Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (89)

plakát

Barbar (2022) 

*SPOILER ALERT* O filmu jsem si dopředu nic extra nečetl a lákadlem bylo spíše obsazení (Justin Long a Bill Skarsgård). První půlka měla solidně našlápnuto a říkal jsem si, že po filmu Fresh (2022) sleduju další zajímavý thriller. Jak jsem nevěděl, jestli se jedná o duchařinu/slasher..., tak jsem furt napjatě čekal kam to bude všechno směřovat. Musím pochválit hudbu, která tomu napětí dodávala grády. Bohužel pak dorazila dějová linka s Justinem a z filmu se začala pomalu stávat komedie (nevím, jestli to byl záměr). Konec už byla čistě parodie na horor a přišlo mi, že sleduju další Scary Movie, které paroduje Hory mají oči. Nemůžu říct, že jsem vyloženě zklamaný, ale mrzí mě promrhaný potenciál, který nabídla první polovina filmu. Plusové hodnocení za gore momenty a hlavní herečka (Georgina Campbell) hrála výborně. Film jako celek podprůměr a za pár měsíců si na něj již nevzpomenu, stejně jako na Sisu (2022).

plakát

Safe (1995) 

https://www.youtube.com/watch?v=984TjYWUGBk

plakát

American Horror Story - Den voleb (2017) (epizoda) 

Ze začátku jsem byl skeptický, poté co jsem se dozvěděl, že hlavním tématem budou volby, pro mě nic neříkající téma (v USA velmi ožehavé). Alespoň ti klauni by to mohli zachránit, pořád v to doufám, jelikož po shlédnutí první epizody jsem tolik nadšený nebyl. Původní kouzlo AHS, které mě k seriálu přivedlo je už dávno pryč (né možná náhodou po odchodu Jessicy) .Sarah Paulson ječí jako o život víc než dříve, bohužel jiný už to nebude, takže zbytečný si na to stěžovat. Tahounem této série bude jednoznačně Evan a Billie v roli chůvy, ale težko soudit dle jedné epizody. Rozhodně velké plus za hudbu, která se mi libila, scény s klauny na které hlavně sázím a malé cameo Twistyho. Doufám, že se tato série rozjede dříve, než to bylo u Roanoke, tam si to nechali až na úplný konec.

plakát

Dunkerk (2017) 

Jako fanoušek Nolana jsem se po oznámení toho, že bude točit válečný film celkem těšil, čemuž přispělo i postupné oznamování hereckých posil. Mělo se jednat o velkolepý snímek, nakonec jsme se ale dočkali spíše průměru. Ze všech dosavadních filmů, co jsem měl tu čest vidět od Chrise bych tenhle škatulkoval jako jeho nejhorší (můj osobní názor). S kamarády jsme vyrazili do IMAXu, abychom si mohli film užít naplno na obřím plátně, nádhera pohledět, rozhodně toho nelituji i když více bych si užil na tom plátně Interstellar. Film jako takový natočen bezvadně, minimum digitálních triků, velký komparz, neznámé tváře, jediný, co mi chybělo bylo více akce (krom úvodní sekvence a leteckých scén, jsme toho už moc neviděli). Samozřejmě, zde se Nolan chtěl soustředit hlavně na tu záchranu a hlavně motivace přežít za každou cenu, ne na boj jako takový a proto sledujeme spíše drama z válečného prostředí, než klasický akčňák. Abych byl upřímný, tak zhruba do scény, kdy zachránili Hardyho kolegu z potápějícího se letadla jsem byl nesmírně spokojen, napětí gradovalo, vypadalo to slibně, ale pak se přejelo na šťastnou vlnu, kdy by nezemřela ani postava Seana Beana, kdyby v tom hrál. V tomhle ohledu jsem hrozný, nemám rád happy endy a nebo, když postava jde pomalu, ale jistě na smrt a pár vteřin před skonáním se jako zázrakem zachrání a přežije, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o film podle skutečné válečné operace, tak jsem nemohl čekat, že nám Nolan všechny hlavní postavy pošle pod drn. Dunkirk je hezky natočené drama, ale nevěřím tomu, že se mi bude chtít pouštět někdy znova. Za poslední roky jsme se moc dobrých válečných filmů nedočkali, bohužel čekat musíme dál, protože ani sám velký Nolan, nám ho nenaservíroval (i přes hroznou romantickou dějovou linku musím více řadit surové Hacksaw Ridge od Mela). Stále v mém žebříčku vede Vojín Ryan a Četa, které asi jen tak dnešní válečné filmy s nekolikanasobně většímy rozpočty nepřekonají.

plakát

Pasažéři (2016) 

Celou dobu jsem si říkal jak hodím 4*, ale nakonec jsem se musel díky "happy endu" přiklonit ke svému klasickému hodnocení za 3. Zkusím si to ospravedlnit. Příbeh i herecké obsazení slušný (hodně se mi líbil Michael Sheen v roli robotického barmana), vizuál alá Gravitace a do toho perfektní hudba od Newmana (né náhodou nominovaná na Oskara). Moje ideální představa konce by byla, kdyby postava Jima byla obětována, jak to zprvu i vypadalo, ale bohužel tvůrci se rozhodli pro futu oživovací udělátka a Chris Pratt nám znova ožil (ano mám rád špatné konce), takže sexy Jennifer nezůstala na ocet po zbytek života na "opuštěné" lodi. Nevím, proč musejí takhle nadějné snímky končit šťastně, měli si vzít příklad ze snímku Life (2016) s Gyllenhaalem, kde sice jeho postava taky měla být už dávno tuhá, ale konec nebyl tak dobrý a to nakonec snímku rozhodně prospělo. Po shlédnutí Passengers jsem byl trošku zklamaný, opravdu jsem si říkal, že konečně po delší době koukám na celkem zajímavý film z vesmírného prostředí, kdy se nejedná o záchranu lidsta/planety, ale taky to má i jiný příběh. Určitě se z toho námětu dalo vytěžit více. Moje hodnocení 7/10 na IMDb je adekvátní, ale tady 4* dát nemůžu, protože ještě teď rozdýchávám ten sladký konec.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Konečně jsme se dočkali, Spidey se nám "vrátil" k Marvelu a tak může bojovat po boku ostatních avengerů. Narovinu přiznávám, že jsem fanda Tobeyho a každý další představitel Petera bude vždycky jen ten druhý (stejný případ jako Heath Ledger a jeho Joker), ale jsem realista a je jasný, že už Tobeyho vystřelovat pavučiny neuvidíme. Role připadla Tomu Hollandovi a stal se tak nejmladším představitelem, konečně se tak přiblížil věkově ke komiksové předloze a neuvidíme, tak dalšího třicátníka na střední. Po shlédnutí prvního traileru bylo vidět, že film bude cílený primárně na mladší publikum a že nebude tak vážný jako ho pojal Raimi, ale i tak moje natěšení neopadalo. Hlavní záporák Vulture se mi nikdy moc nelíbil, ale zase na rozjezd proti patnáctiletýmu Peterovi jsme nemohli čekat Venoma. Nakonec ale Vulture obstál a to hlavně díky Keatonovi, který je zde bravůrní, za mě jeden z hlavních plusů celého filmu. Konečně tu máme záporáka, co se nesnaží ovládnout svět (nebo jak to ve filmech bývá svět=USA a primárně zničíme New York), ale má reálnější cíle a abych pravdu řekl, tak jsem mu i většinu filmu fandil. Další plus musím zmínit spojení Batalona s Hollandem, byl jsem skeptický, ale fungovalo to, upřímně mě jejich společné scény pobavily. Za to ženské obsazení pokulhává. Marisa je kočka o tom žádná, ale na stařenku se šedivým drdolem až moc sexy, Laura zase málo a Marvelovské podání M.J., raději nekomentuji. Přítomnost Iron-Mana je pro mě taky spíše zklamání, jelikož zde působí jen jako velké jméno na plakátě, ale scény s ním vypadají jak když je Downey Jr. natočil do hodiny, sebral tučný šek a zase odletěl, stejně tak jako jeho postava (vyjímkou je poslední scéna s tiskovkou, ta se povedla). Shrnutí: Jako zákusek dobrý, věřím tomu, že Spidey pod dohledem Marvelu je ve správných rukou a tak se na další film rozhodně těším. Bohužel s hodnocením mám svázané ruce, jelikož vždycky budu porovnávat budoucí filmy s těmi od Raimiho, který mám rád, tady jsem se rozhodoval mezi 3-4*, ale nakonec jsem se přiklonil "pouze" ke 3* i přes to, že se jedná o jednu z těch lepších marvelovek (mluvím o tobě Thore).

plakát

Rychlí a zběsilí (2009) 

Zde to všechno začalo, značka Fast & Furious jak ji známe dnes. Pouliční závody začínají ustupovat a začíná akční jízda Mission Impossible prvky. Vzpomínám si jak jsme na tom byli s partou v kině a doteď se směju, když si vzpomenu, jak Vin chytá jednou rukou řetěz, na kterým je zavěšený motor těsně nad obličejem týpka, kterého vyslýchá. V ten moment jsem si říkal, že se série začíná pomalu ubírát jiným směrem. Společně s druhým dílem pro mě nejslaší z celé série.

plakát

Rychle a zběsile: Tokijská jízda (2006) 

Fanoušky této zběsilé série hodně kritizovaný díl, dle mého názoru neoprávněně (mezi nejslabší řadím druhý a čtvrtý díl). Má to hodně much, to uznávám, ale zase bylo něco odlišného od prvních dvou dílů. Děj odehrávající se jinde, než v Americe a hlavně driftování, které patřilo mezi moje oblíbené eventy v Need for Speedech, takže možná proto má Tokyo Drift moje sympatie. Z těch much bych zmíníl fakt, že se amíci nepoučí a neustále budou obsazovat třicátníky do rolí teenagerů (tady je naprosto zřejmé, že hlavnímu hrdinovi není sedmnáct, ledaže by měl stejný problém jako Benjamin Button), hodně to kazí celkový dojem a další moucha, že se kompletně změnila sestava, stejný problém jako u American Pie, ale na druhou stranu nám to alespoň představilo Hana, postavu, která se natolik líbila, že se dostala i do dalších dílů. Za mě dobrý, což je za 3.

plakát

Rychle a zběsile 2 (2003) 

Pokračování, co se podle mě moc nepovedlo. Absence Vina a jeho nahrazení Tyresem jsem tehdy vnímal jako hodně špatný tah, moc mi nesednul (už ani nevím proč, jelikož v dalších dílech je naopak přínosem, kdy jsou jeho hlášky trefné a dosti povedené). Už si ani pomalu nedokážu vybavit o čem tento díl vlastně byl a v paměti mi zustalo jen pár povedených scén. Osobně si myslím, že to na více shlédnutí není (alespoň ne pro mě).