Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Horor

Recenze (1 155)

plakát

Pastýřova panenka (2010) 

Bohužel značně nevytěženej obrovskej potenciál, kterej by vyžadoval ruku zkušenějšího režiséra a MNOHEM zkušenějšího zvukaře. Takhle se úctyhodná práce kameramana a herců (až na pár vybraných) ztrácí v naprosto otřesných zvukových efektech, podivným dabingu (původním) a v některých chvílích naprosto nezvládnutý návaznosti scén a budování napětí. Nutno zmínit i hodně podivnou volbu hudby, která mi by mi zapadla spíš do nějaký německý romantický komedie než mysteriozního thrilleru. Poměrně dost slabé tři hvězdy tedy dávám za některé opravdu skvělé herecké výkony, parádní kameru a hodně fajnovou atmosféru Alpského prostředí.

plakát

Donekonečna (2017) 

Chybělo málo a dal bych plnej počet. Ambiciozní projekt pohybující se na tenké hranici "klišé" a "novátorství". Je vidět, že autoři přesně věděli, co filmem chtějí předat a z mého pohledu se jim to bezezbytku podařilo. Propojování, symbolika, spousta scénáristických větviček, které samy o sobě fungují a tvůrci na ně kdykoliv mohou, ale i nemusí navázat, zajímavej nízkorozpočtovej vizuální styl, kterej využívá svojí nízkorozpočtovosti lépe než většina konkurenčních filmů, skvělý zvukový efekty a velice, velice sebevědomá režie. Plnej počet nicméně nemůžu dát z několika důvodů (převážně subjektivních). Zaprvé bych ocenil trochu lepší casting u některých postav, hudba by si zasloužila víc péče a v některých chvílích podivnej dabing mi radost taky moc neudělal... co je ale nejdůležitější, stále mi přijde, že tomu "něco" chybělo. Ale co, to nevím... možná na to časem přijdu.

plakát

Párty Hárd (2019) 

Kameňák meets South park. Film, jehož poměrně velkej potenciál se ztratil v až příliš nuceným exhibicionismu ne vždy sedícího nechutnýho humoru, nezkušený režii a příliš krátký stopáži. Nelze ale upřít skvělý scénáristický perly, který maj rozhodně ambice na to stát se kultovníma a nebudu popírat to, že jsem v několika scénách chytil slušnej hahasyndrom. Pohl má jako scénárista rozhodně budoucnost, ale pouze v případě, že povolí to svoje zbytečný nutkání bejt za všech okolností kontroverzní... ne vždy se to vyplácí.

plakát

Díra (2019) 

Uff, už si ani nepamatuju, kdy naposled mi bylo při sledování filmu takhle nepříjemně. Nemá to sice tolik vrstev jako Snowpiercer, nicméně to na mě díky tomu ve své "jednoduchosti" působilo o to více sugestivněji, než bych čekal. Výtky vůči závěru, na které v komentářích narážím, vnímám jako subjektivně pochopitelné, nicméně se s nimi nemohu ztotožnit a já si jen stěží dokážu představit lepší závěr (myšleno v dané stopáži... kdyby film měl 190 minut tak by se to celé dalo pojmout samozřejmě úplně jinak), který by lépe podtrhl to, o co se tvůrci ve filmu snažili. Když přičtu skvělý herecký výkony a naprosto špičkový hrátky se zvukem a hudbou, není nejmenší možnost, že bych mohl jít pod plnej počet... I přes to, že mi při mnoha scénách vůbec nebylo fyzicky a psychicky dobře.... na druhou stranu, u jedný scény jsem se málem udusil smíchem, takže je to hezky vyvážený.

plakát

Dracula (1992) 

Spíše než filmovou adaptací bych to nazval filmovou interpretací, protože se ve svém jádru i obalu jedná spíše o umělecké dílo, než-li o klasický "zábavný" film. Neskutečně chytře si hraje s divadelní teatrálností, kvůli které předloha nebyla tak uvěřitelná, jak se býti snažila, a posouvá jí až do pro mnohé nestravitelných, svým způsobem až parodických výšin. Zajímavý je i zvýraznění motivů (především sexuálních), který byly v předloze pouze naznačený a tady je na nich veskrz postavenej celej příběh. Celkový vyznění díla je ovšem oproti knize poměrně odlišné, zvláště díky tomu, že Hart s Coppolou udělali z Draculy skutečnou postavu s motivacemi, protože jakési "dětské zvíře v pozadí" by v této vizi opravdu nedělalo dobrotu. Na úkor toho, že už se nejedná o příběh několika mužů bojujících proti nestvůře za záchranu své lásky (stručně řečeno), ale o jakýsi nadčasový romantický příběh o Draculovi a Mině, a samozřejmě i na úkor omezené stopáže, bohužel dost vyznívají do prázdna všechny ostatní postavy v čele s Renfieldem, Sewardem a Holmwoodem. Navzdory tomu se ale jedná o neskutečně vtahující film (pokud jste tím správným typem diváka) s neobyčejným vizuálem, skvělýma hereckýma výkonama (ať dělám co dělám, pod jménem Dracula se mi vždy vybaví Gary Oldman), mrazivou hudbou a několika absolutně nezapomenutelnýma scénama z nichž v mých očích bezesporu vévodí úvod a Mínin křest krví. Jsem asi jeden z mála lidí na planetě, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby byl film klidně o hodinu delší.

plakát

Maják (2019) 

Nejlepší adaptace Lovecraftovy povídky, kterou Lovecraft nikdy nenapsal. Mistrovsky děsivá kompozice alegorií a symbolů smíchaná s naprosto dokonalou formou a herectvím. Kdyby se mě někdo zeptal, co si představuji pod slovem "horor", odkázal bych ho přesně na filmy tohoto typu - filmy, kde největším děsem je právě lidská mysl (mnohdy spojená s něčím, co není s to obsáhnout) a kde tvoří film atmosféra, nikoliv (více či méně) laciné krátkodobé útoky na divákův obranný reflex.

plakát

Kripl kemp: Revoluce na kolečkách (2020) 

Hodně silný dokument, jehož hlavní myšlenka je stále velmi aktuální. Technicky není dokument nic menšího než dokonalostí - od skvělýho zvuku, střihu, parádního vyvážení záběrů a nebeskýho výběru hudby (Sugar Mountain od Neila Younga už zřejmě nikdy nebudu vnímat stejně).

plakát

Dust Devil (1992) 

Skvělá hudba a ohromný potenciál ve scénáři uctivě bojuje s viditelně nízkým rozpočtem, který se podepsal hlavně na dost tragickým zvuku a ne úplně vhodným castingu. Úplně jsem si představoval, jak makabrózně nezapomenutelný by to mohlo bejt s větším rozpočtem.

plakát

Království zombie (2019) (seriál) 

V některých směrech sice podivná (ne)návaznost a někdy zmatené skoky v prostoru, ale i tak nehorázně zábavná věc plná sympatických i správně nesympatických postav, skvělých soubojů, chytrýho scénáře, kterej se nebojí naprosto nevinně odkazovat na LOTRa nebo GoT, a oku lahodící výpravy. Utíká to jako voda. První série - 85% ... Druhá série - 90%

plakát

Král (2019) 

Už si ani nepamatuju, kdy by mě nějakej historickej film takhle uchvátil kombinací neskutečnýho herectví a castingu (Timothée jako vždy božskej a Pattinson, na to, jak měl málo prostoru, mi v hlavě bude sedět nejspíš ještě hodně dlouho), neuveřitelně realistický výpravy, cílevědomý režie, parádní hudby a naprosto luxusního scénáře (dialogy!). Neznalost historie je v tomto případě spíše výhodou - nebo alespoň pro mě byla.