foto

Erich Fiedler

  • nar. 15.3.1901
    Berlín, Německá říše
  • zem. 19.5.1981 (80 let)
    Berlín, Německo

Biografie

Erich Fiedler studoval nejprve literaturu a historii umění. Během studií navštěvoval hereckou školu Maxe Reinhardta a na podzim roku 1922 debutoval na prknech berlínského Německého divadla. Následovala angažmá v Městském divadle v Eisenachu, v Intimním divadle v Norimberku a v drážďanské Komedii. Roku 1932 se vrátil do Berlína. Roku 1933 hrál po boku Theo Lingena v komedii MARION. Tento malý, téměř vychrtlý herec s vysoce postaveným hlasem se na následujících čtyřicet let zabydlel na filmovém plátně a v televizi.

Ač duší komik, zahrál si i pedantsky puntičkářské, až tragické role (DER ETAPPENHASE), nebo pochmurné role (PRAŽSKÝ STUDENT). Během své kariéry natočil přes sto filmů. Byl vyhledávaným představitelem vedlejších rolí, sekundoval např. Heinrichu Georgemu (SENSATIONSPROZESS CASILLA), Marice Rökk (KORA TERRY, FRAUEN SIN DOCH BESSERE DIPLOMATEN), Ilse Wernerové (KÖNIGIN EINER NACHT), Hansi Albersovi (DER TOLLE BOMBERG), Heinzi Rühmannovi (DER JUGENDRICHTER), nebo Lilo Pulverovi (ZLATÉ ČASY VE SPESSARTU).

Od roku 1935 daboval, svůj hlas propůjčil např. Ronymu Moodymu, Davidu Nivenovvi, Peteru Cushingovi, nebo Ferdy Mayneovi (hrál mj. Krolocka v Polanského PLES UPÍRŮ), Philippe Noiretovi a dalším. V polovině sedmdesátých let se Fiedler stáhl do ústraní. Jeho poslední práce pochází z roku 1976. Herec zemřel v Berlíně 19. května 1981 a jeho hrob se nachází na berlínském hřbitově Heerstraße.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1973 Eine Nacht in Venedig
1972 Betragen ungenügend!
Hofball bei Zille - Musikalisches Spiel im Berliner 'Milljöh' (TV film)
Nicht nur zur Weihnachtszeit (TV film)
Schöne Grüße von Adelheid (TV film)
1971 Ich träume von Millionen (TV film)
1970 Die Herren mit der weissen Weste
Kudammgeschichten (TV film)
1969 Josefine - das liebestolle Kätzchen
1968 Der Partyphotograph
Im Ballhaus wird geschwoft (TV film)
Kriminalistické muzeum - Stopa pneumatiky (TV film)
1967 Im Ballhaus ist Musike - Ein Altberliner Tanzvergnügen (TV film)
Předsvatební cesta
Zlaté časy ve Spessartu
1966 Ab morgen haben wir Humor
Bei Pfeiffers ist Ball (TV film)
Der Würger vom Tower
Hurra, die Rattles kommen
Illustrirte Berliner Redoute (TV film)
1965 Ein Zugvogel namens Otto Reutter
1964 1913 (TV film)
Ball der Diebe (TV film)
Bunbury (TV film)
Die Schneekönigin (TV film)
Kammerjungfer (TV film)
Smrtelné paprsky dr. Mabuseho
1963 Ein Windstoß (TV film)
Jack und Jenny
1962 Das Vergnügen, anständig zu sein (TV film)
1961 Fast ein Poet (TV film)
Herr Raymond kommt nicht (TV film)
Robert und Bertram
1960 Der Jugendrichter
Die rote Hand
Hauptmann - deine Sterne
Zwei alte Damen feuern (TV film)
1959 Der Patriot (TV film)
Herbert Engelmann (TV film)
Liebe verboten - Heiraten erlaubt
Lockvogel der Nacht
Schlag auf Schlag
1958 Das gab's nur einmal
Der Meisterdieb (TV film)
Der lachende Vagabund
Hoppla, jetzt kommt Eddie
Lilli - ein Mädchen aus der Großstadt
Mein Mädchen ist ein Postillion
Meine 99 Bräute
Münchhausen in Afrika
Piefke, der Schrecken der Kompanie
Scala - total verrückt
So ein Millionär hat's schwer
1957 Cardillac (TV film)
Der tolle Bomberg
Marguerite durch drei (TV film)
1956 Bestseller (TV film)
Ein Mann muß nicht immer schön sein
Mein Vater, der Schauspieler
Schwarzwaldmelodie
Tausend Melodien
Von zwölf bis zwölf (TV film)
Was die Schwalbe sang
1955 Ihr Leibregiment
Liebe ohne Illusion
1954 Ingeborg (TV film)
Sanatorium total verrückt
1953 Die Kaiserin von China
Einzug der Plagiatoren - 'Man nehme...' (TV film)
Geschiedene Frau, Die
Schlagerparade
Signale aus dem Äther (TV film)
Was nicht im Baedecker steht: Bitte, einsteigen zu Käses Rundfahrt! (TV film)
Weihnachten bei Buchholzens (TV film)
1952 Drei Tage Angst
Man lebt nur einmal
1951 Königin einer Nacht
Unschuld in tausend Nöten
1950 Das Dementi
1948 Fahrt ins Glück
1946 Peter Voss, der Millionendieb
Sag' die Wahrheit
1945 Das Leben geht weiter
Das Mädchen Juanita
Die Jahre vergehen
Frühlingsmelodie
Kamerad Hedwig
1944 Der verzauberte Tag
Die Hochstaplerin
Die Zaubergeige
Ein fröhliches Haus
Familie Buchholz
Filharmonie
Ich habe von dir geträumt
Neigungsehe
Pan Sanders žije nebezpečně
1943 Der kleine Grenzverkehr
Ein Mann für meine Frau
I pagliacci
Lache Bajazzo
Leichtes Blut
1942 So ein Früchtchen
Velký stín
1941 Ehe man Ehemann wird
Frauen sind doch bessere Diplomaten
Himmelblaue Abendkleid, Das
Immer nur-Du!
Männerwirtschaft
Pedro má viset
Was eine Frau im Frühling träumt
1940 Das Mädchen von St. Coeur
Das leichte Mädchen
Kora Terry
Má dcera to nedělá
Rote Mühle
Slečna sekretářka
Verliebtes Abenteuer
1939 Der Polizeifunk meldet
Der grüne Kaiser
Hochzeit mit Hindernissen
Manželství po kapkách
Milenka
Onkel Fridolin
Sensationsprozess Casilla
Stimme aus dem Äther, Die
Tchyně má vždycky pravdu
Wenn ein kleines Mädel spielt
1938 Das große Abenteuer
Der Fall Deruga
Hochzeitsnacht
Kleines Bezirksgericht
Rätsel um Beate
Tajemné dobrodružství
Verklungene Melodie
Wer bist Du?
1937 Der Etappenhase
Der andere Mann
Gänseknöchlein
Jüngens riecht Lunte
Land der Liebe
Oh, diese Ehemänner
Poslíček lásky (německá verze)
Pozor na lásku
Sedm políčků
Utrpení a láska ženy
Womit schnurrt die Katze?
1936 Das Hermännchen. Nee, nee, was es nich' alles gibt
Das Mädchen Irene
Eskapade
Fünf Personen suchen Anschluss
Hra na palubě
In 40 Minuten
Inkognito
Intermezzo
Männer vor der Ehe
Münchhausens neuestes Abenteuer
Onkel Bräsig
Patentkunstschloss
Paul und Pauline
Rolf hat ein Geheimnis
Savoy-Hotel č. 217
Skandal um die Fledermaus
Stradivaris Schülergeige
Susanne im Bade
Wird Schulte verhaftet?
1935 Achte mir auf Gakeki
Alle Tage ist kein Sonntag
Der Mann mit der Pranke
Die Frauen haben es leicht
Die Saat geht auf
Eine Seefahrt, die ist lustig
Grüne Domino, Der
Ich war Jack Mortimer
Kozák a slavík
Mein Leben für Maria Isabell
Pražský student
1934 Am Telefon wird gewünscht
Aufschnitt
Das Blumenmädchen vom Grand-Hotel
Das Geschäft blüht
Die Liebe siegt
Die beiden Seehunde
Die einsame Villa
Schwarzer Jäger Johanna
Spork'schen Jäger, Die
1933 Das Lied vom Glück
Flucht nach Nizza
Kavalíři od Maxima
Nebojte se lásky
Páže z hotelu Dalmasse
Zuzana ve vaně
1932 Štěstí přes noc

TV seriály

1975 Beschlossen und verkündet (TV seriál)
1974 Unter einem Dach (TV seriál)
1973 Lokaltermin (TV seriál)
1972 Die Ivan-Rebroff-Show (TV seriál)
1971 Hei-Wi-Tip-Top (TV seriál)
1970 Drüben bei Lehmanns (TV seriál)
1969 Meine Schwiegersöhne und ich (TV seriál)
1964 Krimi-Quiz - Amateure als Kriminalisten (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)
1962 Jedermannstraße 11 (TV seriál)
1961 Die Rückblende (TV seriál)
Heinz Erhardt Festival (TV seriál)
1959 Gesucht wird Mörder X (TV seriál)

Dokumentární

2014 Achtung, Birgit! Interview mit Birgit Bergen - a.z.

Host

TV pořady

1971 Guten Abend, Nachbarn (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky