Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (254)

plakát

Úsvit mrtvých (2004) 

Stručně a úderně, tj. bezvadně. Žádné zbytečné protahování či polopatistické seznamování diváka s tím, co a jak. Žádné půlhodinové "rozjezdy pro hvězdy". Prostě nářez od 1. minuty do konce. Navíc to, že se mršky pohybují rychleji než je zdrávo (pro ně, oběti i diváka), přidalo filmu šílené grády. Jasně, není to Kurosawa, ale i divák chtivý inťošských zážitků chce jednou za čas pořádně pročistit mozek, zasmát se nad pár hodně povedenými frky, zkonzumovat nějaký ten pop-corn a k tomu popít dobrou colu. Tak co řešit víc? Shrnuto a podtrženo: Jeden z mých hodně oblíbených filmů... z těch, které si pouštím pro čistou zábavu, asi jeden z nej.

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Věřím, že svými 4/5 nebudu mezi všemi těmi 5/5 hodnoceními šmahem považován za nelidu, necitu, antiamerikanistu, anticocalistu, antimcdonaldistu a "last but not least" teroristu. ;o] Na snímku velmi oceňuji jeho civilnost, autenticitu a jakousi (v nejlepším smyslu slova míněnou) ordinaritu. Snímek mi zas a znova dokázal, že zapůsobit na city se dá i bez vlajek, zbytečných proslovů podmalovaných kdejakou symfonickou hudbou apod. Shrnuto a podtrženo: Vzhledem k obětem a pozůstalým citlivě natočený film o událostech, na které bychom neměli zapomínat.

plakát

Michael Jackson: Thriller (1983) (hudební videoklip) 

Když tak divák dnes sleduje tento kultovní a bezchybný videoklip s mladičkým Jacksonem, bezchybnou choreografií, skvělým scénářem a zpracováním, nezbývá mu než si říct: "Jak futuristické." Ano, má recht; proroctví se naplnilo.

plakát

Saw 2 (2005) 

Předně: není to čistých 80%, spíše mírně pod. Celý film se pro mě vyvíjel k dobrému a mírně nadprůměrnému filmu. Závěrečná pointa to však celé "zkomlikovala". Závěr filmu se svými zvraty je natolik vydařený, že *** je dost málo, ale **** bohužel stále moc. K samotnému filmu. Obsah je velmi povedený a vypointovaný závěr imho nepůsobí tak "zprstuvycucaně" jako v jedničce. Ve filmu mě občas rušila jakási klipovitost některých (především silně vypjatých) momentů. Imho to rušilo a bohužel nesplnilo účel, tj. vyhecovat emoce. Shrnuto a podtrženo: Kvalitní zástupce současné vlny thrillerů. Nebýt prvoligového Fincherova kousku SEDM, pak bych na SAW koukal ještě jinak.

plakát

Bílé sny (1987) 

Některé věci se imho hodí více do galerií než na filmové plátno. Tento kraťas mě o tom bezezbytku přesvědčil. Nemám ani ň proti tvorbě paní Šperkové - imho její předměty uháčkované z drátů jsou krásné. Ale udělat z toho film (byť krátký)?

plakát

Poltergeist (1982) 

Na to, že POLTERGEIST nemá ani celé 2 hodiny, se mi tento Spielbergův kousek neskutečně táhl. Neodpustím si parafrázi slov "Pánů Sklepáků", že "tento film má jeden zásadní problém - je příliš dlouhý... a kdyby byl i o polovinu kratší, byl by stále příliš dlouhý." ;o) U Spielberga mám tento problém u více filmů - někdy se bohužel nedokážu zbavit pocitu, že některé imho nastavované věci nám Steven servíruje především proto, aby ukázal čemu novému se zase přiučil. ;o) Stejně tak je pro mě malou záhadou 3 nominace na Oscara, a to v oblastech, které mi v tomto filmu připadaly jako imho jedny z nejslabších - hudbu bych si dokázal představit v řadě jiných filmů, do POLTERGEIST (resp. do hororu) se mi však ani za mák nehodila. Vizuální efekty mile překvapily v pár momentech. Ve chvíly, kdy však měly budovat napětí a strach, jejich klady skomíraly a já si připadal jako při sledování z-komedie. Samostatnou kapitolu pak tvoří některé/mnohé repliky - v některých chvílích se mi nechtělo věřit, že POLTERGEIST není béčko, ale Spielberg. Ale ať jen nekritizuji... tento film není zas tak špatný. Má pár hodně silných momentů - bohužel to však nejsou ty, které měly být pro tento film těmi elementárními. Přijde mi, že v době natočení tohoto Spielbergova kousku vznikaly již podstatně podmanivější a hororovější horory. Shrnuto a podtrženo: Imho průměrný horor s pár hodně silnými momenty a závěrečným morálním apelem k developerům všech zemí světa. ;o)

plakát

Svěrací kazajka (2005) 

Téma posunu v čase mám rád. Když se k tomu navíc přidá obsazení Adriena Brodyho do hlavní role + zajímavá zápletka + závěr filmu, který jsem si vcelku intenzivně prožil, tak by to vše nahrávalo na vysoké hodnocení. Ovšem pak zde byli věci, které mi tak nějak drhly. Některé sekvence (především spojené s přesunem v čase) mi připadaly tak nějak filmařsky nedokonale zvládnuté. Chvílemi mi navíc přišlo, že film ztrácí potřebné tempo a je až přiliš poklidný. Shrnuto a podtrženo: Dobrý film, který však imho měl na víc. Výsledný ortel - 70%.

plakát

Duch jezera (2004) 

Normálně jsem k filmu jako fenoménu tolerantní, minimálně toleruji kdejakou zhůvěřilost, ale u DUCHU JEZERA si nemůžu pomoct: toto je imho kravina na n-tou. Scénárista asi zakoupil nějakou šablonu na levném scénáristickém webu, navíc snad nějakou free-verzi. Nemám pro to jiné vysvětlení. ;o] Postavy jsou šablonovité jak z venezuelských telenovel; napínavé sekvence se nanejvýš vyrovnají krevtuhnoucím scénám z Milerových KRTEČKŮ. Jediným pozitivem (omlouvám se za tak silný výraz) je pointa - ta je aspoň překvapivá. Jináč je to chvílemi k smíchu, chvílemi k pláči. Shrnuto a podtrženo: Dnešním večerem jsem radikálně revidoval svůj vztah k hollywoodským teenagerovským vyvražďovačkám. Pokud jsem k nim byl do této chvíle příkrý, tak tímto večerem se vše mění... minimálně si jich začínám více vážit. ;o]

plakát

Vertigo 2005: U2 Live from Chicago (2005) (koncert) 

Není žádným tajemstvím, že na posledním albu U2 opět řádně přitvrdili. Je o to potěšující, že koncert v Chicagu se valí jako lavina v podobném tempu. Rocková show, která jede od samotného začátku, je rockově nadupaná, plná hitů a pecek + skvělou ukázkou, jak může band "komunikovat" se svým vděčným publikem. Bono - byť by si imho mohl občas odpustit některé své "politicko-mesiášské pózy" ;o) - je v tom nejlepším smyslu slova showman. Dokáže uvést lidi do varu - viz za všechny například skladba Elevation, kdy pomalý a vrnivý začátek vystřídá zdrcující rockový nářez. Vedle geniální show potěší (a neprudí) ani Bonovy projevy k chudobě, lidským právům či pomyslnému "návratu člověka zpátky na Zem". Opravdu nevím, co vychvalovat dříve - jde o koncert s kopou vrcholů (viz například Coppolovsky apokalyptický závěr skladby Love and Peace or Else s Bonem doslova rubajícím do bubnů a s davem v extázi ze zvukové orgie). Možná, že má tento živák dokonce jen jeden jediný velký vrchol - začínající přibližně ;o) první sekvencí a končící sekvencí poslední. Shrnuto a podtrženo: Myslel jsem si, že živák z Bostonu hned tak něco nepřekoná; jsem rád, že jsem se mýlil. Potěší i odkazy na kultovní chicagské bardy Smashing Pumpkins (skladba Electric Co.).

plakát

Nenávist (2004) 

Dle mého je NENÁVIST další snímek z ranku výborně zpracovaných remaků, kdy originál zůstává zastíněn překopanou verzí. Oproti japonským verzím (aspoň těm, které jsem viděl) je toto zpracování svižnější a celkově propracovanější. Pokud je přizpůsobeno euro-americkému publiku, tak bych to neviděl jako extra velký problém. Toto zpracování totiž není úlitbou "pasivním divákům". Stále jde o snímek, u kterého musí být divák dostatečně vnímavý, aby mu neunikly souvislosti a neztratit se v kaleidoskopu nesynchronně poskládaného příběhu. Nemám co dodat; snad jen: výborně vypointované lekačky, oproti japonským verzím imho lepší zpracování a forma. Snad jen Toshio - jehož zamňoukání se nadobro stalo mou noční můrou ;o) - není tak extrémně děsivý jako v předchozích verzích; je "jen" hodně děsivý. Shrnuto a podtrženo: Remake KRUHu pro mě zůstává i nadále nepřekonán, ale i tak se NENÁVIST nemá za co stydět.

Ovládací panel
88. nej uživatel Česko
279 bodů