Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Krimi
  • Komedie

Oblíbené filmy (10)

Věc

Věc (1982)

Možná ten nejlepší horor, který byl kdy natočen. John Carpenter si tímto filmem nasadil laťku tak vysoko, že na ni už později nikdy nedosáhl (ba se k ní dokonce bohužel ani nepřiblížil). The Thing je vyjímečným hororem, který popírá nepsané pravidlo, že divák se bojí jen toho co nevidí. V tomto filmu je totiž vidět všechno až příliš dobře a stejně to působí neskutečně děsivě. Možná je to naprosto dokonalými efekty (masky? loutky? co já vím jak se tomu říká... každopádně kam se hrabou dnešní CGI triky) možná dokonalou atmosférou, ale The Thing je jedním z mála filmů, které se jednak líbí naprosto každému a hlavně - nikdy se neokoukají. Naprosto bez debat - 100%.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Blade Runner dozrál lépe než víno. I po 30 letech vypadá, zní a chutná lépe než jakýkoliv jiný sci-fi film. Než jakýkoliv jiný film. Harrison Ford na vrcholu své kariéry, stejně tak Ridley Scott, který zde dosáhl svého maxima a to vše za doprovodu toho nejlegendárnějšího soundtracku vůbec. Lépe to jednoduše už nejde.

Volavka

Volavka (2002)

Nejlepší Hong Kongský thriller. Dokonalé ústřední duo s přehledem strčí do kapsy i skvěle obsazený remake od Scorseseho. Andy Lau a Tony Leung se pro své role snad narodili. Perfektní hudba, precizní scénář se skvělou gradací děje. Dokonalý film bez zbytečně natahovaného patosu. Infernal Affairs je jedním z těch filmů, kteří z diváků nedělají blbce, vyžadují jejich plnou pozornost a za to je náležitě odměňují.

Old Boy

Old Boy (2003)

V původním komentáři z roku 2007 jsem zde psal, že "Nechybělo mnoho a mohl to být ultimátní snímek.". Po šesti letech, necelé tisícovce filmů později musím konstatovat že jsem se mýlil a Oldboy JE ultimátní snímek. Choi Min-sik předvedl jednu z nejlepších rolí vůbec. Režie jak řemen, jedna ikonická scéna střídá druhou a vše koření jemná a naprosto labužnická porce nejčernějšího humoru. A rozpočet 3 milióny dolarů? Tomu se říká poměr cena/výkon!

Rumový deník

Rumový deník (2011)

Hunter S. Thompson je již dlouho v mém čtenářském backlogu. Před několika lety skvělý Fear and Loathing, taktéž s Johny Deppem v hlavní roli získal mou pozornost a nynější Rum Diary nejenže pozici v to-read listu utvrdil, ale dokonce i pošoupnul o pár míst vpřed. Směsice žánrů pod kterou je film prezentován je úctyhodná, ale popravdě je to film zejména o atmosféře Portorika 60. let očima jednoho z nejpozoruhodnějších spisovatelů a novinářů 20. století. A světe div se, trefí-li se vám to do nálady vystačí to bohatě. Pro mě tedy absolutní zásah do černého a nejlepší Deppův film od nového tisíciletí (což bohužel neznamená moc...).

Devátá brána

Devátá brána (1999)

DO-KO-NA-LÉ... naprosto dokonalé. Takovou dobu jsem tomu filmu vyhýbal jen proto, že se mi nezdál jeho námět. Omyl. Od začátku do konce to bylo naprosto chytlavé a celé mi to uteklo, jako kdyby to bylo o polovic kratší. Tradičně dokonalý Depp a krásná Emmanuelle Seigner pod taktovkou Polanského mi dohromady vytvořili tak skvělý filmový zážitek, jako už dlouho žádný jiný film.

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

Myšlenka, scénář, prostředí, tempo, herecké výkony, forma, hudba - všechno dokonalé samo o sobě, jako celek ale geniální. Rozhodně to není film pro každého. Dost lidí v Dead Manovi uvidí "jen" netradiční western. Někteří se ale možná zkusí ponořit do filmu trochu hlouběji. Tak jako tak si myslím, že spokojen bude každý, kdo je aspoň trochu otevřený k trochu netradičnějším filmům.

Kiss Kiss Bang Bang

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Ultimátní a i přes poměrně slušné hodnocení stále ještě vysoce nedocenění snímek. Naprosto perfektní Robert Downey Jr. s Kilmerem. Prvotřídní humor a asi nejlepší "breaking the fourth wall" (jaký je pro to vlastně správný český termín?) které kdy ve filmu bylo. Plus Kiss Kiss Bang Bang je jedním z mála filmů, které lze vidět dvakrát krátce po sobě. Doporučuji všem příznivcům černé neo-noir komedie.

Zatracená noční dřina

Zatracená noční dřina (2001)

Noční šichty v naprosto nudné práci musí být zatraceně otravné... Naštěstí v tom nejste sami a můžete si aspoň vždycky pokecat s podobně trpícími známými... Geniálně pohodové dílo s poněkud melancholicko-depresivním pohledem na život vás jednak neuvěřitelně rozesměje, ale i donutí zamyslet se nad prázdností vašeho života. Úplně náhodou jsem na Zatracenou noční dřinu narazil v pozdních večerních hodinách na čt2 a zvláštní atmosféra filmu mě hned zaujala. Nechtěl jsem si kazit potencionální zážitek z pohodového filmu sledováním od půlky a ještě v českém znění a po dlouhém sebepřesvědčování se odtrhl od obrazovky a šel ihned film "sehnat" v původním skotském zvuku. Rozhodně doporučuji.

Konkurs

Konkurs (1999)

Dokonalý film. Nečtěte předem o filmu pokud jste ho ještě neviděli!!!! Vykašlete se projednou na názory ostatních a udělejte si názor sami :) V tomto filmu je lepší nevědět co vás čeká nebo naopak nečeká... Pokud jste film už shlédli, tak bych se rád podělil o svůj názor. *****spoilery***** Závěrečná mučící a halucinační část mi nepřijde jako jedinou myšlenkou filmu. Jednak mě bavilo sledovat první "romantickou" část, bylo to takové odpočinkové a přirozené. Podle mě velkým poselstvím filmu je velmi známe tvrzení, že "láska" vám prostě zamotá palici :) Kolega hlavního hrdiny cítil, že Asami prostě není ta pravá a snažil se svého přítele zachránit dokud mohl a rozmluvit mu to. Tak to v životě často bývá, ne? Něco podobného asi zažil nebo zažije každý z nás. Co je na tom teda za "poselství" když je to tak obyčejné? Poselstvím je to, jak tato obvyklá a nevýjimečná situace byla ve filmu vyobrazena. Přes hodinu sledujeme dění očima hlavního hrdiny a je nutné s ním souhlasit, že na první pohled na Asumi nic špatného není... Je prostě ideální dívkou. Totální vystřízlivění nepříchází během mučení, ale už během pádu na zem po vypití "nadrogovaného" drinku. V tu chvíli nejsme svědky halucinacím, ale spíše vyplavení nedávno pohřbených faktů a myšlenek. Slyšíme úryvky rozhovorů o týrání Asami v dětsví, které nám byly původně zatajeny, dozvídáme se o věcech, které hlavní hrdina vytěsnil z mysli, protože byl do Asami tak zamilovaný... Naprosto si ji zidealizoval. Idealizoval i sám sebe. Dozvídáme se o aférce s "hospodyní" a sekretářkou. Dozvídáme se, že byl u Asami doma a spatřil onen podivný pytel... Zde jeho mysl lehce dotvořila obraz z faktů, které se dozvěděl při hledání baru... zmizelý pán z hudební společnosti, přebývající jazyk a ostatní části těla nalezené v baru. Během této snové scény nesledujeme ani tak halucinace, ale dostává se nám odpovědí, které nám láskou zaslepená mysl hlavního hrdina zatajila. Celé je to podané excelentní formou, která podle mě ze všedního námětu dělá něco víc... Násilí a obzvlášť velmi velmi velmi nechutná "krmící scéna" jsou opravdu "šílené", ale potřebné. Tyhle "drobnosti" z té obyčejné myšlenky o nesprávné lásce a zaslepeném lidském chování, kdy člověk vidí na druhém jen to dobré... vás donutí se zamyslet. Možná vám přijde že není nad čím se zamýšlet. Možná se vám bude líbit jen to detabuizované násilí. Možná vás zaujme první - pohodová - část filmu. Možná vás to unudí k smrti... Tak jako tak si myslím, že tento film má co nabídnout. Pro mě... z mnoha důvodů pět hvězd.