Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (256)

plakát

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) 

Stále pecka, jako jednička. Kritici ať jdou do háje. Snyder je borec. Tohle jednoduše není konkurent Interstellaru nebo The Martian, tohle je dobrodružná zábava a jako taková, ten film funguje na jedničku. Skvělí herci s úžasným záporákem a charismatickou hlavní hrdinkou, skvělá akce, super hudba a hlavně, jedinečný Snyderův vizuál, který i ze sklizně obilí udělá epickou podívanou! Nechápu, proč v tom stále tolik lidí hledá hovna a prostě si ten film neužije. Těším se na třetí díl. Naprosto umělý unhype ignorujte.

plakát

The Walking Dead: The Ones Who Live (2024) (seriál) 

Téměř nejlepší věc ze světa TWD. Současné pořadí tedy (od nejlepšího): 1. TWD (první polovina); 2. TOWL; 3. FTWD; 4. TWDDC; 5. TWD (druhá polovina) a nakonec s hodně velkou mezerou trapný Daryl Dixon. tady jde vidět, jaký byl celou dobu Andrew neskutečný tahout a že Norman Reedus sice svého věčně drsného klaďase zahrál skvěle a Andrewovi perfektně sekundoval, ale utáhnout celou sérii, na to prostě nemá.

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Psal jsem dlouhou a podrobnou recenzi. No nějak se sekl web. Takže jsem o ni přišel. Podruhé už nemám sílu. Ve zkratce proto. Tomuhle dá pod 5* jen debil. Sci-fi musí být buď vizuálně atraktivní  (např. Rebel Moon) nebo chytré (např. Interstellar). The Three-Body Problem je tou druhou variantou. Neskutečné myšlenky a skryté hádanky. To se jen tak nevidí. Brutalita. Není zneužita. Je jen tam, kde má účel a smysl. Konec Judgment Day je přímo třešnička na dortu! Otravný John Bradley naštěstí neotravuje dlouho. Herecký koncert předvádějí Liam Cunningham, Benedict Wong (konečně pořádná role!) a především Alex Sharp! Ale ani ostatní nezaostávají. Jo. Dostalo mě to. Nic jsem od toho nečekal (tedy čekal jsem celkem brak), ale dostal jsem neskutečně dospělé sci-fi, které nemá příliš obdoby! Na knihy seru! Myslet si, že co funguje na papíře, musí fungovat i na obrazovce, je dost naivní. Proto je super, že se autoři od knižní předlohy více a někdy méně odklánějí. Každý díl má něco do sebe. Silnou myšlenku, důvod k zamyšlení se. Jo! Tohle to, tohle to se vážně povedlo! Netflix jede! a

plakát

Vládcové nebes (2024) (seriál) 

Nejraději bych ubral hvězdičku za D day, na který patrně nezbyly peníze, ale jinak je to opus, stejně jako předešlí dva bráškové. Tohle veledílo skvěle připomíná hrůzy WWII a snad i nám, "mladým", jim dá přičichnout, abychom věděli, že je třeba udělat maximum pro to, aby se tohle už nikdy neomohlo opakovat! Zde bylo naprosto vše v pořádku a Spielberg je z toho cítit na sto honů! Navíc asi nejlepší úvodní znělka vůbec! Kdo dá méně, než 5*, je barbar bez úcty a špetky vkusu! Povinnost vidět pro všechny!

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Důstojný přírůstek k původním čtyřem filmům, byť je ještě o stupínek slabší, než dosud nejslabší první film. Tom Blyth hraje naprosto pefektně. Rachel Zegler je však pravý opak a je tam spíše jako pěst na oko. Mohlo to být klidně ještě temnější, depresivnější, více o zoufalosti a bolesti, abychom si ten přerod třídního "šprta" v chladnokrevného kalkule více užili. Ale i tak to jde. Vizuální pecka s velmi zajímavou kamerou a úžasnou hudbou. The Hanging Tree nechyběl, takže ledasco odpuštěno. Snad se do světa ještě někdy vrátíme.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Pardon, že se nevezu na vlně nesmyslného hypu. Jedničce jsem ledasco odpustil, protože to byla jednička, která má právo rozdávat karty. Jenže dvojka je ještě mnohem větší zívačka. Stále platí, že Villeneuve je audiovizuální kouzelník a některé scény doslova berou dech, ale to je zatraceně málo! Ten příběh je prostě totálně tupý, hloupý a pro dnešní dobu naprosto neodpovídající. Hlavní postavy jsou nesympatické. Vévodí tomu otravný Javier Bardem a protivná Ferguson. Ale ani hlavní hrdina nemá moc co nabídnout. Naštěstí je ve filmu více záběrů na písek, než na něj. Podobně Zendaya. Možná krásná, ale v podstatě zde nic nehraje. Občas je na ni nějaký záběr a tím to končí. Jesttli herecky někdo vyčnívá z davu, tak jsou to Josh Brolin, který si každou scénu, kde se objevuje, krade pro sebe. Film, který je plný vaty, finále naprosto nijaké.  Opravdu obrovská škoda, že se Denis po skvělém Arrival pustil do tahle hloupé adaptace. Tohle mělo zůstat jen na papíře. Ze sraček to tahá hlavně Hans, který si doufám odnese Oscara. Třetí díl snad už nebude. /// PS.: Někdo tu píše, že se bál i mrkat, aby o něco nepřišel. To já si říkal, že si klidně odskočím na WC, že mě stejně nic podstatného, kromě hezkých záběrů na duny, neunikne.

plakát

1883 (2021) (seriál) 

Yellowstone považuji v podstatě za bezchybný počin a jedno z nejkrásnějších děl současnosti. Když jsem pak jednou zaslechl, že tu je prequel 1883, a že má být snad ještě lepší, velmi, ale opravdu velmi jsem se tomu zdráhal uvěřit. Ale on opravdu je. Něco tak silného, plného a opulentního, tu snad ještě nikdy nebylo. Tady je vše dotaženo do naprosté dokonalosti. Fenomenální výprava, dechberoucí hudba, totálně nabušený casting snad všech postav, od těch nejhlavnějších, až po ty úplně nejvedlejší, kamera, režie a zejména potom scénář, který pomalým tempem chvátá stále kupředu a kupředu a dává tak dostatek prostoru každé postavě a divákovi šanci se s ní sžít a pochopit její emoce i motivace. Každá replika, každý monolog i dialog tu mají svůj význam, hloubku a opravdovou sílu. Je tu spousta milého a krásného. Je tu spousta špíny, bolesti i krve. Nečekal jsem to. Semlelo mě to. Vrátím-li se ještě jednou k hercům, zde nutno vyzdvihnout bravurního Sama Elliotta, jenž už se objevil v nejedné roli, ale teď, v již požehnaném věku, se zhostil své role životní. Kdo si však zaslouží ovace největší, je mladá Isabela May, která nás celým příběhem provází. Věříte ji to. Věříte jí každou emoci. A uvěřit dospívající dívce, že miluje tu zemi, tu divočinu, tu dřinu a to nebezpečí, to si opravdu zaslouží potlesk. Finální díl je až neskutečné emocionální tornádo, které vás doslova semele. Ale i tak je to uzavření stejně, jako i zbytek, zcela dokonalé! 1883 je zde asi první dílo, kterému bych bez váhání dal 6*.

plakát

Déšť (2018) (seriál) 

Seriál, který je s každou další a další sérií a dílem horší a horší. Naštěstí úplný konec to trošičku zachrání a omezí tu hořkou pachuť na jazyku. Seriál má krásný vizuál, skvěle zobrazený post apo svět, má perfektní a pro nás neokoukané herce, solidní hudbu i kameru. Ale ta celková zápletka je prostě stupidní a jakmile se to začne motat kolem Apollonu, tak je zle. Rasmus též začíná být méně a méně snesitelný. Takže za mě obrovská škoda a promarněný potenciál. Mohla to být skutečná pecka, která by hravě do kapsy strčila např. i TWD!

plakát

Monarch: Odkaz monster (2023) (seriál) 

Taková v podstatě nepovedená pohádka s místy tak debilním scénářem, že i Dallas je proti tomu skvost. Škoda. Kdyby se toho chytl někdo schopný, dostalo to rating R, nebylo to o rodinných patáliích, mohla to být pecka. Snad druhá série ani nevznikne.

plakát

Forst (2024) (seriál) 

Velmi solidní kriminálka, od našich polských sousedů, kteří tak definitivně potvrzují, že jsou na míle daleko před českou filmovou a seriálovou tvorbou. Naprosto úžasný vizuál a hutná atmosféra - kameraman opravdu na jedničku, skvělí herci, někdy až dechberoucí lokace Vysokých Tater, solidní skvěle padnoucí hudba, vyzdvihl bych i zvuk jako takový a v podstatě docela zajímavý děj a scénář. Kdyby v seriálu nebylo pár poměrně zásadních logických děr, bylo by to za mě klidně do plného počtu. Ale některé faily opravdu odpustit nedokážu. A jako dost mě nasral ten konec! Byl naprosto skvělý, ale... Nedokázal jsem poznat herečku, která v téměř poslední scéně řídí jeep! Byla to Zuzanna nebo Kamilla? Zdálo se mně, že právě Zuzanna a to by celému konci dodalo úplně jiný rozměr. Každopádně nadprůměrný počin!