Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Vzpomínám si, že Blade Runner byla jedna z prvních VHS kazet, kterou jsme si pořídili a i přes otřesný dabing a fakt, že jsem ve svých 7 letech absolutně nevěděl, která bije, jsem sedával před televizí jak přikovaný. I dnes chrochtám blahem nad každým filmovým políčkem této temné sci-fi vize budoucnosti. Forma posunuje samotný obsah velmi vysoko, jelikož, dle mého názoru, hlavní myšlenka celého filmu je dosti průhledná, avšak diváka notně nutící k zamyšlení. To, co činí Blade Runner tak jedinečným zážitkem, je bezesporu originalita pojetí a nadčasovost tématu, jejímž důsledkem je vlastně nezájem diváků v době uvedení do kin a nabytí statu kultu až v průběhu dalších dvou dekád. S výborným futuristickým vizuálem jde ruku v ruce Vangelisovo hudební kouzlení, asi to nejlepší, které v rámci své soundtrackové tvorby předvedl. I přes rozdílné vyznění té úplně první kinoverze tak nedávno zhlédnutého director´s cut, nedělám rozdíly v hodnocení. ***** pro obě verze.

Star Trek VI: Neobjevená země

Star Trek VI: Neobjevená země (1991)

Poslední a zároveň nejlepší díl s Kirkovým ansámblem. Lepší rozloučení jsem si snad ani nemohl přát. Po úděsně trapném pátem dílu tu máme závažnou zápletku týkající se spojenectví Federace s Klingonskou říší, kterému ne všichni na obou stranách přejí. Kirk je obviněn neprávem z atentátu na klingonského kancléře a nakonec odsouzen na doživotí kutat dilithium na věčně zmrzlém asteroidu. Po útěku z vězeňské kolonie musí zabránit dalšímu krveprolití a stejně tak musí svést boj s vlastní předpojatostí vůči klingonské rase. Režie se podruhé ujal Nicholas Meyer a i podruhé bez výhrad, vrátil Star Treku vážnost, hlášky v pravý čas a doboru akci. Absence Goldsmithe protentokrát mrzet nemusí, Cliff Eidelman přišel s velice zdařilou hudbou s hodně nosným hlavním tématem. 91%...ale nostalgie mému hodnocení přidala.

Star Trek

Star Trek (2009)

Star Trek: Epizoda I aneb "Jak to všechno (ne)začalo." Abrams konečně vypustil do světa svoje dlouho očekávané dítko. Před návštěvou kina se mi dostavoval nepříjemný pocit, jak to asi dopadne, když se té doposud velice konzervativní látky ST světa pustí někdo se zcela určitě jiným přístupem. Tak tedy jak to dopadlo. Jakožto fanoušek (rozuměj ne pravověrný trekkie) jsem z kina odcházel ohromený, nevědom si přítomného času ani prostoru a s nostalgickou slzou na krajíčku. Nicméně po vstřebání tohoto bombastického zážitku vylezlo na povrch pár výtek. Děj byl opravdu ne až tak komplikovaný, k jeho dobru přispělo (ne poprvé ani naposled ve ST vesmíru) použití cestování časem a paradoxů. Logiku ovládali očividně asi jen vulkánci, na počet do očí bijících nesrovnalostí by mi nestačily prsty na rukou. Opravdu lepší se v tom moc nenimrat. Kompenzace tempem filmu, obsazením rolí, hereckými výkony, civilnějším pojetím oproti předchozím ST filmům a v neposlední řadě technickým zpracováním, vše výše zmíněné strká do pozadí, tudíž výsledný dojem opravdu mnoho neztrácí. Svůj nemalý díl sehrála i notná dávka zdravého nadhledu, souvisejícího s množstvím odkazů na dřívější příběhy kapitána Kirka...Tak mne napadá, co si odnesou z filmu diváci Star Trekem doposud nepoznamenaní? No, to už nechám na nich. Logika mi velí těšit se na další pokračování, jež má hodně dobře nakročeno... P.S.: Archerův bígl mne rozplakal smíchy:-) 91%

Cesta do fantazie

Cesta do fantazie (2001)

Co dodat. Příběh nijak vyjimečný, ale ten svět kde je všechno zasazené, to byla pastva pro oči. Originalita nápadů mne totálně usadila, to se mi u animáků stalo...počkejte, nestalo!

Sametová extáze

Sametová extáze (1998)

Že by mi nakonec byly po chuti i hudební filmy? Do nedávna nemyslitelná věc. Sametová extáze mi sice nepřivodila nic sametového, ale stav podobný extázi ze sledování (proboha po jaké době) něčeho tak výjimečně skvostného ano. I když jsem trochu pozdějšího data a glamrock přímo nevyhledávám, byla to láska na první pohled. Písně ve filmu rozvibrovávají ušní bubínky tou správnou libou frekvencí a navození sedmdesátek zvládaly bez debat. Stejně tak se Meyers a McGregor dokázali bravurně sžít se svými postavami a odzpívat většinu svých partů (potlesk). Z vedlejších postav bych možná vypíchl trochu opomenutou Toni Collette, jejíž Mandy byla správně šáhlá a posléze i správně zhrzená. Jako třešinku na dortu přináší spletitý děj pár neznámých, nad kterými si vnímavější část diváků bude jistě ráda lámat hlavu. Abych ty svoje superlativy nějak zakončil…Je to queer a gay v tom nejlepším, přeneseném i nepřeneseném slova smyslu…100% a šup do topky.

Stmívání

Stmívání (2008)

Po J.K.Rowling tu máme další ženu v domácnosti, Stephenii Meyer, která vyplodila další veleúspěšnou knižní fantasy sérii, následovanou jejím zfilmováním. Jako před lety u Pottera, jsem počáteční mánii kolem knih přešel bez zájmu a nechal se ukecat až na návštěvu kina. A opět přišel ten pocit velkého překvapení. Ač se jedná o příběh celkem jednoduchý a předvídatelný, film se naštěstí nestal pouze neslanou nemastnou upírskou harlekýnkou, jak se mohlo lehce stát ( s tím jsem původně do kina šel). Mix fantasy/romance zabalený do extra „cool“ hábu je vybalancován skvěle. Jistě, je to film hlavně pro onu již zmiňovanou cílovou skupinu holčiček generace Bravíčka, ty se v Belle rády poznají, ale tvůrci to díky bohu nepojali až tak "cíleně", takže si i průměrný divák si více či méně na své přijde. Já si odnesl celkem dost:-) Po přečtení knižní předlohy můžu konstatovat, že scénář dopadl nadmíru dobře. Vyzdvihuje přesně ty důležité momenty, které v knize nejsou bůhvíjak poutavě podány. I tak je ale milostné sbližování trochu přetažené, vypořádání s hlavním záporákem je zase moc krátké a Belle trochu dlouho dochází čím je onen týpek, kterým je tak fascinována. Hlavní silné momenty přijdou ve chvíli, kdy je Bella konfrontována s Eddieho „rodinkou“, baseball Cullenových v bouřce nemá chybu. Obsazení rolí vcelku padlo, Kristen Stewart svojí dychtivou a toužící Bellu zvládá na výbornou a Robert Pattinson nemá ani k nějakým extra výkonům vzhledem ke své roli moc prostoru, přesto by mohl častěji obměnit výraz ve tváři. Suma sumárum 91%.

Ovládací panel
23 bodů