Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Recenze (32)

plakát

Setkání na konci světa (2007) 

Pro někoho (mě), kdo objevuje dokument jako autorský žánr, kde se filmová řeč neomezuje na mluvící hlavy a ilustrační obrázky, jde o nevšední zážitek. Přirozeně se tu prolíná čistá fascinace přírodou, ironický komentář, filozofické disputace o lidstvu, nebo roztomilé záběry na tuleně. Hned jak Herzog začal "ostřelovat" obyvatele základny všetečnými otázkami, věděl jsem že mě to bude bavit. Ale i tak jsem byl na konci překvapenej, jak komplexní výpověď o lidech, zvířatech, organismech nebo i ledovcích na tom zapomenutým kontinentu dokázal natočit.

plakát

Kapitán Mike křižuje Ameriku (2007) 

Poměrně nezáživnej záznam Moorovy neúspěšné kampaňe proti znovuzvolení Bushe. Alespoň pár momentů, který dobře přiblíží myšlení američanů a typy argumentů (nebo občas spíše propagandistických technik) jedné či druhé strany tu je.

plakát

Opravdová kuráž (2010) 

Když jsem před třema rokama hodnotil Opravdovou kuráž, hned jsem jí napálil pět hvězd, poněvadž tak dobrej western tu nebyl léta (možná i dekády). Svojí přístupností to byl v kontextu Coenovic filmografie výjimečnej počin - líbil se akademikům i divákům, byl dostatečně výpravnej i syrovej, nesklouzával ke klišé, i když byl věrnej žánru a jeho pravidla přepisoval s citem. Tehdy jsem ale nevěděl, jak rád se k True Grit budu vracet (viděl jsem ji od tý doby asi pětkrát) a že si scény jako smlouvání Mattie, přebrodění řeky, nebo závěrečný sprint o život budu pouštět klidně i samotný. S klidným svědomím ji zařadím po boku největších westernových klasik.

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) 

Takovej hollywoodskej Polski film s mnoha "inside jokes". A i když jsem zrovna s touhle hereckou klikou relativně obeznámenej, na dobrou zábavu to nestačilo. Půl hodiny co skončily titulky a nezbylo moc - žádná ikonická scéna, hláška, gag. Hoši si zablbli (představuju si, že film vymýšleli podobně jak Franco s Rogenem pokračování Pineapple expressu), přeju jim to, ale pro mě to tentokrát není.

plakát

Kouř (1990) 

Vorla jednou v životě políbila múza a zjevil se Kouř - dokonalá komedie/satira/detektivka/muzikál/love story - rozhodně nejpřesvědčivější "účtovací" film po revoluci a jeden z nejlepších českých filmů všech dob. Tu je má poklona, víc není třeba dodávat.

plakát

Revival (2013) 

Co se Nellis teda podařilo - vybrat povětšinou charismatické a sympatické herectvo, kterému se často daří zakrýt tu (myšlenkovou, scénáristickou, režijní) impotenci. Je to takový spojení reklamy a pohádky. Příznačný je, že Revival vůbec nereflektuje politickej rozměr rockový hudby před listopadem, takový téma do veselohry nepatří a vyhnem se mu, i když bylo v minulosti kapely nevyhnutelný. Horší ale je, že to nefunguje ani jako čistá zábava.

plakát

Hořící keř (2013) (TV film) 

Pro Hořící keř bych použil adjektiva jako záslužný, důstojný, výchovný, což obvykle nebývají nejvyšší hodnoty filmového umění. Bídná bilance českého "účtujícího" filmu jim však dává jiný rozměr a nutí mě jít s hodnocením na pět. Jasně, mám výhrady - je to jednostranný, až ideologický dílo (což mně osobně nevadí, ale chápu, že někomu může), ztrácí čas nadměrným vysvětlováním (všude spousta cedulí, postulování zřejmého), manipuluje divákem (často pomocí zvuku) aj. Důležitý ale pro mě je, že jde o reprezentativní (to samo stačí na pět hvězd) a přitom srozumitelnou výpověď o době a jejích základních morálních rozporech. Prostou karikatur, prostou redukování, prostou omlouvání. Velmi mě také potěšilo české a slovenské herectvo, které pod taktovkou Holland zaválelo. Zvláštní pochvala Jaroslavě Pokorné za její sugestivní mateřské utrpení a Martinu Hubovi za perfektní soudružskou dikci. Nejhezčím záběrem je Trojan tlačící auto.

plakát

Joy Division (2007) 

Dokument-pomník o jedný z nejdůležitějších kapel v dějinách populární hudby a městě, který ji zrodilo. A vynikající. Skvěle vyváženej poměr intimity a kontextu, piety a ironie (vzpomíny Sumnera, Hooka, Morrise a Wilsona na Curtisovu smrt). Kdo se chce seznámit s fenoménem Joy Division, nemá lepší možnost. Krom poslechu hudby samotný samozřejmě.

plakát

Oddělen (2011) 

Velmi dobré. Mohlo by si to odpustit ty mentorující promluvy do kamery, ale jinak skvěle napsaný, zahraný, bla bla... Čistě subjektivně, největší přidaná hodnota je ale postava Brodyho jako jedna z mých životních alternativ.

plakát

Terapie láskou (2012) 

Jestliže první půlka filmu (4*) zajímavě načrtla hned několik různě narušených postav, druhá (1*) to svojí touhou po velký katarzi naprosto zabila. Pakárna.