Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (822)

plakát

Pásmo soumraku - The Shadow Man / The Uncle Devil Show / Opening Day (1985) (epizoda) 

Danteho SHADOW MAN je fajn, ale jako by vypadl z nějakého horrorového seriálu pro teenagery než ze Zóny soumraku (3*). THE UNCLE DEVIL SHOW je nejkratší segment celého prvního revivalu Twilight Zone a zábava je to vskutku náramná (5*). Epizodě kazí vyšší hodnocení jen poslední (a nejdelší) segment OPENING DAY, ke kterému sice nemám nějaké větší výtky, jen po něm zůstává jakási pachuť průměrnosti, u níž by se nic nestalo, kdyby nevznikla (2*). Zajímavost: Desátá epizoda 80's TZ je prvním a posledním dílem tohoto revivalu, který se dá kompletně pokládat za čistě horrorový.

plakát

Pásmo soumraku - Dead Woman's Shoes / Wong's Lost and Found Emporium (1985) (epizoda) 

Když pominu, že úvodní segment seriálu, Shatterday, se (pravděpodobně) odehrává ve světě epizody Mirror Image z klasické Zóny a hned ten druhý je parafrází na slavné Stopky ze stejného zdroje, pak je DEAD WOMAN'S SHOES prvním oficiálním remakem tohoto revivalu. Jen v původní verzi jde o muže, zde o ženu. Tou je Helen Mirren, kterou mám rád, ale tenhle příběh o botách zas tolik ne. Za zmínku stojí i účast Jeffreyho Tambora (zde nijak výrazného), který o pár let později podá spolu s Demi Moore skvělý výkon v klasické epizodě Dead Right z (vynikajícího) seriálu Tales from the Crypt. //// Druhý segment je na hony cítit politickou korektností, což je něco, co v Zóně soumraku dostane svůj obludný prostor o nějakých 35 let později v jejím třetím revivalu.

plakát

Pásmo soumraku - Act Break / The Burning Man / Dealer's Choice (1985) (epizoda) 

Za zhlédnutí stojí Bradburyho zneklidňující kousek THE BURNING MAN s obzvláště vyvedeným horrorovým závěrem (4*). DEALER'S CHOICE je pak příležitostí pro fanoušky Morgana Freemana, vidět svého oblíbence v mladším věku ještě jako nepříliš známého herce (3*).

plakát

Pásmo soumraku - Examination Day / A Message from Charity (1985) (epizoda) 

Konečně díl, kterému lze udělit vysoké hodnocení i jako celku. EXAMINATION DAY je skvostně mrazivá miniatura podle povídky sci-fi klasika Henryho Slesara (v původní TZ od něj Rod Serling zpracoval námět pro skvělou epizodu The Old Man in the Cave). Bezesporu jeden z nejlepších segmentů osmdesátkové Zóny (5*). A MESSAGE FROM CHARITY je sympatická romance o telepatickém spojení napříč staletími. V tomto případě je škoda jen poněkud nevýrazného závěru (4*).

plakát

Pásmo soumraku - If She Dies / Ye Gods (1985) (epizoda) 

Podprůměrná epizoda se dvěma sotva průměrnými segmenty. První je poněkud přeslazená sentimentální báchorka, druhý je zoufale nevtipný pokus o humornou story s vpravdě nesnesitelným amorkem. Zvláště druhý příběh je více o divákově utrpení než o nějaké zábavě.

plakát

Pásmo soumraku - Little Boy Lost / Wish Bank / Nightcrawlers (1985) (epizoda) 

LITTLE BOY LOST svým názvem naráží na jednu z klasik původní Zóny. Nejde však o remake, ale o nepříliš zajímavý, navíc poněkud kýčovitý kousek, který by zapadl i v takovém Věřte nevěřte (2*). WISH BANK je další z kratších vtipných segmentů osmdesátkové TZ, tentokrát na téma pohádka versus byrokracie. Fanouškům skupiny Devo zde určitě neunikne vtipný odkaz na jejich oblíbence (3*). //// Režisér Exorcisty, William Friedkin, se chopil zpracování tehdy ještě čerstvé, vysoce ceněné horrorové povídky Roberta McCammona, NIGHTCRAWLERS, o tajemném vietnamském veteránovi a zhmotnělých přízracích války. Za zmínku stojí mj. herecká účast punkové legendy Exene Cervenka (3*).

plakát

Pásmo soumraku - Wordplay / Dreams for Sale / Chameleon (1985) (epizoda) 

Nejlepší ze tří segmentů je hned ten první, WORDPLAY, o chlápkovi, který jednoho dne zjistí, že (doslova) přestává rozumět světu (4*). DREAMS FOR SALE začíná zajímavě, ale vyklube se z toho laciná pitomost, které jsem neuvěřil ani nos mezi ušima (1*). Nejdelší kousek, scifárna CHAMELEON, má ambice, provedení je ale rozpačité, triky špatné, a to jediné, co mi z toho nějak více uvízlo v paměti, je jedna z prvních roliček horrorové veteránky Lin Shaye, která se rok předtím uvedla rolí učitelky v kultovní A Nightmare on Elm Street (2*).

plakát

Fresh (2022) 

Snaživé, ale tak předvídatelné, že jsem byl oproti filmu pořád asi o půl hodiny napřed. Já, který obvykle nikdy nikde nic dopředu neuhádnu, jsem se prakticky nepřetržitě nudil čekáním na něco, co (samozřejmě vždycky až po té půlhodině) nevyhnutelně přišlo. Teď, po skončení filmu, jsem napřed dokonce asi tak o jeden rok. To by totiž měla přijít dvojka, protože ti chudáci tam někde čekají na další příděl čerstvého masa, že jo.