Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Akční
  • Krimi

Recenze (3 036)

plakát

Doctor Who - Season 6 (1968) (série) 

100 % The Dominators - Vynikající epizoda v níž mi chybělo jen bližší seznámení s hlavními záporáky. Na pohled je to fascinující rasa, se kterou měl i Doctor těžké pořízení. Kdyby je někdy v budoucnosti ještě potkal, vůbec by mi to nevadilo. Jejich bojoví roboti - The Quarks mají ovšem do děsivosti pořádně daleko. 90 % The Mind Robber - Podobných příběhů jsem už pár viděl, takže cením jakoukoliv originalitu. Tady mě zaujalo, s jakou lehkostí se ona hravá atmosféra nepozorovaně měnila v syrově děsivou. 100 % The Invasion - Vrací se Brigadier Lethbridge-Stewart, poprvé se představuje UNIT a Cybermani potřetí útočí na Zemi, tentokrát ve velkém stylu. Tohle nemůže být nic jiného než vrchol šesté sezóny. 70 % The Krotons - Nápad dobrý, zpracování nebylo dobré. Dojmu hodně uškodili nemotorní roboti, kteří vypadali zastarale i na šedesátá léta. S větší snahou a bohatším rozpočtem mohla být z téhle epizody další klasika, jenže bohužel. 100 % The Seeds of Death - Jestli jsem říkal o The Invasion že je to vrchol šesté série, tak tahle epizoda patří k vrcholům celého druhého Doctora. Je na ní perfektní všechno, od prostředí, postavy, záporáky až po zápletku. 90 % The Space Pirates - Pro tuhle epizodu mám slabost, protože je neodolatelně pulpová a krásně braková. Název to koneckonců sám naznačuje. Škoda že se většina dílů poztrácela. Naštěstí jde o poslední epizodu v celkém seriálu, v níž nějaký díl chybí. 90 % The War Games - Reálně bych dal spíše 80 %, ale poslední díl pochopitelně dojem vylepšil, protože konečně prohloubil tolik opomíjenou mytologii a poodhalil závoj tajemství obestírající Doctora. Díky tomu že je to poslední černobílá epizoda nejde jen o pomyslný, ale i o faktický přelom seriálu.

plakát

Doctor Who - Season 5 (1967) (série) 

100 % The Tomb of the Cybermen - První Doctor se nejčastěji utkával s Dáleky a ten druhý s Cybermany. Zatím se představili jen jako nelítostní a urputní vojáci, ale tady se ukáže, že jsou schopní i úskoků a jemné manipulace.  80 % The Abominable Snowmen - Podle názvu jsem si myslel, že půjde o trochu něco jiného, respektive že se poprvé ukážou nepřátelé, se kterými se utkala jedna z pozdějších inkarnací Doctora. To se sice stalo, ale nevypadali tak, jak jsem doufal. Chytlavé prostředí mi to mírné zklamání vynahradilo. 100 % The Ice Warriors - Pátá série je našlapaná ikonickými záporáky. Tady se poprvé představuje rasa, která je pro mě osobně děsivější než Dálekové. Bohužel i když se to nezdá, seriál záporáky recykluje jen velice zřídka kdy. Tihle se objevili celkem šestkrát (plus třikrát se mihli), což z nich dělá ty častější. 90 % - The Enemy of the World - Po Williamu Hartnellovi si zahrál dvojroli i Patrick Troughton. Dostal k tomu lepší příběh a podstatně lepší postavu. Zasazení do blízké budoucnosti ji dává punc naléhavosti a realističnosti. Definitivní (?) konec Salamandera mě trochu zklamal, protože tenhle záporák mohl posádku TARDIS ještě několikrát potrápit. 90 % The Web of Fear - Další dobrodružství s mechanickými yeti a Velkou inteligencí. Škoda jen, že se představuje na dlouho naposledy. Poprvé se ovšem představuje Brigadier Lethbridge-Stewart, a ten v seriálu nějakou dobu vydrží. 100 % Fury from the Deep - Výborná epizoda s několika téměř hororovými scénami a bohužel nevyužitým protivníkem. Z páté série se ztratila téměř polovina dílů a myslím, že žádné epizodě to neuškodilo tolik, jako téhle. 100 % The Wheel in Space - Přetlačovaná ve vesmíru, aneb když vyhodíš Cybermany dveřmi, vrátí se ti oknem. Přichází Zoe Heriot, jedna z výraznějších Doctorových společníků.

plakát

Studený jak kámen (1991) 

Craig R. Baxley si na přelomu osmdesátek a devadesátek jel svou osobní trilogii, v níž se pokoušel udělat z namakaných hovad akční hvězdy. Action Jackson neuspěl, Temný Anděl uspěl a Stone Cold naopak uspěl až moc, protože způsobil, že Brian Bosworth vypadal jako ucházející herec. Pochopitelně to byla jen náhoda, protože po tomhle jediném kvalitním kusu zamířila jeho kariéra strmě dolů, a on sám zmizel kdesi ve stokách Hollywoodu. Naštěstí po něm zůstal tenhle malý kult s luxusní závěrečnou přestřelkou a skvělým Lancem Henriksenem.

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Pokud víte o holokaustu opravdu hodně, nebo naopak prakticky nic, tak na Vás Zóna zájmu nejspíš moc nezapůsobí. Film nic nevysvětluje, nic neukazuje, ani nejde divákovi naproti. Znalci problematiky německé továrny na smrt si můžou zasazovat viděné do kontextu, ti neobeznámení pak budou sledovat očividně dobře postavenou rodinku, která vede občas banální, občas nesrozumitelné rozhovory. Naopak ti kteří mají o Osvětimi povrchní znalosti - a ideálně tam nikdy nebyli, můžou být uhranutí peklem odehrávajícím se za zdí, a bohorovostí Hössových. Pro mě byl tenhle příběh moc odosobněný a příliš banální. Němci zblblí nacistickou ideologií sice měli city a morálku, ale životy židů, slovanů a jiných méněcených ras jim byly ukradené, a jejich vraždění si nebrali osobně. Tohle všechno vím, a film mi to říkat nemusel. Bohužel mi nic jiného nesdělil. Takže režie, herci a hudba jsou fajn, ale sílu výpovědi a atmosféru si musím hledat jinde.

plakát

Slovo pacana (2023) (seriál) 

Mně jsou tyhle adorující příběhy ze subkultury vyznávající násilí proti srsti, a je jedno jestli jde o anglické fotbalové chuligány, nebo o ruské pouliční gangy. Pořád se opakuje to samé schéma. Nezkušený nováček je uvedený do společenství ve kterém je prý důležitá čest, pravidla a osobní integrita. Jenže v reálu čestné slovo nic neznamená, spravedlnost je jenom pro ty nejsilnější a lež je naprosto běžná. Musím ale uznat, že v tomhle seriálu jsem si k pár postavám vytvořil částečné sympatie, protože herci jsou do jednoho výborní, a příběh je nevtíravě manévruje do situací, kdy můžou ukazovat svou lidskou stránku. V posledních třech dílech navíc znatelně přitvrdil a s přitažlivostí života v partě pořádně otřásl. S tvrzením, že je tenhle seriál reklamou na socialismus bych byl opatrný. Dnešní americká velkoměsta totiž kolabují ze stejného důvodu. Paralyzovaný stát není schopný nebo ochotný vymáhat své vlastní zákony a udržovat pořádek. Kdo chce vidět kam to vedlo v Rusku, ať si pustí vynikající film Bratr od Alexeje Balabanova. Kam to povede v USA se dozvíme za pár let na CNN.

plakát

Doctor Who - Season 4 (1966) (série) 

70 % The Smugglers - Spíš výplňová epizoda která se sice odehrává v atraktivním prostředí, jenže to je to jediné, co dokáže nabídnout. Pravděpodobně nejslabší epizoda téhle našlapané série. 100 % The Tenth Planet - Představují se Cybermani a Doctor umírá. Tak trochu. Mám radši Cybermany než Daleky. Ti mi vždycky přišli takoví dětsky uvztekaní, umanutí a až parodicky zlí. Cybermani jsou efektivní, neúprosní a děsiví. Nejděsivější jsou tady, hned při seznámení. 100 % The Power of the Daleks - A jako na zavolanou, nebo možná na porovnání, přichází ti druzí zatvrzelí nepřátelé. Z první epizody s druhým Doctorem se poztrácely všechny díly, což komplikuje sžívání s "novou" postavou. Děj je ovšem výborný. 80 % The Highlanders - Téhle epizodě strašně uškodilo, že se nedochoval ani jeden díl. Děj je totiž hodně akční, takže postavy zhusta mlčí a do statických obrázků zní supění nebo hřmot zbraní. Naštěstí dala seriálu Jamieho McCrimmona, takže si obhájila svou existenci. 100 % The Underwater Menace - Skvělá epizoda odehrávající se v exotickém prostředí a ve dvou skupenstvích. Třetí díl se zachoval, a v něm si mě druhý Doctor definitivně získal. Fantastické hudební téma rybích lidí patří k tomu nejlepšímu z klasické éry. Je tajuplné, exotické, ale přitom nezřetelně povědomé. 100 % The Moonbase - Vrací se mírně upravení Cybermani. Nejsou tak děsiví jako ti z Mondasu, ale jejich příběh je akčnější, zajímavější a celkově lepší. 100 % The Macra Terror - Vynikající epizoda z orwellovského světa v němž se poslušnost udržuje represí a popíráním reality. Macra jsou působivá stvoření, ale epizoda by se bez nich v pohodě obešla. 100 % The Faceless Ones - Svým způsobem detektivka o odhalování jedné děsivé konspirace. Přišlo mi, že má v sobě epizoda něco z krutých sedmdesátkových thrillerů. 100 % The Evil of the Daleks - Hlubší nahlédnutí do společnosti Dáleků, které je obaleno skvělým příběhem a tajuplnou atmosférou. Zvlášť první tři díly jsou opravdu luxusní.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Tady jsou na světové úrovni jen výprava se speciálními efekty, hudba a s trochou dobré vůli i herci. Ten zbytek se horko těžko drží na dohled. S výjimkou scénáře, který zoufale pajdá kdesi v dáli. Zápletka ještě budiž, i když jsem ji odhadl na první dobrou. Morální a filosofické otázky (o teologii se naštěstí nikdo ani nepokoušel) už řešili jiní, a důvtipněji, ale film je nastoluje správně, i když neohrabaně. Jenže ty dialogy, ty dialogy. Téměř každý druhý trhá uši a doslova každý dělá z postav neživoucí panáky. Stačilo jim dát trochu obyčejnosti, přidat hloubku charakteru, a výsledek mohl být mnohem lepší. Takhle je to průměr. Na naši kinematografii je to ovšem zjevení, na které se bude vzpomínat ještě za dvacet let.

plakát

Doctor Who - Season 3 (1965) (série) 

60 % Galaxy 4 - Rád bych si tuhle epizodu oblíbil, ale bohužel. Z části mi ji z nechutila doslova strašidelná kvalita, z části zmatený děj. Opravdu dobrých je jen posledních pět minut čtvrtého dílu. 100 % Mission to the Unknown - Výborná hard sci-fi epizoda, která dala vzpomenout na vynikající a podceňovanou The Rescue z druhé sezóny. Má jen jeden díl a neobjeví se v něm ani jedna z tradičních postav - pochopitelně mimo Doctorovy urputné nepřátele. 90 % The Myth Makers - Podle názvu jsem čekal něco trochu jiného než epizodu z pozdní fáze Trojské války, ale zklamaný jsem rozhodně nebyl. Děj upevnil mytologii ohledně změny historie pomocí stroje času. Moc to nejde, a když ano, tak má vesmír tendenci překvapit. 90 % The Daleks' Master Plan - Monstrózní dvanáctidílná epizoda, nebo třináctidílná, když se počítá i předskokan v podobě Mission to the Unknown, která postavy protáhla přes množství časových období a několik exotických lokací. V průběhu Doctor oslavil vánoce, zachránil několik galaxií a přišel o dvě společnice. Někdo říká že o jednu, ale ona i ta jedna byla v posádce tak napůl. Finále je na šest hvězdiček. 50 % The Massacre of St Bartholomew's Eve - tuctová epizoda kterou jsem se pronudil. Její význam je jen v excelentním monologu v němž Doctor ukáže svou dosud pečlivě skrývanou stránku a v příchodu nového společníka, rozverné Dodo Chaplet. 100 % The Ark - skrytý druhý vrchol třetí sezóny. The Ark je vynikající epizoda se sociálním přesahem, která má v sobě laskavou i drsnou stránku. Monoidé jsou fascinující stvoření. 80 % The Celestial Toymaker - zamýšlený druhý vrchol sezóny, který ale u mě zůstal za očekáváním. Postava Hračkáře byla fascinující, ale vcelku promrhaná. Škoda že se k ní seriál už nikdy nevrátil. Doctor mohl mít dalšího brilantního protivníka. 60 % The Gunfighters - první tři díly slouží jako výmluva proč donekonečna opakovat písničku The Ballad of Last Chance Saloon, v tom čtvrtém přijde legendární přestřelka, která v tomto podání moc legendárně nepůsobí. Doctor se děje stěží zúčastnil. 70 % The Savages - Epizoda která měla potenciál v námětu, ale nedokázala ho naplnit. Podobné téma už jsem viděl zpracované mnohem lépe. Přesto je tak nosné, že tuhle epizodu v pohodě vytáhlo na nadprůměr. 80 % The War Machines - Skynet v Doctorovi Who? Proč ne. Děsivost a beznadějnost ovšem hledejte jinde.

plakát

Doctor Who - Season 2 (1964) (série) 

Druhá sezóna je znatelně lepší než první. Doctor se definitivně vyprofiloval v dobrodružného génia schopného odhalit každou lest a ovládnout každou situaci. Kánon se buduje mučivě pomalu, takže o něm nevíme prakticky nic, ale dějiny se píší každým dílem. Nemluvím jen o rozmáchlé dálecké epizodě o invazi na planetu Zemi. Poprvé se objevuje jiný dobrodruh s TARDIS, a naznačuje se, že někde v kosmu existuje planeta, kde jsou bytosti jako Doctor obvyklé. Kvalita epizod se drží vysoko a vyloženě slabá je jen The Crusade. Diskutabilní The Web Planet má alespoň ambiciózní námět a jisté kouzlo.

plakát

Doctor Who - The Time Meddler: The Watcher (1965) (epizoda) 

Představuje se další Pán času. Tentokrát se tak ještě nejmenuje, ale není pochyb o tom, že je Doctorovi rovnocenným protivníkem. Má svou vlastní Tardis, neurčité jméno, geniální inteligenci a dobrodružného ducha se sklonem k riskování. Doctor se pořádně zapotí, než mu překazí jeho pečlivě připravené plány. Závěrečné zúčtování je vysoce uspokojivé.