Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Království

Království (1994)

Rozhodně zajímavý seriál. Nechci psát, jestli se mi líbil (ano, líbil), ale spíš o tom, jak je postavený. Zdá se mi totiž, jako by na sebe některé dějové linky napříč díly navazovaly jen volně. Jistě, pracuje se např. s opakovanými a variovanými vtipy na příjezd Stiga do práce, nebo na šílenou jízdu smrti sanitky (objevuje se od prvního dílu, ale pointa je odhalena až v posledním díle druhé série; což je tedy asi takový Trierův žertík, jak tam může ten přízrak jezdit před tím, než se stal přízrakem?). Jenže rozhodně ne všechny motivy a vedlejší zápletky pokračují kontinuálně. Otázka vůbec je, jestli u Riget můžeme mluvit o ději - hlavním tématem seriálu je totiž, jak napovídá název seriálu, sama budova nemocnice. Děj je pak vyjádřen jednotlivými postavami, z jejichžto jednání se pak konstituuje celkový smysl seriálu. Kompozice tedy připomíná nejspíše román-řeku s množstvím postav a s několika paralelními dějovými liniemi, což vytváří zvláštní atmosféru neurčitosti - otevřenosti, chcete-li. Složkou tajemna je pak drusseovská, maličko laciná, ezoterika (farář: "Vy si myslíte, že tu mám jen tak náhodou knihu o exorcismu? Mám"), z čehož si Trier taktéž utahuje. Je na každém, jak bude tento seriál pojímat. Já bych se přikláněl k tomu, vnímat ho s maximálním odstupem a spíše jako záměrnou mystifikaci diváka.

Profesionálové

Profesionálové (1977)

Nekorektní humor. Zbraně. Honičky. Drsný funk. Hipsteři. Whisky. Dobře stavěné mladé dámy. Drsný funk. Zbraně. Drsné vtípky. Honičky. Výslechy. Atentáty. Whisky. Bomby. Rvačky. Když k tomuhle výčtu přičtu dva, vlastně tři neuvěřitelně cool hlavní hrdiny, dostávám jeden z nej seriálů.

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa (2004)

Můj tisící ohodnocený film, v tomto případě seriál. Humor tak úchylný, že by se dal skalpelem krájet. Mystifikace dotažená k absolutně stoprocentní stylizaci. Love 80´s. Love Garth Marenghi.

Případy 1. oddělení

Případy 1. oddělení (2014)

[EDIT] Menší prostor pro Vladyku je jednoznačné plus. 3. díl OK i se zásahem poručíka Sršně :) Po úvaze přidávám jednu hvězdičku za scénář a dialogy. Btw. Polívkovi ta role sedne. Celkově: jeden z nejlepších českých po-revolučních seriálů (v ranku kriminálních možná to nejlepší).