Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (7)

Břetislav a Jitka

Břetislav a Jitka (1974) (TV film)

Přírodní exteriéry se natáčely v Poněšické oboře u Hluboké, románské kostely a krypty našli filmaři ve Stříbrné Skalici, Třebíči a Doksanech. Část příběhu se pak natáčela v Františkánském klášteře v Hájku u Prahy.

Julián odpadlík

Julián odpadlík (1970) (TV film)

Vylíčení Juliánovy (Rudolf Hrušínský) smrti neodpovídá dochovaných zprávám. Podle historika Ammiana Marcellina Julián umíral velmi dlouho, přičemž celou noc probděl se svými nejbližšími a ještě své sklíčené přátele utěšoval. Kolem půlnoci se mu ale otevřela rána kopím probodeného boku a vzápětí císař za velikých bolestí zemřel.

Julián odpadlík

Julián odpadlík (1970) (TV film)

Julián (Rudolf Hrušínský) o sobě ve hře mluví jako o nepokřtěném. Pokřtěn ale byl, dokonce byl i křesťansky vychováván. Až do roku 361 n. l. veřejně vystupoval jako křesťan a ještě v lednu slavil s křesťany Epifanii. Krátce poté se ale trvale a veřejně přiklonil k pohanství.

Julián odpadlík

Julián odpadlík (1970) (TV film)

Inscenace byla natočena roku 1970, vzápětí však skončila v trezoru, protože nevyhovovala ideovým záměrům čerstvě znormalizované Československé televize. Premiéra proběhla teprve 13. 8. 1982.

Žena z Korinta

Žena z Korinta (1986) (TV film)

Existuje mnoho variací mýtu o Argonautech a tedy mýtu o Médeii. Jedna z jeho verzí zachycuje i to, co zmiňuje Daňkova „Žena z Korinta“, tj. že Médea v žárlivosti zabila Iásónovu korintskou nevěstu a rozzuření Korinťané následně v pomstě zavraždili Médeiny děti. Každopádně teprve v Eurípidově podání zaznamenal mýtus o Médey radikální inovaci – Médeia zahubí své děti sama ze žárlivosti, nenávisti a touhy pomstít se za utrpěnou křivdu.

Královský omyl

Královský omyl (1968)

Kromě toho, že Oldřich Daněk film režíroval a napsal scénář, byl zároveň též autorem předlohy. Královský omyl zachycuje přibližně tři kapitoly z Daňkova vlastního historického románu o Janu Lucemburském "Král utíká z boje".

Reklama

Ovládací panel
4 body