Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (39)

plakát

Zrození národa (1915) odpad!

Jsem dost překvapená tak pozitivním hodnocením film. Ať z pohledu kinetografie filmu přinesl tento film cokoliv, jedná se o jeden z nejvíce racistický filmů, který oslavuje ku klux klan. Interpretace Americké historie v tomto filmu je také dost kontroverzní, kde Americký sever (pro otrkářství) je znázorněn jako obětˇ a lživé popsání období Rekonstrukce a Jim Crow Law.

plakát

A Place at the Table (2012) 

Dokument se zaměřuje na hlad v zemi, která není zemí třetího světa. Zabývá se otázkou, jak je vůbec možné, že jedné z nejvyspělejších zemí, chodí mnoho dětí spát bez večeře. Zabývá se ekonomickou a sociální otázkou hladu, a jak zajistit zdravé přísun potravy dětem. V dokumentu jsou vyprávěny příběhy několika rodin, které jsou lapeny v chudobě a nedostatku.

plakát

Komuna mé matky (2011) 

Dávám tři hvězdičky. Film není špatný, ale je poznat na první pohled , jak moc je prvoplánový. Typické vykreslení hlavních postav, které mají jistou předepsanou cestu a cíl. Diana je strohá a upjatá, přijede ke své matce, která je jejím hippie opakem. Projde krizí a najde lásku, která jí otevře oči. Ano prvoplánový, taky se to snaží vypadat sofistikovaně a i trochu politicky. Tento film má hold hodně děr, postavy jsou ploché a vykonstuované tak, aby to zapadlo do typické americké pohádky s happy endem o sebenalezení. Příjde mi to jako horší verze filmu s Jane Fonda Vlasní pravidla. Až na nějaký úpravy a menší dramatičnost mi přijde jako by Jane Fonda vykrádala sama sebe. Na druhou stranu určité klouzlo tento film přeci má, ale rozhodně neberte své mužské polovičky na tuto podívanou. Myslím si, že by tento film rozhodně neocenili.

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Dávám pět hvězdiček, i když se v seriálu našlo pár slabších dílů. Pro mě Linehan je hvězda tvůrců britkomů a ve spojení s Dylanem Moranem se jedná o jasnou zábavu. Sice Linehan ve své tvorbě využívá stejný vzorec (hlavní 3 postavy a z nich jeden ir) a i většinou stejné herce, přesto vždy vytvoří něco neotřelého a zábavného. Největším tahounem je pro mě Dylan Moran, kterýmu role Bernarda Blacka vyloženě sedla. Hold se dokázal stotožnit s nihilistou, jehož jediným problém je nedostatek vína a jeho zaměsnanes Manny. V seriálu se například mihnul Simon Pegg a Jessica Hynes, kteří si zahráli už ve Spaced nebo v Soumraku mrtvých.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Dávám tomuto filmu 100%. Jediný problém je, že se musíte celou dobu soustředit, jinak vám může uniknout celá pointa. Film je poskládán z propojených a vzájemně prolínajících se příběhů, které jsou postaveny v různých časových obdobích. Samotné postavy z jetnotlivých příběhů jsou propojeny se svými alter egy v jiných příběhů. Celý film je tak mozaikou, jenž si musíte poskládat, aby jste tak získali celkový obraz neuvěřitelného příběhu, který se neomezuje na smrt hlavních hrdinů, ale pokračováním v dalším životě v jiné době. Autor se snaží navodit filozofickou otázku a ukazuje, jak se historie opakuje avzájemné propojení našich životů ve všech časových období a různých místech světa. Tvůrci se tak snažili návazat na autora a my můžeme shlédnout herce v různých rolí. Je fascinující vidět Halle Berry jako novinářku, vědkyni nebo starého čínského lékaře. Herec v jednu chvíli může ztvárňovat muže či ženu, a nebo může být i jiné rasy. Když sem se dívala na film potruhé zahrála jsem si hru, v kterých příběhů najdu jednotlivé herce :-) Celý film je tak komplikované epické dílo s duchovní tématikou. Celé je to doprovázeno překrásnou hudbou. Film mě rozhodně nadchnul.

plakát

Ted a spol. (2009) (seriál) 

Tento seriál hodnotím se 4 hvědičkami asi tak 85%. Asi původně nejvýraznější postavou měl být Ted, ale myslím si, že největší hvězdou tohoto seriálu je Portia de Rosi, která ztvárnila skvěle roli Veroniky. V mnoha aspektech mi tento seriál připomínal o něco lepší seriál 30 rock, i když si také zachovává vysokou úroveň. Veronika je docela podobná postavě Jack Donaghy z 30 rock. Seriál si bere na mušku kariérismus a politiku gigantických firem, která je zesměšňována pomocí sarkasmu a velké nadsázky. Jak už jsem zmínila, Veronika je jedna z nejvýraznějších postav, Portia ztvárňuje silnou nezávislou a úspěšnou ženu s ostrými lokty. V závěsu je dvojice podivných vědců a milostný taneček mezi Tedem a Lindou. Linda ztvárněná herečkou Andrea Anders (známa ze seriálu Joey), představuje pravý opak Veroniky - outsider korporátní politiky. A chudák Ted mezi nimi bruslí. Některé díly jsou o něco slabší, ale tento seriál pobaví sarkastickým a břitkým humorem na soudobou kulturu velkých firem.

plakát

Pravidla zasnoubení (2007) (seriál) 

Další vztahový seriál, který neurazí, ale rozhodně nijak výrazně nezaujme. První hlavnější dvojice Jeffa a Audrey funguje na kontrastu neandrtálec a neurotička, která , musí mít hlavní slovo. Další postavy představují doplňkovou dvojici krasavců, která prezentuje lidi s nižším IQ. První dvojice představuje manželský pár a druhá zasnoubený pár, který se do chomoutu moc nehrne. Aby seriál byl zajímavější, je zpestřen o mpostavu sukničkáře Russell Dunbara. Russell Dunbar je jen velmislabším odvarem Barneyho Stinsona z prvních sérií Himym. Zatímco v Himym se postava Barney velmi povedla a byla výrazným zdojem zábavy ze seriálu, postava Rusella je víceméně založena na snaze být sukničkář, která je zakončena velkým trapasem. Kupodivu seriál měl sedm sezón, což mě překvapuje. Ohodnotila jsem třemi hvězdičkami, asi tak 60%. Když neběží nic lepšího v TV, tak může i pobavit.

plakát

Osudová láska Jany Eyrové (2006) (seriál) 

Jedno z nejlepších zpracování Jany Eyrové. Viděla jsem i filmy z 30. a 50. let, takže mám a čím srovnávat. Skvělí výběr herců, kteří zahráli postavy Jane a Edwarda velice věrohodně. Ruth Wilson ztvárnila hrdou a nezávislou janu Eyrovou velmi skutečně, tak nějak jsem si Janu Eyrovou představovala. Chemie mezi představiteli funguje na jedničku a Toby je neodolatelný. Režisérka vytvořila velice romantické dílo, neřídila se vždy ve všem úplně podle předlohy, a to podle mě byla správná volba. Tak nějak bych si představovala opravdový romantický film.

plakát

Letuška 1. třídy (2003) 

Gwyneth Paltrow mám velmi ráda a myslím si, že je talentovaná herečka. Je opravdu smutné, že hraje v tolika podprůměrných filmech jako je Letuška 1. třídy. Film je předvídatelný a rozhodně nesplňuje podmínky komedie. Já se rozhodně nebavila.

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

Je to jeden z těch zvláštních seriálu, od kterého se neotrhnete. Vseriálu je plejáda skvělých herců, kteří se objevují v různých postavách. První dvě série bych dala 100% hodnocení u té třetí 80%. Tak trochu třetí série začala ztrácet dech, hlavně poslední tři díly. Přesto si seriál udržuje velmi vysokou úroveň. Atmosféra je tíživa a happy end u každé série je hořkosladký. Líbi se mi, jak v jednu chvíli postavu milujete, fandíte jí nebo jí rozumíte, a v dalších dílech jí začnete proklínat a doufat, že se dalších dílů nedožije. Tento seriál velmi dobře kombinuje horor, drama a fantasy. Velmi zvláštní kombinace, která v tomto případě funguje.