foto

Ciccio Ingrassia

  • nar. 5.10.1922
    Palermo, Sicily, Itálie
  • zem. 28.4.2003 (80 let)
    Roma, Itálie

Biografie

Italský komik a herec Ciccio Ingrassia se narodil jako Francesco Ingrassia 5.října 1922 v Palermu na Sicílii. Narodil se jako čtvrtý z pěti dětí v rodině ve velmi skromných podmínkách. Od dětství měl malý zájem na vzdělání. Přesto se mu podařilo získat alespoň vzdělání základní školy, i když s mnoha problémy, protože nebyl dobrý hlavně v matematice. V dospívání, zkoušel a vystřídal různá povolání jako holič, tesař, švec či řezník.

Přibližně od roku 1938 se začala projevovat jeho vášeň pro svět showbyznysu a začal vystupovat na soukromých akcích, kde úspěšně napodoboval některé vtipy Tota (1898-1967) italského komika, který se stal jeho idolem. Jeho skutečný debut na prknech jeviště byl ale o několik let později. Přesněji roku 1944 v Bar degli Artisti. Na konci války se pak přesunul do Turína, kde spolu s Gino Bramierim uvádějí žánr parodie, který se začíná těšit přízni veřejnosti.

V padesátých letech se pak setkává s Franco Franchim a oba dva rodáci z Palerma začínají právě v ulicích tohoto města se svými baladami, scénkami, imitací a vtipkováním, čímž baví veřejné shromáždění lidí v okolí. V divadle spolu debutují v roce 1954, a to v divadele Costa v Castelvetranu na Sicílii. Domenico Modugno pak oba protagonisty uvedl v hudební komedii RINALDO IN CAMPO. Tato komedie o hrdinovi typu Robin Hood byla velice úspěšná a premiéru měla v Turíně 12.9.1961, při příležitosti oslav 100 let sjednocení Itálie. Komedie se pak dočkala dalších vydání a to roku 1987 a 2011 (samozřejmě již s jiným obsazením). Poprvé se oba výrazněji objevují ve filmu roku 1961 v menších rolích pašeráků ve snímku APPUNTAMENTO A ISCHIA v režii Mario Mattoliho. K úspěchu této dvojice zajisté přispěl i režisér a scénárista Lucio Fulci (17.6.1927-13.3.1996), který oba protagonisty obsadil roku 1962 jako Franca Cocuzzu a Ciccio Fisichellu do filmu I DUE DELLA LEGIONE STRANIERA. Později s nimi spolupracoval na dalších úspěšných filmech. Jako třeba I DUE EVASI DI SING SING (1964), nebo 002 AGENTI SEGRETISSIMI (1964). Franco a Ciccio byli velice úspěšní a populární v parodiích na známé filmy. Například na westerny PRO PÁR DOLARŮ (1964) a HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (1966), přicházejí s parodiemi PRO TRN V OKU (PER UN PUGNO NELL'OCCHIO) – 1965 a IL BELLO, IL BRUTO, IL CRETINO (1967). K filmu HÁDEJ KDO PŘIJDE NA VEČEŘI (1967), přicházejí s filmem HÁDEJ KDO PŘIJDE NA SVAČINU (1969). V letech 1964 a 1966 hráli přibližně ve čtyřiceti filmech. Oba dva pracovali v tomto kolotoči filmů poctivě a tvrdě, oba si uvědomovali důležitost práce, bez které nechtěli být. Na vlastní kůži si vyzkoušeli ve svých začátcích chudobu a nedostatek práce. Za svoji kariéru hráli společně ve více než 100 filmech. Tempo bylo závratné a dokázali natočit 12 filmů za rok, tedy během měsíce byl hotový vždy jeden film. Jejich vztah nebyl ale vždy idylický. Franco byl Cicciou obviněn z velikášství, zatímco Franco vytýkal Cicciovi určitou aroganci. Největší krize mezi oběma byla v pozdních šedesátých letech a na počátku let sedmdesátých, kdy šel každý svou cestou kariéry, ale koncem sedmdesátých let se jejich cesty opět spojily.

Během období kdy nespolupracoval s Francem, pokračoval Ciccio ve vlastní kariéře. Ztvárnil mnoho rolí, například šíleného strýce Tea ve Felliniho filmu AMARCORD (1973), nebo Voltrana ve filmu TODO MODO (1976). Za tuto roli obdržel roku 1976 Stříbrnou stuhu (cenu italského národního svazu filmových novinářů) za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Jako nejlepší herec ve vedlejší roli byl oceněn ještě jednou a to roku 1991 za roli Gaetana Scarfiho ve filmu CONDOMINIO (1991). Za tuto roli obdržel David di Donatello Awards.

Ciccio si vyzkoušel film také jako režisér a otevřel i filmovou produkční společnost Ingra (Ingra Cinematografica). Ciccio byl první volbou pro obsazení hlavní role ve filmu BIO RÁJ (Nuovo cinema Paradiso) – 1988, ale nakonec byl do role obsazen Philippe Noiret. Naposledy se Ciccio objevuje roku 1996 v hororu FATAL FRAMES: FOTOGRAMMI MORTALI v roli Beggara.

Již po smrti Franca Franchiho byl Ciccio vyznamenán 2.června 1995 Řádem za zásluhy o italskou republiku. Jeho manželkou byla až do jeho smrti Sara Cali a měli jediného syna Giampiera (*18.11.1961), který je také divadelním hercem. Ač přestal Ciccio roku 1996 po smrti Franca kouřit, od roku 2001 trpěl respiračními problémy a zemřel v Římě 28.dubna 2003 obklopen svými blízkými. Jeho smrtí se uzavřela jedna kapitola italského humoru a satiry. Památce Ciccia a Franca byl věnován film COME INGUAIAMMO IL CINEMA ITALIANO, který roku 2004 natočili Daniele Ciprì a Franco Maresco.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1996 Fatal frames: Fotogrammi mortali
Giovani e belli
1995 Číšníci
1994 Via del cibo, La
1991 Condominio
1990 Viaggio di Capitan Fracassa, Il
1988 Bohème, La
Domani accadrà
1984 Kaos
1981 Crema cioccolato e pa...prika
1979 Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!
1976 Todo modo
1975 Bianchi cavalli d'Agosto
Cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianza, Il
L'esorciccio
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Farfallon
Franco e Ciccio superstars
Paolo il freddo
1973 Amarcord
1972 Continuavano a chiamarli i due piloti più pazzi del mondo
Continuavano a chiamarli... er più e er meno
I 2 gattoni a nove code... e mezza, ad Amsterdam
I due figli di Trinità
La violenza: Quinto potere
Panáček ze dřeva
Storia di fifa e di coltello - Er seguito d'er più
1971 Clan dei due borsalini, I
Due assi del guantone, I
Due della formula uno alla corsa più pazza pazza del mondo, I
Due maghi del pallone, I
Due pezzi da novanta, I
Ma che musica maestro
Mazzabubù... quante corna stanno quaggiù?
Ozbrojme se a odjeďte!
Riuscirà l'avvocato Franco Benenato a sconfiggere il suo acerrimo nemico il pretore Ciccio De Ingras?
Scusi, ma lei le paga le tasse?
Venga a fare il soldato da noi
1970 Due bianchi nell'Africa nera
I due maggiolini più matti del mondo
Ma chi t'ha dato la patente?
Nel giorno del signore
Principe coronato cercasi per ricca ereditiera
Satiricosissimo
W le donne
1969 Don Chisciotte e Sancho Panza
Don Franco a Don Ciccio v kritickém roce
Due magnifici fresconi, I
Franco e Ciccio sul sentiero di guerra
Franco e Ciccio... ladro e guardia
Franco, Ciccio e il pirata Barbanera
Indovina chi viene a merenda?
Lisa dagli occhi blu
1968 2 deputati, I
American secret service: cronache di ieri e di oggi
Brutti di notte
Ciccio perdona... Io no!
Due crociati, I
Due deputati, I
I due pompieri
L'Oro del mondo
Nipoti di Zorro, I
Rozmar po italsku
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
Barbieri di Sicilia, I
Bello, il brutto, il cretino, Il
Come rubammo la bomba atomica
Due rrringos nel Texas
Dva četníci
Franco, Ciccio e le vedove allegre
Il lungo, il corto, il gatto
Nel sole
Stasera mi butto
Zanzaroni, I
1966 Come svaligiammo la banca d'Italia
Dr. Goldfoot a jeho sexbomby
Due figli di Ringo, I
Due mafiosi contro Al Capone
I due sanculotti
Tardone, Le
Veneri in collegio
1965 002 operazione Luna
Come inguaiammo l'esercito
Due mafiosi contro Goldginger
Due parà, I
Due sergenti del generale Custer, I
Due toreri, I
I figli del leopardo
Io uccido, tu uccidi
Latinský milovník
Letti sbagliati
Per un pugno nell'occhio
Soldati e caporali
Veneri al sole
Válka po italsku
1964 002 agenti segretissimi
Amore facile
Amore primitivo, L'
Cadavere per signora
Canzoni, bulli e pupe
Due evasi di Sing Sing, I
Due mafiosi nel Far West
Due mattacchioni al Moulin Rouge
Due pericoli pubblici, I
I due mafiosi
Maniaci, I
Marziani hanno dodici mani, I
Mostro e mezzo, Un
Scandali nudi
Sedotti e bidonati
Sette vipere: Il marito latino, Le
1963 Avventura al motel
Gli imbroglioni
La donna degli altri è sempre più bella
Nejkratší den
Obiettivo ragazze
Queste pazze pazze donne
Tutto è musica
Vino whisky e acqua salata
1962 Cinque marines per cento ragazze
Due della legione straniera, I
Due samurai per cento geishe
Il mio amico Benito
Massaggiatrici, Le
Motorizzati, I
Tre nemici, I
1961 Appuntamento a Ischia
Gerarchi si muore
L'onorata società
Maciste contro Ercole nella valle dei guai
Poslední soud
Pugni, pupe e marinai

TV seriály

1992 Avanspettacolo (TV seriál)
1989 Io Jane, tu Tarzan (TV seriál)
1985 Sny a potřeby (TV seriál)
1984 Bene, bravi, bis (TV seriál)
1983 Beauty Center Show (TV seriál)
1972 Avventure di Pinocchio, Le (TV seriál)

Dokumentární

2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio - a.z.
1979 Tortur mit Torte - Wie macht man Klimbim und anderen Tingeltangel? (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1975 L'esorciccio
1974 Paolo il freddo

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky