foto

Jacques Castelot

  • nar. 11.7.1914
    Antverpy, Belgie
  • zem. 25.8.1989 (75 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pouhým pohledem na filmografii herce Jacquesa Castelota se dá zjistit, že jeho údělem před filmovou kamerou bylo především ztvárňovat skutečné postavy, jichž odehrál desítky v historických filmech, ale i televizních seriálech. Jacques Castelot pocházel z Belgie a jeho skutečné jméno znělo Jacques Marie Paul Eloi Storms, narodil se v Antverpách. Rodina se před koncem první světové války odstěhovala do Francie, kde Jacques vyrůstal. Jeho starším bratrem byl spisovatel André Castelot (1911-2004), který se prosadil především jako autor scénářů k historickým filmům a seriálům, v nichž nezřídka hrál i Jacques.

Inspirace rodinným prostředím – matka Gabrielle Castelot proslula jako básnířka – ovlivnila u Jacquesa Castelota jeho směřování k umělecké dráze, rodné příjmení své matky ostatně později přijal jako pseudonym. Herectví studoval na pařížské konzervatoři, již v té době zároveň učinil první zkušenost s filmovou kamerou a v bezejmenné epizodě se objevil v historickém snímku MARSEILLAISA (La Marseillaise, 1937). Konzervatoř dokončil s druhou cenu v oboru komedie a díky slavnému Charlesu Dullinovi získal angažmá v Théâtre de Vieux-Colombier, kde v roce 1938 hrál po boku již slavné herečky Line Noro. Následovaly další divadelní role na jevištích Théâtre de Saint-Georges nebo Théâtre de ľOeuvre, stejně tak přicházely i příležitostné nabídky od filmu. V roce 1940 se Jacques Castelot oženil s herečkou Hélénou Bossis (1919-2008), jejich manželství ale skončilo v roce 1945 rozvodem.

První postavu ověnčenou šlechtickým titulem si Jacques Castelot zahrál již za války ve filmu PAN DES LOURDINES (Monsieur des Lourdines, 1942), teprve koncem čtyřicátých let se ale stal vyhledávaným představitelem převážně záporných postav z francouzské historie. Svou fyziognomií se štíhlým obličejem a úzce sevřenými rty byl předurčen do rolí zákeřných, úlisných aristokratů, ať to byly imaginární postavičky nebo největší osobnosti evropských dějin. Herecké příležitosti tohoto typu dostal například ve starších, u nás méně známých adaptacích literárních předloh jako byly filmy CARTOUCHE, KRÁL PAŘÍŽE (Cartouche, roi de Paris, 1950) nebo HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1955).

Kromě filmu se Jacques začal prosazovat také v televizi, opět v rolích vysoce postavených mužů, pozornost diváků mu vynesla několikerá účast v historickém cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1957-1964), v kontextu s jeho prací není nijak překvapivé, že si zahrál i nejzáporněji vnímanou osobnost francouzských dějin Josepha Fouché, již odehrál v televizním filmu AMOUREUSE JOSÉPHINE (1974), k němuž scénář napsal jeho bratr André Castelot. Čeští diváci si na Castelota vzpomenou nejspíše v roli toulouského arcibiskupa, který odmítá přijmout nonkonformní styl života hraběte Peyraca v první části ságy o krásné Angelice ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964).

Zatímco v 50. a 60. letech hrál Jacques Castelot v desítkách filmů, pozdější doba mu přinesla již jen několik málo příležitostí, jeho poslední vystoupení na stříbrném plátně je spojeno s filmem MOŘE SLZ (La mer couleur de larmes, 1980), později ale hrál ještě v televizi. Z jeho práce pro divadlo je na místě zmínit několik her v režii Roberta Hosseina, naposledy se Jacques Castelot objevil v představení Léocadia v divadle Comédie des Champs-Elysées (1984); jistou symboliku lze nalézt ve faktu, že autorem hry byl Jean Anouilh, který již od 40. let patřil ke Castelotovým přátelům.

Jacques Castelot zemřel v Saint-Cloud 25. srpna 1989 ve věku 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1982 Nuit de Matignon, La (TV film)
1980 Mer couleur de larmes, La
1974 Amoureuse Joséphine (TV film)
1972 Absences répétées
Tragédie de Vérone, La (TV film)
1971 Sapho ou La fureur d'aimer
1970 Vertige pour un tueur
Čas vlků
1969 Setkání v poušti
1968 Maldonne
Rose rosse per Angelica
1967 Un auteur à succès (TV film)
Une aventure de Sherlock Holmes (TV film)
Valmy (TV film)
1966 Protigangová brigáda
Seconde vérité, La
1965 Due orfanelle, Le
1964 Angelika, markýza andělů
Cousine Bette (TV film)
Du grabuge chez les veuves
Hardi! Pardaillan
La caméra explore le temps: Mata Hari (TV film)
1962 Caméra explore le temps: L'affaire du collier de la reine, La (TV film)
1961 La Fayette
1960 Baron de l'écluse, Le
Dans l'eau qui fait des bulles
La caméra explore le temps: La nuit de Varennes (TV film)
Marie des Isles
Napoleon
1959 Caméra explore le temps: Le véritable aiglon, La (TV film)
I battellieri del Volga
Il cavaliere e la zarina
Loups, Les (TV film)
1958 Souffle du désir, Le
1957 C'est une fille de Paname
Caméra explore le temps: Le sacrifice de Madame de Lavalette, La (TV film)
Ces dames préferent le mambo
Garçonne, La
Les Mystères de Paris
1956 Aventura de Gil Blas, Una
Folies-Bergère
Rencontre à Paris
Soupçons
1955 Nana
1954 Amori di Manon Lescaut, Gli
Casta diva
Due orfanelle, Le
Hrabě Monte Christo
Obsession
Paris
Před potopou
Une balle suffit
1953 Amours finissent à l'aube, Les
Aventurière du Tchad, L'
Envers du paradis, L'
Les Femmes s'en balancent
Révoltés de Lomanach, Les
1952 Fruit défendu, Le
La Vérité sur Bébé Donge
Mon mari est merveilleux
1951 Mains sales, Les
Pas de pitié pour les femmes
Petites Cardinal, Les
Plus belle fille du monde, La
Rytíř bez zákona
Topaze
Victor
1950 Justice est faite
Valse de Paris, La
1949 Grand rendez-vous, Le
Marlène
Maya
1948 Condamnés, Les
Impasse des deux anges
Mannequin assassiné, Le
1947 Capitaine Blomet
Pour une nuit d'amour
Route sans issue
1945 Děti ráje
Paméla
1944 Malibran, La
Île d'amour, L'
1943 Monsieur des Lourdines
Voyageur de la Toussaint, Le
1940 Cavalcade d'amour
1938 Marseillaisa

TV seriály

1986 Mala de Cartão, A (TV seriál)
1978 Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
1972 Slavné útěky (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace