foto

Fosco Giachetti

  • nar. 28.3.1900
    Livorno, Itálie
  • zem. 22.12.1974 (74 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Ve třicátých a čtyřicátých letech patřil herec Fosco Giachetti k předním milovníkům italského filmu, u nás jej známe spíše až z pozdějších vedlejších rolí. Pocházel z Livorna, s divadlem začínal u několika společností v Toskánsku, herectví se ostatně věnoval již jeho starší bratr Gianfranco Giachetti (1888-1936). První zkušenosti na jevišti získával pod vedením slavného herce Ermeta Zacconiho, později účinkoval ve společnosti Tani Pavlovové, herečky ruského původu, ve třicátých letech hrál s Renatem Cialentem.

K filmu se Fosco Giachetti dostal až ve třicátých letech a jeho debutem byla vedlejší role v Bonnardově detektivce ZMIZELÁ SMLOUVA (La trattatto scomparso, 1933), první větší příležitost dostal v příběhu ze života důstojníků BÍLÁ ESKADRONA (Lo squadrone bianco, 1936). Tento film spadá do okruhu propagace italského fašismu, ať už skryté nebo otevřené, a s tímto typem filmů bývá Fosco Giachetti často spojován. Se svou mužnou tváří a chraplavým hlasem se však stal jedním z idolů tehdejší doby. Dvakrát získal Volpiho pohár pro nejlepšího herce na festivalu v Benátkách, a sice za filmy VÝSTŘEL (Il colpo di pistola, 1942) a BENGHÁZÍ (Benghasi, 1942).

Úspěchy mu přinášely i role v historických kostýmech, jednu z hlavních postav hrál v PÁDU KARTÁGA (Scipione l′africano, 1937), titulní roli slavného hudebního skladatele ztvárnil v životopisném filmu TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938). Hlavní roli mu nabídl také film zasazený do španělské občanské války ALCAZAR (L′assedio dell′Alcazar, 1940), který patřil k ukázkovým produktům fašistické propagandy a všem zúčastněným umělcům byl po válce vyčítán (v roce 1941 byl nicméně na festivalu v Benátkách oceněn nejvyšší trofejí, Mussoliniho pohárem). Z jeho dalších vystoupení před kamerou stojí za zmínku pozoruhodný výkon po boku Alidy Valli ve filmu ŽIVOT ZAČÍNÁ (La vita ricomincia, 1945).

Po válce nastal ve filmové kariéře Fosca Giachettiho jistý útlum, jednak byl již ve věku, kdy nemohl být prvním milovníkem, kromě toho s sebou také nesl cejch herce spojovaného s fašistickými propagandistickými filmy. K době závěru války se vrátil velkou příležitostí Reného Clémenta ve francouzském filmu KRYSY (Les maudits, 1946), zaujal také jednou z hlavních rolí v italské adaptaci BRATŘÍ KARAMAZOVÝCH (Il fratelli Karamazoff, 1947). Začal znovu hrát více v divadle, později navázal také spolupráci s televizí.

Padesátá léta přinášela Giachettimu již jen vedlejší role, ve filmu DŮM VZPOMÍNEK (Casa Ricordi, 1954) se na podstatně menším prostoru vrátil ke své někdejší roli Giuseppe Verdiho, po boku slavného francouzského komika Fernandela hrál v komedii ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH (Sous le ciel de Provence, 1956). Na přelomu 50. a 60. let dostal několik nabídek od tvůrců tehdy velmi populárního žánru filmů sandálu a meče (DOBYVATEL ORIENTU – Il conquistatore dell′Oriente, 1960; ACHILLŮV HNĚV - L′ira di Achille, 1962).

Více než ve filmu pracoval v šedesátých letech pro televizi, kde účinkoval v řadě adaptací literárních předloh (HRABĚ MONTE CHRISTO – Il conte di Monte Cristo, 1966; Z MÝCH ŽALÁŘŮ – Le mie prigioni, 1968). Poslední role před kamerou odehrál v Bertolucciho KONFORMISTOVI (Il conformista, 1970) a po boku J. P. Belmonda ve filmu NÁSLEDNÍK (L′héritier, 1973).

Fosco Giachetti zemřel následkem infarktu v Římě 22. prosince 1974 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 We the Living
1973 Následník
1971 Scipione detto anche l'africano
1970 Konformista
1967 Mujer de otro, La
1965 Samba
1964 Fils de Tarass Boulba, Le
1963 Giacobbe ed Esau
Giacobbe, l'uomo che lottò con Dio
Taras Bulba, il cosacco
1962 L'ira di Achille
Monaca di Monza, La
1961 Il relitto
1960 Conquistatore dell'Oriente, Il
L'homme aux cent visages
1958 Un uomo facile
1956 Čtyři kroky do nebe
1954 Casa Ricordi
1953 Šibeničník
1951 Quattro rose rosse
1950 Falsari, I
Le Château de Verre
Romanticismo
1948 Una lettera all'alba
Uomini sono nemici, Gli
1947 Cuatro mujeres
I fratelli Karamazoff
Krysy
L'altra
Nada
1946 Addio, mia bella Napoli!
Notte di tempesta
1945 Abito nero da sposa, L'
Il sole di Montecassino
Vita ricomincia, La
1943 La statua vivente
Una piccola moglie
1942 Addio Kira!
Benghází
Inferno giallo
Labbra serrate
Noi vivi
V záři reflektorů
Výstřel
1941 L'amante segreta
Nocturno
Nozze di sangue
Směj se paňáco
1940 Alcazar
Dcera zeleného korzára
La peccatrice
Senza cielo
1939 Carmen fra i rossi
Premiéra Butterfly
Uragano ai tropici
1938 L'ultima nemica
La signora di Montecarlo
Napoli che non muore
Orgoglio
Tři lásky Giuseppa Verdiho
1937 Pád Kartága
Sentinelle di bronzo
1936 Bílá eskadrona
Cuor di vagabondo
Fiordalisi d'oro
Tredici uomini e un cannone
1934 Creature della notte
L'ultimo dei Bergerac
Luci sommerse
1933 Il trattato scomparso

TV seriály

1970 Cinque giornate di Milano, Le (TV seriál)
Le terre del sacramento (TV seriál)
1967 I promessi sposi (TV seriál)
1966 Conte di Montecristo, Il (TV seriál)
Madame Curie (TV seriál)
1965 David Copperfield (TV seriál)
1964 I miserabili (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky