Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 921)

plakát

Já, Olga Hepnarová (2016) 

K filmu "Já, Olga Hepnarová" se nedá přistupovat jako k typickému "českému" filmu.. Rozhodně se nejedná o výpravný snímek, ale spíše o emocionální životopis s uměleckým přesahem.. I přes pomalé tempo je to velmi koukatelné, zážitek umocňuje tíživá atmosféra.. Velmi mě bavilo celkové pojetí filmu, stylově jako vystřižené ze 70. let. Michalina Olszańska se se svou postavou poprala velmi zdatně.. Největší zážitek z hereckého projevu jsem měla od Kláry Melíškové.. Jediné mínus, které pro mě film má je to, že po shlédnutí v sobě mám daleko víc otázek než odpovědí. Doporučuji všem náročným divákům ;-)

plakát

Zbrusu Nový zákon (2015) 

Přinejmenším hodně zajímavý počin. "Zbrusu Nový zákon" je černočerná komedie šmrnclá hlubokou životní filosofií. Zpočátku jsem měla nutkání tenhle "blábol" vypnout, ale nakonec jsem byla stržena abnormální originalitou. Zároveň křehké i humpolácké, citlivé i ironické. Velký filmový zážitek.

plakát

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016) 

Film „13 hodin: Tajní vojáci z Benghází“ zcela určitě není určen pro neamerického diváka. Především první polovina filmu je naprosto zbytečná. Hodně dlouho okecávají úvod. Navíc se většina hlavních hrdinů chovají jako arogantní paka, takže si divák nedokáže s postavami vytvořit bližší vazbu a je mu vlastně jednu, kdo a jak umře. Zkrátit film na polovinu, tak bude mnohem stravitelnější. „13 hodin: Tajní vojáci z Benghází“ jsou typickým klišoidním patrionismem, který se snaží o lehkou vymejvárnu mozku. Jsem pohlaví ženského, takže za mě pekelná nuda okořeněná špetkou akce.

plakát

Les sebevrahů (2016) 

Na tak pěkný trailer je "Les sebevrahů" opravdu brutální slabota.. Z toho by se dalo vytřískat tolik kvalitní duchařiny a nakonec se to motá kolem halucinací a bludů.. Doufám, že někdo jiný tohle téma uchopí pořádně a udělá z něj něco lepšího než popíkovsky natočenou a hodně odfláknutou neatmosférickou "Záhadu Blair Witch" :-(

plakát

Zootropolis: Město zvířat (2016) 

"Zootropolis" (osobně dávám přednost původnímu názvu "Zootopia", který atmosféru města lépe vystihuje) není příliš originálním příběhem, je to animovaná variace na klasické devadesétkové detektivky. Do hlavní role autoři postavili (jak je to nyní moderní) ženu-králičici. Město "Zootopia" je velmi pěkně vykresleno. Líbí se mi důraz na detail. Je to film postavený na přátelství. Dobro je dobrem a zlo zlem. Děj je chytlavý, příběh sladký a pointa stravitelná. Na mě asi moc černo-bílé, ale radost udělá dětem i dospělým ;-) Sympatie ve mě vzbuzuje lehkost vyprávění bez přílišného tlačení na humornou stránku, jak je u animáků zvykem. Podobný duch jako u "Cars".

plakát

Padesátka (2015) 

Naprostý blábol, který jen letmo připomíná komedii.. Nemám nic proti ztřeštěnému scénáři a nesofistikovaným dialogům.. "Padesátka" bohužel obsahuje tolik zbytečně pronesených sprostých slov, že by se jimi mohla dláždit dálnice z Prahy do Brna.. Celá kostra příběhu stojí na minulosti jednotlivých postav, která je zašmodrchaná jako sluchátka zapomenutá týden v batůžku.. Divák čeká, jestli závěrečná pointa nebude průhledná už od začátku a stočí se jiným směrem.. Bohužel ne, to by nesměl být brakoidní český film.. Ztráta času a pomalé mučení mozkových buněk.. Jediné, co pobavilo je dvojí výklad názvu filmu..

plakát

Tajemství jejich očí (2015) 

Čekala jsem syrový, napínavý a vyhrocený thriller a dostala jsem ospalé vyprávění ze zákulisí FBI, které je především postaveno na politikaření.. Julia Roberts hraje zlomenou matku, prosto má pouze na pár scénách, i když závěrečná zápletka je na ní postavena. Nicole Kidman (ne)dodává "Tajemství jejich očí" chladný sex-appel.. Nejlépe si herecky stojí asi Chiwetel Ejiofor, který vlažný scénář bohužel jiskrou naplnit nedokáže. Lehce odfláknuto, i když šťáva se z toho snadno vymačkat dala..

plakát

Dallas 63 (2016) (seriál) 

Tenhle seriál je na rozdíl od seriálu z pera mistra Kinga „Pod kupolí“ úplně jiný level. Trošku jsem se zpracování obávala, ale nebylo proč. „11.22.63“ má hlavu a patu a postavy se mnoho od původního zpracování neodchylují. James Franco byl asi nejlepší možná volba. Jako milovník éry šedesátých let jsem si každý díl plnými doušky vychutnávala – ta auta, to oblečení, ty účesy, ta hudba, ten čistší svět – prostě pecka.. Příběh mě bavil už v knize, takže není o čem polemizovat. Z pozice fandy dávám plný počet :-D

plakát

Viktor Frankenstein (2015) 

Klasický příběh o Frankensteinovi je oprášen. O monstrum v příběhové linii ani tolik nejde.. Vypravěčský hledáček se ustálil na duu vášnivých biologů - šíleného vědce Viktora a jeho pomocníka Igora. Herecky obsazeno kvalitně, bohužel jen James McAvoy přehrává víc než role snese.. Daniel Radcliffe by si naopak zasloužil větší důraz na svou postavu a širší herecký rozmach. Za zmínku také rozhodně stojí bezvadný detektiv v podání Andrewa Scotta. Filmu by slušelo, kdyby se šlo více do hloubky a hlouběji se zachytila psychologie hlavních postav. Proti atmosféře temného, špinavého, vlhkého, dobového Londýna nic nemám, ta by se dala krájet. Kostýmy jsou také velmi vydařené. Dialogy jsou vyšperkované typickou zdvořilou britskou angličtinou. Tempo filmu je pěkně udáváno, ale akčních scén příliš není. Moc se mi líbil důraz na exaktní vědy a medicínu – ukázky z učebnic a různé grafické náčrty. Nejlepší je pro mě bezkonkurenčně scéna s šimpanzem. Film „Viktor Frankenstein“ slibuje horor, ale spíše se jedná o temně romantické viktoriánské drama. Fanoušci krvavého hororu tudíž mohou být zklamáni. Zkrátka klasický příběh přeoraný nanovo a podbarvený moderními vizuálními efekty.. Stvořený pro zábavu, nehledala bych hlubší hodnotu.

plakát

Bella a Sebastián (2013) 

Mám ráda filmy o přátelství se zvířaty.. Mám ráda filmy dějově zasazené do krásné přírody.. Mám ráda filmy zachycující druhou světovou válku.. „Bella a Sebastián“ tohle všechno obsahuje v jednom balení. Režisér Nicolas Vanier dokáže divokou přírodu představit v celé její bolavé kráse. Hrdinové jsou poněkud ploššího rázu, ale možná je to pokus o autentičnost a přirozenost hlavních postav. Scény, které zachycují pouto mezi chlapcem a psem jsou rozhodně nejpovedenější.. „Bella a Sebastián“ je návrat ke klasickému rodinnému dobrodružnému film, jaké jsem ráda sladovala v dětství. V dnešní době se už příliš „londonovek“ bohužel netočí. Na francouzský dobrodružný film hodně dobré, už se těším na druhý díl :-)