Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (115)

plakát

Pozadí událostí (2022) (seriál) 

Podezírám seriál, že chce škádlit diváka :-) Je to satira z univerzitního prostředí (a postava docenta Bohdanovského píše "univerzitní romány"); zároveň parodie na korektnost a také detektivka (nebo dokonce satira z detektivního prostředí?). Přechází mezi nadhazováním společenských problémů k zamyšlení a karikaturou. Dělá si legraci ze stereotypů a obrací je - nestíhající univerzitní učitel, který musí do školky pro dítě. Vtipně eklektické dílo, nad kterým se diváci nemůžou shodnout, čím vlastně je - podobně jako se postavy dohadují, jestli ten erotický román je porno nebo satira. Dialogy mají švih, je v nich vtip, špičkování, krásně uvěřitelně se proplétají a odrážejí profesi dané postavy (vytříbené pohotové odpovědi docenta anglistiky, který se nenechá vyvést z míry děkankou; obzvlášť u českých filmů mě chabé dialogy často iritují, tady jsem si vyloženě pochutnala). Katarzia je perfektní: v jejích pár scénách jsou zhuštěné všechny umělecko-životní problémy :-) A je vlastně někdo záporák, nebo jsou všichni jen odstíny šedé?

plakát

Ted Lasso (2020) (seriál) 

Pohodový vztahový seriál ze sportovního prostředí s příjemně pozitivní, až motivační atmosférou (ovšem ne nijak povrchně a prvoplánově, jak bývá pro US filmy typické). Doporučuju, pokud si v životě potřebujete dobít trochu mezilidského optimismu - a to je co říct, protože vztahové seriály mě nebaví a fotbal nemám ráda! :-) První série je víc komediální, další dvě spíš řeší postavy a jejich osobní problémy, různé soupeření, neporozumění... Ale je to celé takové optimistické, všichni se snaží, vlastně by si chtěli rozumět, a postupně se jejich charaktery nenásilně a celkem uvěřitelně vyvíjejí, a nakonec se samozřejmě podpoří a spolupracují. Všemu vládne vždy pozitivní a v podstatě povahově dokonalý trenér Ted, který vždy ví, jak si poradit, jak napravit vztahy a stmelit tým. Po vizuální stránce je seriál všudypřítomné sportovní oblečení a převážně šatna a hřiště, ale naštěstí ho zpestřují outfity a účesy ex-modelky Keeley. (Tak zbývá jen záhada, zda Roy Kent je skutečný, nebo CGI postava z FIFA 🤔😉)

plakát

Anomalisa (2015) 

Kromě neobvyklého vizuálního pojetí (které mi ale přišlo příliš divně realistické na to, aby mě esteticky potěšilo) film nepřináší nic. Pořád jsem čekala, kdy to "začne" (zdejší obsah nevystihuje děj ani ducha filmu: "Lisa vrátí Michaelovi chuť do života" - žádný takový zvrat, maximálně ubohý záchvěv na jeden večer). Kaufmanův film Adaptace patří mezi moje nejoblíbenější. Ale tady nebyl žádný nadhled, laskavost, naděje, zrnko pohlazení po duši... a dokonce, když už teda, ani pořádná deprese - jen prázdnota a marnost. Nebo právě ta zbytečnost a absence pocitu je umělecky vyjádřená deprese? Pak tohle videjko měl autor ukázat jen svému psychologovi (ještě že, nebo možná právě proto, mělo jen hodinu a půl). Doufám, že se z toho nakonec dostal.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Filmařsky perfektní, vyladěné dialogy, postavy s propracovaným příběhem. Napětí - divák tuší, že některé postavy nejsou tím, kým se zdají být (jen neví které), a očekává něco temného. I přes fakt dlouhou stopáž a dlouhé pomalé představování postav jsem se ani chvíli nenudila. Ale - chybělo tomu nějaké to "wow", film nepřinesl něco "víc", nezanechal dojem. Nebýt nějakého toho rozprsklého mozku nebo vodotrysku krve (v poslední části filmu), nepoznala bych, že je to Tarantino. Ovšem tentokrát mi tam chyběl ten jeho (když už to násilí musí být) švih, nadhled, uvolněnost, vtip... Tohle násilí trochu připomínalo béčkový film, kde se za každou cenu musí vymyslet scéna, v které by se dala použít konzerva rajčatového protlaku. ***-****

plakát

Pašerák (2018) 

Když jste v pohodě týpek, důchodový věk má své cool výhody a přináší nové možnosti a zážitky. Tedy aspoň v drogovém byznysu.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

"We really did have everything, didn't we. When you think about it."

plakát

Zlý časy v El Royale (2018) 

Pár hlavních postav přijíždí do zapadlého motelu El Royale, zdlouhavě se ubytovávají, zběžně se představí, děj se rozjíždí pomalu a poklidně, ale vy už tušíte, že všechno asi bude jinak… Film bych neoznačila jako mysteriózní, ani thriller, spíš drama, černá komedie. Taková pomalejší, upovídanější, komornější tarantinovka.

plakát

Americký zabiják (2017) 

Lepší než jsem čekala podle zdejšího hodnocení. Oceňuju hlavně logické chování postav a svižný děj. Michael Keaton film hodně pozvedl, ale slaďoušovi v hlavní roli jsem jeho zkušenosti a schopnosti moc nevěřila.

plakát

Bosé nohy v parku (1967) 

Vtipně zobrazuje, jak muž a žena odlišně vnímají některé věci, a neshody kvůli tomu. Inspirace pro společné soužití :-) Pár scén je možná zbytečně moc ukecaných a mohly být svižnější, ale jinak dokonalost.