Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené seriály (5)

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Ed Burns, bývalý policajt a učitel, a David Simon, novinář, dostatečně dlouho pozorovali dění v Baltimorských ulicích, aby věděli, že většině z nich vládne zločinný byznys v jakékoliv podobě, a ten drogový zvláště. Letité zkušenosti zúročili při psaní knih a taky na scénáři k tomuto seriálu. Výsledek je neskutečně komplexní, promyšlená a bohužel taky všední realitu odrážející kriminálka, kterou vystavili na nerovném boji speciální jednotky, kterou nadřízení seskládali z neoblíbenců, aby prokázali dobrou vůli před politiky a přitom je případně mohli za neschopnost potopit, proti drogovým dealerům. Ale nečekejte pohádku o partě loserů, kteří to všem nandali. Tahleta banda sice dílčí úspěchy slaví, ale spíše se neustále potýká s tím, kterak se vyhýbat klackům pod nohama od vyšších šarží, jak udržet temperament v mezích zákona a přitom všem nepřijít o krk, neboť i druhá strana tuší a jedná. Promyšlenost obou světů, jimž se dostává rovným dílem je hlavní hybná síla celého dění. Propracované charaktery, s nimiž byste měli problém si normálně podat ruku, vás nekompromisně vtáhnou do kolotoče dění, který rozhodně nekončí se zackvanutím klepet na rukou a bouchnutím mříží. Pokud je vaší kojnou CSI série, či cokoliv podobného, kde jsou hrdinové dodání od modelingových agentur, aby chytili vraha na základě zapomenutého chlupu, či dokonale vyostřené fotky z kilometrových vzdáleností, s klidem se tomuto vyhněte. Tohle totiž nabourává všechny romantické představy s nebývalou razancí. Z mého pohledu, jednoznačně nejlepší seriál, jaký jsem kdy viděl.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Jak vidím ‚Perníkový táta‘, mám chuť extrahovat ricin z fazolí, ale to je asi tak jediná výtka. Od The Wire první seriál, který mě upřímně fascinuje tím, jak dbá na propracovanost děje, vymakané postavy a hlavně absolutní nepředvídatelnost. Tipování děje jsem vzdal v polovině druhé sezony, protože to nemá smysl. A to, jak Walter White, který ze dne na den pozná cenu a krátkost lidského života, pendluje na obou stranách zákona, přičemž (ne)vědomky stahuje lidi kolem sebe, je snad ještě lepší než v Dexterovi. Především proto, že momenty, kdy si uvědomujeme, že se opravdu stává zlým, tvůrci zprostředkovávají skrze úplné banality. Třeba obyčejné manželské rozhovory: „I’m not in the danger. I’m the danger!“

Bratrstvo neohrožených

Bratrstvo neohrožených (2001)

Masterpiece! I po dvaceti letech. Když měl seriál premiéru, Medal of Honor spolu s Call of Duty byli na denním hráčském menu, vylodění v Normandii z Ryana jsme na omleté VHS sjížděli v internátní klubovně do zblbnutí, takže svérázného docenění došlo Band of Brothers naprosto bezezbytku. Jenže dvě dekády utekly, člověk trochu nabere zkušenosti, něco nakouká, válku má díky mediálním pokrytí v mobilu vlastně online a najednou ten desetihodinový kolos vnímá úplně jinak. Ten nesmyslný masakr v Ardenách už není tak cool, rozervaná těla jakbysmet. Najednou je zde deset minipříběhů o jednom obrovském odhodlání, o opravdových „ordinary men“, kteří šli dělat „extraordinary things“, který přesně stojí na hraně oslavné ódy a prostého armádního patosu, přičemž nikdy nesklouzne ke kýči, ani líbivému podbízení. HBO vysolilo na svou dobu extravagantní rozpočet, který tvůrci napumpovali do skvostné výpravy i početného komparzu, jemuž bláto i sníh zalézají za nehty. Ty drobné záchvaty lidskosti (medikova anabáze za mě vládne) pak jenom stvrzují sílu vyprávění. Žánrový benchmark a seriálový etalon, který i nadále v mnohém vládne a většinu konkurence nechává dalece za sebou.

Kancl

Kancl (2005)

Jediný sitcom (a vlastně seriál vůbec), kde jsem všech (9!) řad zkouknul během necelého roku dvakrát. Michael Scott je nejsympatičtějším kreténem, jaké jsem ho kdy měl možnost poznat. Něco tak s chutí zahraného se vidí málokdy. V záplavě vedlejších figurek ale stejně mám největší chuť dozvědět se více o Creedovi.