Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Dějiny násilí

Dějiny násilí (2005)

"Poslouchej, chytráku, v týhle rodině nikdy neřešíme problémy rvačkama !!" - "Ne, u nás je rovnou střílíme.." ;) Kultovní kanadský tvůrce David Cronenberg, famózní zejména v disciplíně zvané matení diváka, tentokrát zkoumá darwinovské téma prostřednictvím navýsost skvostné adaptace stejnojmenného komiksu Johna Wagnera a Vince Lockea, kteří mají na svědomí třeba takového Soudce Dredda - Tuhle drobnůstku jsem si prostě nemohl odpustit, zvlášť když komiks jako takový je zde stále velmi často vnímán jako cosi méněcenného, paradoxně bez ohledu na skutečnost, jak moc právě komiks a další nerďácká kultura právě nyní určuje mainstreamovou tvorbu.. Cronenberg variující své oblíbené jackylhydeovské téma proměny svého hrdiny navíc divákovi nic nepodsouvá, a nesvazuje mu tak ruce při jeho snaze zaujmout vlastní stanovisko.. A Viggo Mortensen, mimochodem s Mariou Bello v pravděpodobně jedné z vůbec nejvíc sexy filmových scén, nikoli jako Aragorn, ale právě zde odehrává svou životní roli..

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

"Jsi hloupej nebo co ??" - "Máma říká: Pro hlupáka každý hloupý !!" ;) Jeden z nejlepších filmů vůbec, ne-li v mých očích ten úplně nejpodařenější, který se velmi volně inspiruje knihou Winstona Grooma z roku 1986 !! Záměrně jsem použil slov velmi volně, protože každý, komu se románová předloha dostala do rukou, musí jen nevěřícně donekonečna kroutit hlavou, co mistr inovací Robert Zemeckis a scénáristický bard Eric Roth dokázali s příběhem provést !! V případě Forresta Gumpa jsme svědky nejúžasnějšího přerodu knihy ve film, který si dokážu vybavit, jelikož Zemeckisův snímek diametrálně převyšuje kvality své knižní inspirace, k čemuž neméně velkým dílem přispívá i neopakovatelný životní herecký výkon Toma Hankse, což jasně dokazuje fakt, že získal Oscara dva roky po sobě, v tomto případě bez jakýchkoli diskuzí, rok po svém ocenění za roli ve filmu Philladelphia !! Zemeckis, chvílemi opravdu velmi pateticky a naprosto si uvědomujíc kvality snímku i vykalkulovaně, nechává hlavního hrdinu, hřejivě lidského idiota s velkým srdcem, projít velmi zajímavý kus amerických dějin, činí z něj nejen vypravěče, ač naprosto bez skrupulí vykrádá moudra své matky, ale i součást nejdůležitějších milníků USA !! Milostná linka v souvislosti s Forrestovou celoživotní láskou, po "Freudovksu" rozbitou, Jenny v podání krásné Robin Wright vůbec nepůsobí rušivým dojmem, naopak dodává filmu na osudovosti a dramatičnosti, která se ve finálním dojmu vedle neuvěřitelného počtu inteligentně vtipných momentů jeví v ideálním poměru, čímž nám Zemeckis předkládá tu nejchutnější tolik parafrázovanou bonboniéru, jakou si lze představit !! Silvestriho legendární soundtrack, ač později v jiných filmech sám sebe kopíruje, dotváří naprosto neopakovatelný zážitek, při němž i tomu nejcyničtějšímu divákovi zejména před finální scénou běhá mráz po zádech !! Moje resumé ?? Geniální dílo vzniklé spojením geniálního režiséra, geniálního hudebníka a geniálního herce, jedné z nejvýraznějších postav světové kinematografie Toma Hankse.. Mistrovský film bez jediné výraznější chybičky, pohádka pro dospělé a inteligentní diváky, film, bez jediné trhliny, bez jediné vady na kráse !! To je Forrest Gump, vrcholný snímek filmové historie, příběh geniálního prosťáčka.. [ Dabing 9/10 ] Dokonalý Vladimír Dlouhý !! Smekám !! Dabing Studio dabing S Pro Alfa srovnatelný s originálem, místy dokonce možná i lepší, což se právě u podobného filmového skvostu nevidí příliš často !!

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

"Hugo.. To jsi povýšil !! To tedy zírám, nadporučík !! Se všemi těmi projevy nekázně ?? Vskutku pozoruhodné.." ;) Nejen pozoruhodná, ale i cinefilně naprosto orgasticky uspokojivá je tahle famózní sofistikovaná hříčka s diváckými očekáváními plná po okraj odkazů a vtípků, jíž génius Quentin Tarantino vystupuje z vlastního stínu, aby skočil rovnou do toho Hitchcockova a troufám si tvrdit, že i Godardova.. A kdyby náhodou některý méně pozorný či chápavý divák jeho rukopis nepoznal, neodpustí si ani svou oblíbenou fetišistickou variaci na téma ženských nohou..;) Další příběh o pomstě z mysli mistra konverzací rozhodně platí za jeho tvůrčí vrchol !! A zároveň i ten jeho nejosobitější počin.. Velmi vznětlivý biják..

Kmotr II

Kmotr II (1974)

"Udělám mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout !!" ;) Za mě jednoduše nejlepší film všech dob, na němž i po několikátém zhlédnutí nedokážu najít sebemenší chybičku !! Řemeslná dokonalost po všech stránkách, geniální hudba Nina Rotaa !! Zejména díky famóznímu Alu Pacinovi, jehož by člověk mohl se zájmem sledovat, i kdyby uprostřed prázdné garsonky předčítal telefonní seznam, Coppolovi na vrcholu sil, De Nirovi i opomíjenému Robertu Duvallovi, scénáristicky vycizelovanému mistrnému odklonu od Puzovy knižní předlohy a jasně patrným financím plynoucím z úspěchu už tak dokonalé jedničky se nebojím vyslovit kacířskou myšlenku, že Kmotr II překonal první film, byť je, myslím, zejména díky druhé linii příběhu s mladým Vitem překvapivě méně gangsterským !! Uznávám, že ničivá stopáž vyžaduje velmi uvážlivě vybrat vhodnou dobu ke sledování tohoto neskutečnému filmovému skvostu !! [ Dabing 7/10 ] Celá Coppolova trilogie se zdála být nenadabovatelnou, ale to čekání se nakonec vyplatilo !! Opět máme, myslím, dvě dabingové verze, na DVD dabingu, který původně odvysílala Česká televize, se podílela Tvůrčí skupina Josefa Petráska a pak tu máme kupodivu stejně povedenou verzi Agentury Erasmus pro TV Produkce a.s. TV Prima ( 2004 ), obě víceméně srovnatelné !!

matka!

matka! (2017)

"Neboj !! Už jsme v bezpečí !!" Tohle je zde právě ta jediná jistota, že bezpečí je pouhý přelud, neu(spo)kojená touha.. Aronofsky buduje hororovou, nepříjemně hutnou a neutěšenou, atmosféru beznaděje tak sofistikovaně, až jednoho zamrzí, že režisér se nedokáže realizovat pouze na půdorysu ryze žánrového filmu.. Jeho nesmírně vrstevnaté, co do výkladu, podobenství silně asociuje Fontánu, kde rovněž jako by toužil sdělit tak moc, aby nakonec nesdělil vůbec nic.. V matce! však všechna ta poselství, všechny ty apely, všechna ta kritika směřují k jedinému cíli, a já tak přistupuji na režisérovu hru a nechám se opájet vší tou až bolestivou nejednoznačnou spirálou alegorií, tou hrůzou, prostřednictvím absolutně skvostného řemesla ovšem.. Mistrovský biják, jehož další projekce na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat.. Mistrovský biják s oscarovou Jennifer Lawrence, která mě nyní definitivně přesvědčila..

Ready Player One: Hra začíná

Ready Player One: Hra začíná (2018)

"Zatímco někteří lidé budou vždy číst Vojnu a mír jako detektivku, někomu stačí přečíst si obal od žvýkačky a rozluští tajemství vesmíru.." A Mirka Spáčilová očividně nepozná mezi pěti dobrý film, ani když jí Spielberga pustíte ve smyčce..;) Absolutně famózní Indiana Jones 5 a geekařský orgasmus.. Spielberg rulez !!

Smrtonosná zbraň 2

Smrtonosná zbraň 2 (1989)

"Ty seš černej a já šílenej !! Bude sranda, ne ?!" ;) Navzdory všeobecnému nesouhlasu se nebojím přijít s tvrzením, že především díky upgradu či posílení, chcete-li, filmového Donnerova štábu v podobě fantastického Joea Pesciho a především Jeffreyho Boama, který se spolu s Shanem Blackem podílel na scénáři, Leathal Weapon 2 předčil skvostný první film, byť už ten nasadil laťku tak vysoko, že by ji prťavý Pesci jen těžko přeskočil, a znovu tak postavil na hlavu pravidlo o filmových pokračováních !!

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

"Hasta la vista, baby !!" ;) Kanadský režisér James Cameron patří k několika málo lidem, k hrstce vyvolených, která píše dějiny kinematografie, to on několikrát posunul hranice možností filmařů, a ačkoliv prakticky s jedinou výjimkou všechny jeho snímky prostě miluju, pak právě Terminátor 2: Den zúčtování prostě mezi desítkou mých nejoblíbenějších filmů nemůže chybět, jednak totiž znovu monstrózně popírá pravidlo kvality sequelů, když vypráví skvostný temný příběh v science fiction, které dostává svému žánru jako málokterý jiný kus, a pak je tu znovu můj milovaný polobůh Arnold Schwarzenegger, který se prostě pro tuhle roli narodil !! Jakkoliv můžeme diskutovat o tom, zda Schwarzeneggera, filmovou hvězdu první velikosti, lze vůbec považovat za opravdového herce v tom smyslu, v jakém ho lze primárně chápat, když o nějakém charakterním herectví jistě nemůže být ani řeči, zřejmě se nenajde nikdo, kdo by se odvážil říct, že by se této nesmírně atypické role někdo vůbec zvládl lépe zhostit, protože to by bylo čiré šílenství.. Kdo by dokázal lépe zahrát "robota" než obrovská charismatická hora svalů s podivným přízvukem, jejíž obličejová mimika si v ničem nezadá s dřevěným Pinocchiem ?? Právě tato Arnoldova limita mi nedovolí ho řadit mezi své nejoblíbenější herce, nicméně doživotní místo mezi největšími filmovými bouráky prostě musí mít, nenapadá mě mnoho jmen, která by více vystihovala pojem akční hrdina.. Já toho kluka rakouskýho prostě žeru !! ;) Ostatně celá tahle pecka si vysloužila nesmírně zajímavé herecké obsazení, Linda Hamilton jako Sarah Connor si prošla speciálním bojovým výcvikem, Robert Patrick jako T-1000 budí v životní roli hrůzu ještě dnes i Eddie Furlong coby mladej John Connor nakonec vypadá jako skvělá volba, nesmírně zajímavě však působí fakt, že ačkoliv Arnie zde naplno nastartoval svoji kariéru, nikdo další už nedokázal vystoupit ze stínu své role, a to rozhodně nemyslím, že by šlo o špatné herce, třeba právě Robert Patrick se hodně snažil, nicméně ani on už nikdy nebude nikým jiným než tím nesmrtelným zabijákem !! Samozřejmě chápu všechny výtky směrem k Terminátorovi 2, zejména co se týká logických kotrmelců scénáře především v kontextu s prvním dílem, nicméně to skvostné poslání snímku mi všechny nedostatky vynahrazuje měrou vrchovatou, stejně jako nadčasová triková stránka snímku, Stan Winston se právě zde zapsal zlatým písmem do historie filmu, byť převod do HD Terminátorovi zřejmě paradoxně poněkud ubližuje, což se však netýká vpravdě geniálního soundtracku Brada Fiedela, který patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy slyšel, když právě na Blu-ray si jeden naplno uvědomí, s jakým zápalem a invencí komponoval přehlížejíc syntetizátory !! Greenbergova kamera rovněž nestrpí výhrad ve filmu nahláškovaném až k smrti, kde strhující akci zastiňuje snad jen ta noční můra Sarah Connor, která platí za učebnicový armageddon, rozhodně myslím, že věrohodněji a lépe už filmový jaderný výbuch nikdy nikdo nenatočí.. Jakkoliv lze druhého Terminátora, fantastickou atmosférickou pecku, chápat jako zřejmý Cameronův kalkul, osobně cítím jeho snahu o nečistokrevný remake, který by dík dostatku financí příběh posunul ještě výš, nakonec i vizonář Cameron si plně uvědomoval rizika spojená se snímkem, který nakonec přinesl ještě další pokračování, byť v důsledku každý snímek série dostává poněkud jiné vyznění, vždy je téma chápáno z poněkud jiného úhlu jiným režisérem podobně jako je tomu v případě série Vetřelčí, kterou potkal podobný osud, když se nakonec každý jeden divák - fanoušek bohužel chráníc svůj oblíbený kus uchyluje k nesmírně jednoduchému odsuzování snímků zbylých, které končí rozcupované na kusy, což zákonitě činí obě série nesmírně rozporuplnými, ačkoliv z mého pohledu patří obě zmíněné filmové série k těm nejlepším.. [ Dabing 5/10 ] Máme tu dokonce tři různé dabingové nesmírně nevyrovnané verze, když z toho pomyslného souboje nejlépe vychází ten novácký dabing, rozhodně ne bezchybný, z dílny České produkční 2000 z roku 2005.

Zmizelá

Zmizelá (2014)

"Všechno nejlepší k výročí !!" ;) Těsně po odchodu z kina se mi hlavou honí spousta bizarních asociací ve spojitosti s ekvivalentním českým názvem snímku, tady jste se, moji mil(n)í distributoři mohli vyřádit, jako Už nehledám Amy či Poslední výstřik Barneyho Stinsona, což při své ojedinělosti jen dokazuje, že jsme právě viděli toho dosud nejvtipnějšího Davida Finchera, v pozici nespolehlivého vypravěče ovšem dosud nejlépe a nejhravěji vyprávějícího, nicméně žerty stranou, tohle je prostě naprostá filmová dokonalost a zároveň ultimátní černočerná satiricko-kritická jízda, při níž se v tom Fincherově zpětném zrcátku šikovně nastaveném dnešní společnosti, manželství jako takovému, především však médiím a jejich obrovské moci, snad musí najít každý.. Hudba i scénář na Oscara, Rosamund Pike rovněž.. A Ben Affleck v životní roli ?? Ten si jistě při tom přejídání se gumovými medvídky zavzpomínal na své Gone, baby, gone.. Musel však před poslední dobou stále více knižní špeky adaptujícím Davidem Fincherem smeknout, stejně jako já..