Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (177)

plakát

Čas probuzení (1990) 

Vím, že to je místy přehnaná emocionální ždímačka, avšak pro kus autentického lidství, pro své pozitivní ladění celého snímku a také za morální aspekt, nemohu dát tomuto snímku, který pohladil, hodnocení menší než maximální.

plakát

Božské děti (1997) 

Mikropříběh ve kterém se skrývá mnoho důležitého. To co nám připadá naprosto samozřejmé (obuv) je pro mnohé těžko dostupné, více než nám auta, dovolené, mediální popkultura aj. Závod, který mnozí běží sami pro sebe - ztělesněná láska běží pro druhého - konkrétního jedince. A Otec má již nachystané šaty pro všechny pozvané. A ztracené pero hledá ruku, která by s ním napsala báseň. Nechme se vést strukturou světa k zurčivým pramenům věčnosti.

plakát

Birdman (2014) 

Tři hvězdy za Lubezkého neskutečnou kameru. Ostatek je vcelku mainstream product. Přehršel vulgarismů též k ničemu dobrému neslouží. Ale za tu kamerovou jízdu to stálo, Hitchcock by jásal. :-)

plakát

Ježíš z Montrealu (1989) 

Mnoho skvělých nápadů, avšak film tohoto stylu bych spíše čekal od filmu o 20 let dříve. Co mi u tohoto snímku schází je nepřítomnost transcendentních přesahů a důraz na sociální aspekt evangelia, což jistě není vyčerpáním biblické radostné zvěsti. Ona špičatá kritika klerikalismu není na škodu, jen je třeba si dávat pozor na to, abych nestál na straně, která hází kameny, sic do vinného avšak člověka. Film doporučeníhodný pro dospělé lidi.

plakát

Stíny zapomenutých předků (1964) 

Nádherná poetika obyčejných lidí, kteří odkazují na to co je v životě skutečně potřebné, vztah který je rámován smrtí z obou stran, avšak prostor mezi dvěma smrtmi nemusí být zahleděným do sebe truchlením. Smrt jako východisko, cesta a zdroj naší naděje. Vše se motá kolem kříže, jenž je branou do uskutečnění naších nadějí.

plakát

Píseň moře (2014) odpad!

Líbivá pohádka, avšak těžce postižena blátivostí etických hodnot a utápějící se v pseudospirituálních novopohanských žvástech, kteréžto devalvují veškeré lidské snažení a vytvářejí mnoho nových bůžků, které ovšem nemají žádný dopad pro reálný lidský život a konzervují ho do emocionálního sebestředného gulagu svého vlastního virtuálního nejá. Pardon.

plakát

Andrej Rublev (1966) 

Tady není co dodat, čisté umění, ryzí, prosté, srozumitelné. Nepočítám s tím, že bych viděl v životě na filmovém plátně něco úžasnějšího. Teď už jenom jde o to jít do Trojice, psát ikony a odlévat zvony.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Tolkien vytvořil pohádku, Jackson ji proměnil v mýtus. Vcelku legitimní. Trochu moc digitálních zásahů a zpomalovaček, které mnohdy nejsou použity smysluplně. Nejlepší díl z trilogie malého hobita.

plakát

Pasáček z doliny (1983) 

Film obsahuje drahé a vzácné koření, kterého je čím dál méně ve filmech cítit a to je směs lyriky a autentické lidské zranitelnosti. Proto odpouštím formální nedostatky a hodnotím maximem.

plakát

Píseň o Bernadettě (1943) 

Jemný a ušlechtilý film, který může mít stejný dopad i na člověka. Samozřejmě jsme tu svědky určitého zjednodušení a schematičnosti, a i mi můžeme učinit určitý krok k "zakoušení" tohoto snímku, vyjít ze svých představ o tom jak by měl film vypadat, ale když se nám to podaří, nemůžeme být zklamáni. La grande bellezza.