, se jmenovala Důkaz. Po nějaké době požádal o propuštění z armády, a vyhověno mu bylo na základě jeho doktorandské práce 26.7.1946. Armádu opustil s hodností desátníka.

Po dokončení studií se stal doktorem biochemie, později učitelem biochemie na Bostonské univerzitě, ale až v roce 1958 se stává profesionálním spisovatelem. Trpěl zajímavou nemocí - klaustrofílií, což je láska k uzavřeným prostorům, která se odrazila v některých jeho knihách.

Napsal asi 500 vědeckých, vědecko-populárních, science fiction a dalších knih, za které obdržel celou řadu ocenění, jako například ceny Hugo, Nebula, Locus... Jeho nejznámější dílo je série Nadace, kterou doplnil dalšími sériemi Galaktická říše, a série o robotech. Tyto tři série popisují Asimovu vizi budoucnosti, ve které je lidstvo rozšířeno po celé galaxii. Dalším jeho známým dílem je povídková sbírka Já, robot, s čímž jsou spojeny jeho známé tři zákony robotiky. Přiznal, že slovo robot převzal z díla Karla Čapka, a také se nestyděl říct, že se mu Čapkovo dílo nelíbilo. Mimo sci-fi ale psal i fantasy, detektivky a další. Společně s s Robertem A. Heinleinem a Arthurem C. Clarkem jsou uznávaní jako nejvýznamější autoři sci-fi. 

Isaac Asimov byl ženatý dvakrát - poprvé v roce 1942 s Gertrude Blugerman, se kterou měl dvě děti, a po rozvodu v roce 1973 si vzal americkou autorku sci-fi Janet O. Jeppson. Zemřel v roce 6.4. 1922 na následky AIDS.

Šimon "koxin" Michalčík

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 The Caves of Steel - kniha
The End of Eternity - kniha
2012 Formul-e Marg (TV film) - kniha
2004 Já, robot - kniha
2000 Nightfall - povídka
1999 Andrew - člen naší rodiny - kniha, povídka
1995 Android Affair, The (TV film) - povídka
1990 Teach 109 (TV film) - povídka
1988 Feeling 109 - povídka
Nightfall - povídka
Robots - kniha
1987 Konets vechnosti - kniha
1977 The Ugly Little Boy (TV film) - povídka
1966 Robot embustero, El - povídka
1964 Caves of Steel, The (TV film) - kniha

TV seriály

2017 Foundation (TV seriál) - kniha
1965 Out of the Unknown (TV seriál) - povídka
1962 Out of This World (TV seriál) - povídka

Herecká filmografie

Filmy

1977 Magnificent Major, The

TV seriály

1988 Michaels' Movie Madness (TV seriál)

Dokumentární

2017 Future of Work and Death, The - a.z.
2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál) - a.z.
1992 Isaac Asimov's Visions of the Future (TV film)
1988 Stranieri in America (TV film)
1987 Day of Five Billion, The (TV film)
1986 Oltre New York (TV film)
Voyage to the Outer Planets and Beyond
1980 Target... Earth?
1979 Since '45
1976 In Search of... (TV seriál)
1971 History of Science Fiction from 1938, A
1960 The Nature of Things (TV seriál)

TV pořady

1975 Good Morning America (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 I, Robot 2

TV seriály

1988 Probe (TV seriál)
1949 Captain Video and His Video Rangers (TV seriál)

Dokumentární

1992 Isaac Asimov's Visions of the Future (TV film)
1971 History of Science Fiction from 1938, A

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace