foto

Michael Wai-Man Chan

  • nar. 10.7.1946 (72 let)
    Hong Kong

Biografie

Hongkongský herec, akční choreograf, režisér, producent, bojový umělec Michael Wai Man Chan se narodil 10.7.1946 v Hongkongu. Již v útlém věku studoval bojová umění. Studoval bojový styl severního shaolinu a další odnože kung-fu. Obdivoval Muhammada Aliho a stal se rovněž přeborníkem v západním boxu a kickboxu. Když mu bylo 18 let dělal bachaře, ale po dvou letech ho propustili, jelikož byl známým streetfighterem a měl styky s podsvětím. V 60. letech byl jedním z vedoucích mafiánů nechvalně známé 14K triády a měl pod sebou až 500 lidí.

Byl fanatikem bojového umění, vynikal krom boxu v Muay Thai a ovládal severní a jižní čínské kung-fu. Byl velkým přítelem taekwondisty Jang Lee Hwanga a Bruce Leeho, ten se dokonce nechával inspirovat jeho tréninkovými metodami. Později dával rady začínajícímu Brandonu Lee. Počátkem 70. let vstupuje do Shaw Brothers, roku 1972 vyhrává kung-fu šampionát v jihovýchodní Asii, což mu umetává cestičku k prvním rolím v martial arts snímcích.

Poprvé na sebe upozornil ve filmu Tiger vs. Dragon (1972) s Yasuaki Kuratou a slávu mu přínáší soudobý akční snímek Black List (1972). Od té doby natáčí v průměru pět filmů ročně, veliký úspěch sklízí s The Bravest Fist (1974), Thou Shall Not Kill... But Once (1975) a v Jumping Ash (1976) dokonale ztvárňuje chladnokrevného zabijáka, který na tehdejší diváky zanechává hluboký dojem. Ke konci 70. let ještě zaujme výkony v Broken Oath (1977), Mysterious Footworks of Kung Fu (1977), The Deadly Breaking Sword (1979), nebo v The Eight Escorts (1980).

Co se týče subžánru bruceploitaion, díky podobné muskulaci s Brucem Lee mu také přicházely nabídky ztvárňovat svého nejlepšího přítele. To ovšem z etických důvodů odmítal, ale ve vedlejších rolích se v bruzlí tématice objevoval poměrně často. Ve svých filmech často odhaloval své vypracované a potetované tělo, zajímal se o akční choreografii a spolupracoval jako choreograf na desítce celulojdů. V 80. letech nezpomaluje z tempa a natáčí stále v průměru pět filmů ročně. Dlužno zmínit role v trhácích Dragon Lord (1982) a Project A 2 (1987) obojí s Jackie Chanem, Profile in Anger (1984) s Lau Kar Leungem, nebo Legacy of Rage (1986) s Brandonem Lee.

Michael Wai Man Chan je momentálně obchodník s vínem, ale u filmu je stále aktivní. Na svém kontě má 167 rolí a prozatím poslední zářez má v The Bodyguard (2016).

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Way Of The Bug
2016 Železný ochránce
2014 大茶飯
2012 Qi shi yao gun
Za zhi
2010 Bad Blood
Chrabří bojovníci
2008 Yi ge hao ba ba
2005 Velké dobrodružství
Wo ya ma fa zi wen
2004 Da wu wei
Návrat draka
2003 Jue zhong tie jin gang
Wang bu liao
2001 Bu si qing mi
Lao fu zi 2001
Mai xiong pai ren
Outburst
2000 Hei she hui.com
Liu mang shi biao
1999 Ban zhi yan
Hei she hui dang an zhi hei jin di guo
Shang di zhi shou
Wonton Love
1998 Hao jiang feng yun
Long zai jiang hu
Xie reng shi leng
Xin gu huo zai zhi shao nian ji dou pian
1997 Ai shang 100% ying xiong
1996 Gu huo zai 3: Zhi shou zhe tian
Jin bang ti ming
Wang Jiao feng yun
Wang Jiao zha 'fit' ren
1995 Mr. X
Xian dai gu huo zi
1994 Jian ren shi jia
1993 Du huo fen qing
Jing hua rou bo jiang jian dang
Nu er dang zi qiang
San du tou qing
Tai Zi chuan shuo
Zuřivý mnich
1992 Cao mang ying xiong
Gai shi ying xiong
Hua! ying xiong
Long teng si hai
Tao xue ging xiong zhuan
Xi lao shi jiang ye
Xin jiang shi xian sheng
1991 Du wang zhi zun
Si da jia zu zhi long hu xiong di
Wu yi tan zhang: Lei Luo zhuan
Wu yi tan zhang: Lei Luo zhuan - Part II
Zhong huan ying xiong
Zhong jian dao
1990 BB san shi
Bo jiao cha lao
Feng yu tong lu
Hu dan nu er hong
Yi dan xiong xin
Zhong Ri nan bei he
1989 Hei dao fu xing
Kai xin ju wu ba
Sha shou hu die meng
Tong gen sheng
Ultra Force 2.
Wo zai hei she hui de ri zi
1988 Fa lu wu qing
Sha chun huang guo
Yi qi liang fu
1987 Jiang hu zheng jiang
Project A 2
Xia cu da zhang fu
1986 Bi gui zhuo
Dědictví vášně
Lau man ying hung
Red Force
Shen tan zhu gu li
Shuang long tu zhu
1985 Gong xi fa cai
Jiao tou fa wei
Leng xie tu fu
Lian huan pao
Tin sai chut gang
Tou qing
1984 Ching wa wong ji
Dian feng kuang long
Wo ai Luo Landu
Wu ming huo
Yi tuo qiu sheng
1983 Kuang qing
Mission Thunderbolt - a.z.
Precious Adolescence
1982 Bo sha
Crimson Street
Lie mo zhe
Oi yan nui san
Pán draků
Ren zhe wu di
Shou xing di yu nu
Xiao zi you zhong
You Friend mie jing
Zei xing
1981 Jin sha shou
Legal Illegals, The
Wu ting
Yi miao jue sheng si
Yuan yin
1980 Eight Escorts
Snake Deadly Act
The Heroes
1979 Feng liu duan jian xiao xiao dao
Hu hwa ling
Qian wang quan wang
Qiang nei qiang wai
Shou kou
Xue rou mo fang
1978 Hei mu
Jiao huo
Lan gui yu che tou
Nan yang tang ren jie
Pi li sha shou
Shi zi mo hou shou
Xiao ao jiang hu
Xuan wo
Za ma
1977 Bandit-bandit internasional
Jiu long cheng feng bo
Jue sha ling
Lang zi di shi san
Po jie
Qian li dan qi zhui xiong
Tie quan xiao zi
Zou de kuai hao shi jie
1976 Gui ji shuang xiong
Lung men bei chi
Tang shan er xiong
Tiao hui
Zhong yuan biao ju
1975 Da du xiao
Nu tao fan
Shao Lin sha jie
Všichni muži jsou bratři
Xi xiao nu ma
1974 Da jiao long
Jue zhao
Long hu tan
Tiao yu fan
Wei ji si fu
Ye mao zi
Yi shan wu hu
1973 Chun man Dan Mai
Ma tou da jue dou
Meng jiao di she long nu
Mo gui tian shi
Xue sa hou jie
1972 E hu kuang long
Hei ming dan
Xue ai

TV seriály

2017 反黑 (TV seriál)
1978 The Spirit of the Sword (TV seriál)
1976 She diao ying xiong chuan (TV seriál)
Shen diao xia lu (TV seriál)

Režijní filmografie

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace