Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dobrodružný
  • Akční
  • Komedie
  • Western

Recenze (15)

plakát

Carmen Jones (1954) 

Na tomto muzikálovém provedení známého příběhu oceňuji především spoustu krásných melodií, pro které film stojí za to vidět.

plakát

Sbohem, pane profesore! (1969) 

Toto je příběh lásky. Nikdo neví, proč pociťujeme náhle neodolatelnou náklonost k určitému člověku bez rozumné příčiny a pro jiné máme v lepším případě jen lhostejnost. Je to jakési souznění duší, které trvá a nemůže je změnit nic, často ani smrt. Koho potká takováto láska, má v životě velké štěstí. Tento film popisuje, jak se takový cit rodí mezi dvěma lidmi z naprosto odlišných prostředí, nelogicky a proti všem pravidlům. Příběh plyne pomalu, tiše a nenápadně se rodí hluboký cit mezi profesorem a subretou. Zdánlivě se nic neděje a přece se děje všechno. Umět vyprávět strhující příběh bez velkých slov a kulis je projevem velkého filmového umění. Pro mě jeden z naprosto nezapomenutelných filmů, který mohu vidět vždy znovu a znovu, protože je lidsky pravdivý a uvěřitelný.

plakát

Confucius (2010) 

První, co mě na filmu zaujalo, je podmanivá hudba, která hladí a prostupuje celým filmem. Se zájmem jsem se šla podívat, kdo že ji napsal a kupodivu to není žádné pro mě notoricky známé jméno. Co ale na filmu oceňuji nejvíce, je herectví Yun-Fat Chowa, který se pro ztvárnění hlavní postavy mimořádně hodí. Vyzařuje z něj cit, porozumění a moudrost, to, čemu se říká krása duše. Yun-Fat Chow má prostě charisma, které k němu přitahuje pozornost v každé minutě filmu, a to je dobře. Protože tak člověk nepřehlédne myšlenky Konfucia, což by byla škoda. Nevím, jak moc je film věrný skutečné historické postavě, ale po jeho skončení bych si ráda přečetla o životě a díle Konfucia více. Protože s lítostí musím konstatovat, že ze školy, a to bohužel ani z té, které se říká tak honosně vysoká, si toho člověk o velkých postavách našich dějin a zejména filozofii a kultuře mnoho neodnese. Mě se v té souvislosti vybavuje jen povinné biflování letopočtů datumů narození a bitev. Ale nic o poznání historických souvislostí a velkých myšlenek, nic skutečně potřebného pro život. Film přináší inspiraci k hlubšímu poznání těm, kteří chtějí slyšet, a to je víc než hodně.

plakát

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012) 

Na Asterixe a Obelixe jsem se hodně těšila. Je pravda, že každé další pokračování je slabší než to předchozí. Trochu mi vadí neustálá výměna představitelů hlavních postav (Asterix, César), ale to bych tvůrcům odpustila. Co ale odpustit nemohu, je příšerný dabing českého znění. Mluva angličanů působí nevěrohodně, uměle a komicky a celý film kazí. Naštěstí to zachraňuje G. Depardieu, který pozvedne každý film už jen tím, že je.

plakát

Becket (1964) 

Už dlouho jsem neviděla tak dokonalý film. Dokonalý proto, že v něm není jediné hluché místo. Děj člověka vtáhne a nepustí po celou dobu, ač jde o celkem dlouhý film. Strhující herecké výkony dvojice hlavních představitelů, úžasná výprava a exteriéry, vynikající scénář i režie tvoří dech beroucí celek, který nedovolí spustit oči z obrazovky. Jako nějaká symfonie, která se ubírá od tichých tónů ke stále vyšším a důraznějším, aby byla zakončena jedinou tóninou, která v okamžiku, kdy dosáhne vrcholu, navždy utichne. Příběh vyprávějící o tom, jak tenká je hranice mezi přátelstvím, láskou a nenávistí, o hledání důvodu lidského bytí a existence boha v každém z nás. Občas mám při sledování takovýchto dokonalých starých filmů dojem, že dnes už se takové filmy netočí. Je to jeden z těch filmů, u kterých nemáte pochybnost, kolik hvězdiček si zaslouží. Bez váhání počet nejvyšší.

plakát

Carmen on Ice (1990) (TV film) 

Vášeň v přímém přenosu. Jedinečné spojení několika druhů umění a krásna - krásná strhující hudba, možnost vidět pro mě jedny z největších hvězd krasobruslení všech dob - Katarina Wittová, Brian Orser, Brian Boitano (Katarina Witt - Carmen, Brian Orser - Escamillo, Brian Boitano - Don José) ve své životní formě, nestárnoucí příběh, gradující nezadržitelně do svého tragického konce. Prostě nádhera, pro milovníky krasobruslení jako jsem já povinnost.

plakát

Biskupova žena (1947) 

Film Biskupova žena je jedním z těch filmů, které vnáší do duše mír, pocity nekonečného štěstí a touhu mít rád celý svět. Na chvíli je snadné uvěřit, že každý máme svého anděla a že nic není nemožné, jen chtít. Nikdy nebude dost takovýchto nádherných filmů, aby změnili náš malicherný a neutěšený svět. Ale i kdyby byl jen tento jediný (a že jediný není), stačí to na to nikdy neztratit naději a věřit v lepší příští a člověka. Udělat si čas a vidět tento film bylo pro mě (a doufám že nejen pro mě) obohacením, které na chvíli přinutí zastavit se v neustálém spěchu a zamyslet se, co je v životě skutečně důležité. Je škoda nechat si ho ujít, kouzelná atmosféra Vás vtáhne a už nepustí.

plakát

Les Trois Mousquetaires (1959) (TV film) 

Velké překvapení. Jean-Paul Belmondo hraje D´artagnana opravdu výborně a navíc je se současnou podobou k nepoznání - já jsem ho alespoň nepoznala. Musela jsem se to dočíst v titulcích. Tím nechci ovšem říct, že vypadá špatně, právě naopak, velmi mu to sluší, hraje skvěle, živelně, bezprostředně. I když je to hodně starý film, je dobrý a stojí za shlédnutí.

plakát

Stará puška (1975) 

Pro mě asi největší film všech dob. Kdybych měla ze všech těch tisíců filmů vybrat jeden, bylo by to nesmírně těžké. Ale byl by to asi tento film, ač nemá krásné scenérie ani kostýmy, nic z toho, co dělá film kasovním trhákem a ani nekončí dobře. Ale hloubka citu a pro mě skutečné fillmové umění dělá z filmu Stará puška nezapomenutelný film. Už navždy budu v mysli vidět scénu, kterou film začíná a slyšet nezaměnitelnou hudbu, která ji provází. Šťastné úsměvy ještě kompletní rodinky na kolech hladí, to co následuje, trhá na kusy. Neznám jiný film, který by toto všechno na malé ploše měl v sobě a dokázal tak zasáhnout. Můj obdiv hercům i režisérovi. Má filmová láska, i když bolí.