foto

Philip Jackson

  • nar. 18.6.1948 (70 let)
    Retford, Nottinghamshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Philip Jackson je anglický herec, známý pro ztvárnění mnoha televizních a filmových rolí, především jako šéf inspektora Jappa ve slavné detektivním seriálu POIROT /1989-současnost-2013/ nebo jako Abbot Hugo v kultovním seriálu 80.let ROBIN OF SHERWOOD /1984-1986/.

Jackson se narodil v Retfordu, v hrabství Nottinghamshire. S herectvím začal již během studií dramatu a němčiny na University of Bristol a účinkoval v divadlech v Leedsu, Liverpoolu a Londýně. Mezi jeho významné divadelní počiny můžeme zařadit roli Pozza ve hře Samuela Becketta „Waiting for Godot" /1991/ v divadle Queen's Theatre na West Endu nebo jako postavu Willyho Lomana ve hře Arthura Millera „Death of a Salesman" /2010/ v divadle West Yorkshire Playhouse v Leedsu. Za roli George v dramatu LITTLE VOICE /1998/ byl nominován na cenu Screen Actora Guild Award.

Jeho televizní kariéra zahrnuje mimojiné detektivní seriál A TOUCH OF FROST /1992-2010/, drama seriál FOYLE'S WAR /2002-současnost 2013/, detektivní seriál MIDSOMER MURDERS /1997-současnost 2013/, policejní seriál HEARTBEAT /1992-2010/, komediální sketch show LITTLE BRITAIN /2003-2006/ nebo sitcom LAST OF THE SUMMER WINE /1973-2010/. S Ewanem McGregorem hrál v romantickém dramatu BRASED OFF /1996/ spolu s Petem Postlethwaitem a Tarou Fitzgerald.

Mezi jeho filmovou tvorbu můžeme zařadit krimi drama SCUM /1979/, film podle scénáře Paula McCartneyho GIVE MY REGARDS TO BROAD STREET /1984/, či drama MY WEEK WITH MARYLIN /2011/. V roce 2007 se objevil jako hostující herec ve sci-fi seriálu DOCTOR WHO /1963-1989, 2005-současnost 2013/ v její audio verzi „Valhalla". V roce 2009 hrál jako Gaynorův otec Ray v sitcomu HOME TIME /2009/ společnosti BBC 2. Namluvil hlas Risdy Tarkaana v rádiové verzi dramatu THE LAST BATTLE. V roce 2012 namluvil audioknihu „Gulliver's Travels" a pro BBC 4 v pořadu " Book at Bedtime" namluvil povídku „Three Stations" od Martina Cruze Smithe.

V roce 2011 ztvárnil Jackson postavu Rona v trojdílném komediálním drama seriálu SUGARTOWN společnosti BBC, kde hrál spolu s hvězdou seriálu THE ROYLE FAMILY /1998-2000/ Sue Johnston a Tomem Ellisem, kteří hráli Garyho a Mirandu. Objevil se taky ve videoklipu skupiny A-HA, "Take on Me".

Je ženatý s herečkou Sally Baxter, s kterou má dvě děti, George a Amy.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Peterloo
2014 Patrikův den
2013 Cesta za snem
Nejvyšší nabídka
2012 Spike Island
2011 Město mafie
Můj týden s Marilyn
Žádost o přátelství odeslána
2010 First Men in the Moon, The (TV film)
2009 Margaret (TV film)
2008 Margaret Thatcherová - Dlouhá cesta do Finchley (TV film)
2007 Chci to!
Fanny Hillová (TV film)
Grow Your Own
2005 Dohazovač
Malý výlet do nebe
2004 London (TV film)
Von Trapped (TV film)
2003 Druhá přirozenost (TV film)
2002 Crime and Punishment (TV film)
Cruise of the Gods (TV film)
Intended, The
2001 Do toho
1999 Around the World in 80 Days
1998 Corn Devils (TV film)
Girls' Night
Láska mezi paragrafy
Madam Bette
Tichý hlas
1997 Our Boy (TV film)
Yapian zhanzheng
1996 Odpískáno
1993 15: The Life and Death of Philip Knight (TV film)
Sista dansen
Špatné chování
1992 Thacker (TV film)
1988 Velká očekávání
1987 Our Geoff (TV film)
Čtvrtý protokol
1985 Doktor a ďáblové
1984 Pozdravuj na Broad Street
1983 Pattern of Roses, A (TV film)
Robin Hood a Čaroděj (TV film)
1979 Afternoon Off (TV film)
Spodina
1977 Gentleman samotář (TV film)
Scum (TV film)
Switch-Off
1972 Hammer
1960 The Music Box Kid

TV seriály

2017 Bad Move (TV seriál)
The Good Karma Hospital (TV seriál)
2014 Boomers (TV seriál)
Smrt v ráji (TV seriál)
Rue Morgue (S03E08)
2013 Raised by Wolves (TV seriál)
Playhouse uvádí (TV seriál)
V hadrech (S02E08)
Hercule Poirot (TV seriál)
Velká čtyřka (S13E02)
2011 Sugartown (TV seriál)
2010 Chekhov Comedy Shorts (TV seriál)
2009 Královna (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Chybná teorie (S12E04)
2008 Crooked House (TV seriál)
Harley Street (TV seriál)
Place of Execution (TV seriál)
2005 Funland (TV seriál)
2004 Podfukáři (TV seriál)
The Last Gamble (S01E06)
2003 Grass (TV seriál)
2001 Hercule Poirot (TV seriál)
Zlo pod sluncem (S08E01)
2000 Black Cab (TV seriál)
Hříchy (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt lorda Edgwara (S07E02)
Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)
1998 The Last Salute (TV seriál)
Touching Evil II (TV seriál)
1997 Doteky zla (TV seriál)
1996 Blackhearts In Battersea (TV seriál)
1995 Hercule Poirot (TV seriál)
Případ v ulici Hickory (S06E02)
1994 Downwardly Mobile (TV seriál)
Lloyds Bank Channel 4 Film Challenge (TV seriál)
The Wimbledon Poisoner (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Vánoce Hercula Poirota (S06E01)
1993 Hercule Poirot (TV seriál)
Krádež klenotů v hotelu Grand Metropolitan (S05E08)
Zrcadlo mrtvého muže (S05E07)
Bonboniéra (S05E06)
další epizody (5)
1992 Hercule Poirot (TV seriál)
Nástrahy zubařského křesla (S04E03)
Smrt v oblacích (S04E02)
Vraždy podle abecedy (S04E01)
1991 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada lovecké chaty (S03E11)
Vražda na maškarním plese (S03E10)
Záhada španělské truhly (S03E08)
další epizody (7)
1990 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada na zámku Styles (S03E01)
Záhada Západní hvězdy (S02E09)
Únos ministerského předsedy (S02E08)
další epizody (10)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Sen (S01E10)
Křížový král (S01E09)
Podivná loupež (S01E08)
další epizody (8)
1984 Robin Hood (TV seriál)
Králův šašek (S01E05)
Čarodějnice z Elsdonu (S01E02)
Robin a čaroděj (S01E01)
1980 Coming Home (TV seriál)
Sounding Brass (TV seriál)
The Gentle Touch (TV seriál)
1978 Pennies from Heaven (TV seriál)
1974 Porridge (TV seriál)
Shoulder to Shoulder (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
Last of the Summer Wine (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2006 Starověký Řím: Vzestup a pád impéria (TV seriál)

TV pořady

2000 Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)

Hudební videoklipy

1985 A-Ha: Take on Me (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace